Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

10km do roboty w jedną stronę, więc średniorocznie niecałe 5000km do roboty, uwzględniając urlop. Reszta wyjazdów to poniżej 1000km rocznie. 

To ja mam 5 km  w jedną to rocznie tobie 2600 km w tym czasem wyskoczę do sklepu . Drugim robię 5/6000  km . 

Opublikowano
18 minut temu, Qwazi napisał(a):

Przy nadsterowności odpuszczenie gazu to najgorsze co można zrobić. Systemy za kierowcę nie załatwia sprawy. One mogą pomagać, a głównie zapobiegać. Jak się już zapobieganie nie powiedzie, to kierowca zostaje w tym wszystkim sam i wtedy to one nawet szkodzą. No kontrola trakcji przeszkadza przy wychodzeniu z nadsterowności 

Tak często wpadasz w poślizg 🤭🤔 a mówiłeś że dwa razy do roku 🤪😁

50 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Milej wspominam, jeśli chodzi o wózki, Toyotę z 1998 w manualu aniżeli jazdę Hyundaiem z 2024. Mi w aucie automat niepotrzebny, to nie na moje kilometry, zbędny bajer. 

Wozem drabiniastym i kosą najlepiej 😁

Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał(a):

To Ty po mieście jeździsz, czy po drogach krajowych i autostradach🤔

Dużo jeżdżę w górzystym terenie że biegi na automacie przeskakują bardzo często. I auto dobiera sobie odpowiedni. Ja nie muszę zrzucać z 12 na 7 i znowu po jednym do góry. A tak tempomat, hamulec górski i tylko kierownicy się pilnuje 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Kallina86 napisał(a):

I kto za tym stoi? 🙊🙉🙈

I listy pisali, i przez internet zakupów nie robili i koniem orali. Kiedyś ... nie po to coś się ulepsza i rozwija, żeby z tego nie korzystać. Jak ktoś nie chce, to nie musi. Ale możliwości są i jak to komuś życie ułatwia i przyjemność sprawia, to nic złego w korzystaniu z tego nie ma. 

On pewnie myśli że to od diabĺa 🤔🤭

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Karol6130 napisał(a):

I wraz nim nie bujniesz 

Kierowcy mleczarek woleli by manuale, tylko koszt spory, a terminy jeszcze większe 

Tylko po jakich drogach jeździsz, po jakim terenie?

Bo do jazdy w terenie to są auta do tego przeznaczone. A nie wsiadam szofer wjeżdża w błoto i szarpie raz do tyłu raz do przodu i auto raz w roku na warsztacie , bo sprzęgło bo krzyżaki na wale bo skrzynia.  Jak ja bym był szefem transportu w jakiejś mleczarni to bym kierowcą zabraniał wjeżdżać jak dojazd do basenu nie utwardzony. Jak nie stać na utwardzenie podjazdu to cza likwidować . 

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Auto przenionapedowe inaczej się zachowuje jak tylno i jak 4x4. I w inny sposób się ratuje z poślizgu. 

Edytowane przez 6465
  • Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Zawsze słabo płaci ... do tego źle traktuje... a to rolnicy dla ,,niego,, mleko produkują

Ach wiecznie mało 🤦😜 

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Sławek tam na tym zdjęciu ⬆️ kiedyś...  Taki mały, misiowaty to byłeś ty?🤔🤭

Teraz, slawek74 napisał(a):

Masz w czymś problem 🤔

Olej go

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, slawek74 napisał(a):

On pewnie myśli że to od diabĺa 🤔🤭

Każdy tak mówi jeśli nie spróbuję jeździć automatem a całe życie tylko na manualnym. 

8 minut temu, slawek74 napisał(a):

Zawsze słabo płaci ... do tego źle traktuje... a to rolnicy dla ,,niego,, mleko produkują

Czyli rzaden argument nowy się nie pojawił w tym temacie. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
3 minuty temu, Wełpa napisał(a):

Ach wiecznie mało 🤦😜 

Chciałbyś zarabiać mniej od wszystkich w okolicy 🤔 w latach świetności spomleku 90% mleka z mojej gminy do nich jechało teraz pewnie mniej niż 5% ... 10gr na litrze zawsze mniej od konkurencji... to jest kupa kasy przez rok...a co przez lata 

Sławek tam na tym zdjęciu ⬆️ kiedyś...  Taki mały, misiowaty to byłeś ty?🤔🤭

Olej go

Chyba żeś się w łeb pierdykną 🤦 razem ze smrodylo 🤦

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

Chciałbyś zarabiać mniej od wszystkich w okolicy 🤔 w latach świetności spomleku 90% mleka z mojej gminy do nich jechało teraz pewnie mniej niż 5% ... 10gr na litrze zawsze mniej od konkurencji... to jest kupa kasy przez rok...a co przez lata 

Spoko rozumiem, ja tak tylko... Ciśnienie reguluje 😁

Ale dziwne że jeszcze nie upadli.

Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Każdy tak mówi jeśli nie spróbuję jeździć automatem a całe życie tylko na manualnym. 

Czyli rzaden argument nowy się nie pojawił w tym temacie. 

Jak żadem 🤔 wspierać ciemiężcę 🤔

Opublikowano

😁

Ale dziwne że jeszcze nie upadli.

W okolicy ci co oddają do nich mleko to przeważnie starsi nigdy gdzie indziej nie oddawali i boją się zmian i nowego podobnie jak niekturzy automatów czy wyświetlaczy ale i oni się skończą ... mój sąsiad złożył wypowiedzenie im a to niespotykanie spokojny człowiek... 

2 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Alesta się rozpisali dziś. 

Dobrze że koniec roku bo wydatków dziś w uj... Nie dobrze tak przy poniedziałku. I kolejne rupieciajstwo przywleczone właśnie 🤦 

Tylko nie czytaj bo się zgorszysz 🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Bez

1,9 ropniok 

1,6 benzyna 

To kup nowego diesla z DPF i zacznij jeździć 2km po bułki do sklepu ...

1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Naprawdę nie widzisz różnicy kierując samochodem na automacie a na manuału🤔

Jak nowy automat to nie widzę ... Nawet biegu w zakręcie nie zmieni jak koła są skręcone ...

W motocyklu pełnego automatu jakoś nie widzę, ale Quickshifter pozwalający na zmianę biegów bez sprzęgła to jest bajka ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał(a):

W okolicy ci co oddają do nich mleko to przeważnie starsi nigdy gdzie indziej nie oddawali i boją się zmian i nowego podobnie jak niekturzy automatów czy wyświetlaczy ale i oni się skończą ... mój sąsiad złożył wypowiedzenie im a to niespotykanie spokojny człowiek... 

Tylko nie czytaj bo się zgorszysz 🤭

A no, najgorzej jak starszym nie ma kto podpowiedzieć, pomóc. 10 groszy na litrze to jest sporo. U nas znowu narzekali na mleczarnie Radom. 

Opublikowano

A no, najgorzej jak starszym nie ma kto podpowiedzieć, pomóc. 10 groszy na litrze to jest sporo. U nas znowu narzekali na mleczarnie Radom. 

W moim przypadku te 10gr to niezle auto w automacie 🤭🤪

Opublikowano
32 minuty temu, 6465 napisał(a):

Bo do jazdy w terenie to są auta do tego przeznaczone. A nie wsiadam szofer wjeżdża w błoto i szarpie raz do tyłu raz do przodu i auto raz w roku na warsztacie , bo sprzęgło bo krzyżaki na wale bo skrzynia.  Jak ja bym był szefem transportu w jakiejś mleczarni to bym kierowcą zabraniał wjeżdżać jak dojazd do basenu nie utwardzony. Jak nie stać na utwardzenie podjazdu to cza likwidować . 

Czyli zlikwidował byś bardzo dużo dostawców u nas, skutkiem czego było by bankructwo spółdzielni 

Ponieważ wypłata udziałów była by dosyć dla spółdzielni kosztowna, bo jednak wymiana sprzęgła jest nieporównywalnie tańsza niż kupno kilkunastu mieszkań w stolicy

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v