Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Strongman napisał(a):

Dzisiaj panowie święto święto Matki Bożej gromnlicznej czyli przepowiednia co do plonów tego sezonu,  obserwujcie dzisiaj pogodę

Jak czarny kot Ci przebiegnie drogę to będziesz kontynuował podróż do kościoła czy zawrócisz do domu ?? xD

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Czyli co i jak

Czyli jak ładniejsza pogoda słoneczna tym plony lepsze a jak czym przydsza opady tym plon gorszy. od wielu lat to się sprawdza.

W żniwa cofniemy się do dzisiaj i zobaczycie 

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał(a):

Czyli jak ładniejsza pogoda słoneczna tym plony lepsze a jak czym przydsza opady tym plon gorszy. od wielu lat to się sprawdza.

Tyle w tym prawdy co w wróżeniu pogody w ciągu całego roku na podstawie pogody w okolicach Bożego Narodzenia i w wieszaniu czerwonej wstążki ... Akacja u mnie w tym roku była cała biała, czyli powinna być bardzo śnieżna zima wg przesądów a widzimy jak jest ...

Opublikowano
33 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tobie jedyne co się powinno należeć to kop w d*pę i zero jakichkolwiek dopłat, zapomóg. Okrągłe zero - niech pada z głodu albo do roboty.

Ja mam z 800 metrów dobrego dachu jeszcze krytego ternitem , spokojnie te 20-30 lat wytrzyma i zrobię tak jak Rysiek , i raczej nowa blacha nie wytrzyma tyle lat co ten obecny dach 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tyle w tym prawdy co w wróżeniu pogody w ciągu całego roku na podstawie pogody w okolicach Bożego Narodzenia i w wieszaniu czerwonej wstążki ... Akacja u mnie w tym roku była cała biała, czyli powinna być bardzo śnieżna zima wg przesądów a widzimy jak jest ...

Słabo wrozysz...

Zawsze któraś wróżba sie sprawdza...

No chyba że ...anomalia...

8 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry...wiosennie...nie pasuje trochę do gromnicznej...

Wiosna to kilka dni temu...była i se poszła...

Szaro, buro, ponuro...i jakieś opady odrobinę...

Oj nie będzie urodzaju w Kocku....oj nie ..😢

41 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tobie jedyne co się powinno należeć to kop w d*pę i zero jakichkolwiek dopłat, zapomóg. Okrągłe zero - niech pada z głodu albo do roboty.

Pioter, ale w sumie to dlaczego?

Tak to teraz działa...dają tym co dochód ukrywają i odrobinę leniwi są...

Skoro innym się należy, to czemu i młotkowy ma nie korzystać z 💰 💸 

Niech tam mu idzie na zdrowie...

Niech ma i niech dalej udaje że na to zapracował...

Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pioter, ale w sumie to dlaczego?

Tak to teraz działa...dają tym co dochód ukrywają i odrobinę leniwi są...

Skoro innym się należy, to czemu i młotkowy ma nie korzystać z 💰 💸 

Niech tam mu idzie na zdrowie...

Niech ma i niech dalej udaje że na to zapracował...

Czyli jesteś taki jak Szonuś pisał. Niby nie popierasz a jednak popierasz. 

9 minut temu, jarecki napisał(a):

Ja mam z 800 metrów dobrego dachu jeszcze krytego ternitem , spokojnie te 20-30 lat wytrzyma i zrobię tak jak Rysiek , i raczej nowa blacha nie wytrzyma tyle lat co ten obecny dach 

Wiosną ma przyjść macher do oceny dachu na stajni i stodole. Ale mój może leżeć - dachówka. Nie mam u siebie ani grama eternitu. Sąsiedzi też się pozbyli praktycznie. Ostatnie 3 lata to bum na wymianę.

Opublikowano (edytowane)

ostatnio to cały ten rozwój Polski i Europy oparty jest na dotacjach , jak firma nie dostanie dotacji to zakładu nie pobuduje , drogi budowane z dotacjami itd . a to wszystko jest dotowane z pożyczek , ten cały europejski ład to też porzyczka zaciągnięta , pewnie z 70 % maszyn rolniczych to też na PROW 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

zima się jeszcze nie skończyła

Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Qrła za stary żem na takie całonocne balangi z młodymi paniami

Ale było ok, po za jednym, sadowniczka mnie przyfilowała, i pretensje czego żem nie zadzwonił 

A krowy same zostały? 

Opublikowano
Godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

P0 co

P0 czekam jak Tusk da na wymianę

Mi on nie przeszkadza

A jak jakiemuś głupków przeszkadza to niech zapłaci i za swoje fanaberie. 

Ja na pewno nie będę tego finansowa ł do puki nie będzie dach przeciekał. 

Jeśli będę wymieniał za swoje to musi być zużycie materiału

A nie dobre wymieniać na dobre

Zgadzam się. Czekam aż mi garaz padnie drewniany. Wtedy zmienię albo zrownam z ziemia

Opublikowano
14 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Czyli jesteś taki jak Szonuś pisał. Niby nie popierasz a jednak popierasz

O nie...

Dla mnie to chory system.

Jestem przeciwny wszelkim socjalom.

Z dopłatami włącznie.

Socjal zawsze powoduje patologie.

Jedynie napisałem że Rysiek nie wyjątkiem...nie tylko on nauczył się żyć na koszt społeczeństwa...temu mówię że ....skoro przysługuje, to niech tam ma...

...ot tak to widzę...

No i obecnie najlepiej tacy żyją....z tych mniej ambitnych...

A i ...jak tak mnie oceniłeś, jak tam wcześniej napisałeś...dając przykład myśli ormowca...no trochę to dla mnie przykre...to nie było miłe...trzym się...

Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

O nie...

Dla mnie to chory system.

Jestem przeciwny wszelkim socjalom.

Z dopłatami włącznie.

Socjal zawsze powoduje patologie.

Jedynie napisałem że Rysiek nie wyjątkiem...nie tylko on nauczył się żyć na koszt społeczeństwa...temu mówię że ....skoro przysługuje, to niech tam ma...

...ot tak to widzę...

No i obecnie najlepiej tacy żyją....z tych mniej ambitnych...

A i ...jak tak mnie oceniłeś, jak tam wcześniej napisałeś...dając przykład myśli ormowca...no trochę to dla mnie przykre...to nie było miłe...trzym się...

Jeśli uważa się, że to chory system to się z niego nie korzysta. Czyli nie bierze żadnych dopłat i zapomóg. Jeśli twierdzi się, że się nie popiera a pobiera dofinansowania to z automatu jesteś taki jakbyś popierał.

• Like 1
Opublikowano
limonka napisał:

Taka sytuacja. Lokalny sklepik. Wchodzi 11 letni chłopiec z sąsiedztwa, z tzw dobrej rodziny tj. własna działalność, luksusowa willa dobry samochód, a nawet dwa. Wyciąga z kieszeni pieniądze i prosi cebulę i paczkę dróżdży dla mamy. Potem sięga do drugiej i chce drożdżówki i colę dla taty i każe osobno policzyć. Takie i podobne sytuacje obserwuję także w większych supermarketach. Faceci miast czekać w domu pilnują żon przy zakupach. On po każdym włożeniu produktu przez nią do koszyka, który uznał za zbyteczny mamrocze coś pod nosem, a ona  błagalnym spojrzeniem prosi Zgódź się. Potem przy kasie on wyciąga kartę i płaci, no bo ona nie pracuje to nic nie ma, nie? 

Musiałam!

nie wiem gdzie Ty mieszkasz ja się raczej z tym nie spotkałem a wroNych miejscach robię zakupy. może poprostu nie zwracam uwagi na innych co i jak kupuja

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jeśli uważa się, że to chory system to się z niego nie korzysta. Czyli nie bierze żadnych dopłat i zapomóg. Jeśli twierdzi się, że się nie popiera a pobiera dofinansowania to z automatu jesteś taki jakbyś popierał.

W twojej mikroskali można nie korzystać, dla odrobinę większych to takie samobójstwo finansowe.

Lepiej już oddać w dzierżawę.

Bo jak by funkcjonować w czymś na nierównych zasadach?

Po co?

Opublikowano
Qwazi napisał:

Się śmiejecie, ale takie sytuacje, jak opisała @limonka się zdarzają...i to dość często...oczywiście kobiety też potrafią stosować przemoc wobec mężczyzn i robią to w bardziej wyrafinowany sposób, który jednocześnie jest jeszcze bardziej dokuczliwy...ale jednak mężczyźni robią to częściej 

hm o czym Ty piszesz 🤔🤔🤔 czy te bezbronne kobiety były by zdolne do takich rzeczy 🤭🤭🤭🤭

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v