Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Buszmen11 napisał(a):

Nie pojmie tego. Na działce mu stawu nigdy bobry nie zrobiły. U mnie w od zeszłej wiosny spokój, przeniosły się dalej. Trzy sezony walki ze ścierwem

do nas bobry sprowadzii z suwalsczyzny z 10 lat temu-nasze klusownicy wybili chyba przed wojna.

co chwile sie przeprowadzaja-wybredne nie sa ,nawet we wisle urzeduja.

laki i owszem zalaly. naped wlaczam i jazda i tak tego dziadostwa nikt nie zbiera-do czego wis i sit ??

teren taki ze i po plytkiej wodzie ciagnik pojdzie-nie siadzie za nic.

bobry wracaja w te miejsca gdzie byly od wiekow.

jeszcze pare lat suchych i wy dobrowolnie je zostawicie.

Godzinę temu, Leszy napisał(a):

Te na twoich łąkach raczej nie. 

Jednak to, że można wysuszyć sztucznie całkiem spory obszar, to już udowodnili ruskie za ZSRR, na przykładzie jeziora Aralskiego  

oni zyja zgodnie z zasada-po nas to chocby potop.

19 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Paliwo dowieźli 

17380734221111437994412006430005.jpg

na 10 ton idzie....

co to za gleba ??

Opublikowano
4 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Ci co wygrali przez śmierć zostali docenieni, bo nie mogli już nic powiedzieć 

A ci co przez życie? Mój dziadek walczył w 39 i przeżył. Nikt go nie doceniał a on tego nie oczekiwał. Był dumny z tego że bronił ojczyzny. W czasie wojny poznał moją babcię Rosjankę z Odessy która też brała udział w wojnie. Ile ja się nasluchalem opowieści o wojnie choć teraz jeszcze też bym miał do niego mnóstwo pytań ale już ich nie zadam. A jak byliśmy go odwiedzić i przed śmiercią i leżak na łóżku to babcia siedziała przy nim i głaskała go po głowie płakała i mówiła "ty mnie nie zostawił tylko zabrał ze sobą do domu" 

• Like 5
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jacus napisał(a):

jeszcze pare lat suchych i wy dobrowolnie je zostawicie

Łąkę mam nie po to by pływać po niej.

Olszynę nie po to by szkodniki  ją wycinały.

Każda zwierzyna w nadmiarze, to szkodnik.

Nie masz własnego ,to nie zależy ci na tym że komuś szkodę robią ..

Z boku popatrzeć, to wszystko fajne...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 3
Opublikowano
40 minut temu, 6465 napisał(a):

A ci co przez życie? Mój dziadek walczył w 39 i przeżył. Nikt go nie doceniał a on tego nie oczekiwał. Był dumny z tego że bronił ojczyzny. W czasie wojny poznał moją babcię Rosjankę z Odessy która też brała udział w wojnie. Ile ja się nasluchalem opowieści o wojnie choć teraz jeszcze też bym miał do niego mnóstwo pytań ale już ich nie zadam. A jak byliśmy go odwiedzić i przed śmiercią i leżak na łóżku to babcia siedziała przy nim i głaskała go po głowie płakała i mówiła "ty mnie nie zostawił tylko zabrał ze sobą do domu" 

Pisałem o tych co przeżyli 

Sam wiesz jak ich pokazywali w tv

I brak możliwości żeby się swobodnie wypowiedzieć 

44 minuty temu, jacus napisał(a):

do nas bobry sprowadzii z suwalsczyzny z 10 lat temu-nasze klusownicy wybili chyba przed wojna.

co chwile sie przeprowadzaja-wybredne nie sa ,nawet we wisle urzeduja.

laki i owszem zalaly. naped wlaczam i jazda i tak tego dziadostwa nikt nie zbiera-do czego wis i sit ??

teren taki ze i po plytkiej wodzie ciagnik pojdzie-nie siadzie za nic.

jeszcze pare lat suchych i wy dobrowolnie je zostawicie.

oni zyja zgodnie z zasada-po nas to chocby potop.

na 10 ton idzie....

co to za gleba ??

Ziemia 4a

Trawa w osłonie owsa

43 minuty temu, radekz200 napisał(a):

po wiele?

5.95

Radek co powiesz o detoxalu 

Stosowałeś? 

Czy coś innego stosujesz?

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 24.01.2025 o 13:45, wojtal24 napisał(a):

@łolek to Ty pisałeś tu żeby nowych sprzętów z rozruchem nie odpalać bo elektronikę popali ??

można obejrzeć testy na YT , całkiem dobre , lepsze od starych szaf z transformatorami

jak tak nie więcej jak 15,5 V na pusto to raczej nie zepsuje nic w pojeździe

11 minut temu, radekz200 napisał(a):

olej z załącznikiem

chrzczonego nie chcę 

Opublikowano
10 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Pisałem o tych co przeżyli 

Sam wiesz jak ich pokazywali w tv

I brak możliwości żeby się swobodnie wypowiedzieć 

Kłamali kiedyś i dziś. Dziadek mówił że spodziewali się wojny bo on miał wyjść z wojska do cywila w kwietniu 39r. A nie wypuścili ich tylko przetrzymali do jesieni i wybuchła wojna. A mnie uczyli że Niemcy zaatakowali Polske i nikt się tego nie spodziewał 🤔

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Karol6130 napisał(a):

W sierpniu miał być zdaje się 

26 sierpnia miał być podobno. Np już od wiosny 39r zwiększano załogę Westerplatte. Od marca 39r gdy Niemcy zajęli Czechosłowację już mało kto miał wątpliwości do czego to wszystko zmierza ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

ledwo do 13 w cienu dociagnelo ale to styczen w lutym bedzie cieplej..

55 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Łąkę mam nie po to by pływać po niej.

Olszynę nie po to by szkodniki  ją wycinały.

Każda zwierzyna w nadmiarze, to szkodnik.

Nie masz własnego ,to nie zależy ci na tym że komuś szkodę robią ..

Z boku popatrzeć, to wszystko fajne...

cos brales ??? bo bredzisz .

poczytaj troche o kretach,bobrach .

pomysl ze jeszcze pare lat pozyjesz i co zostawisz wnukom ?? pustynie ?? kaktusy bedziesz sadzil i sorgo sial ??

tylko w lecie nie placz ze susza..

53 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie no, podobno 2 ha ma na własność xD 

u mnie 2 ha to wiecej niz u ciebie 10 .

51 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No pierdzieli jak by nic nie posiadał swojego...😆

to nie moja ziemia  to ziemia pozyczona od moich dzieci..

ty pierdzielisz tak jakbys wiedzial ze nikt po tobie nie bedzie na niej gospodarzyl..choc obstawiam ze masz tego pewnosc.

10 minut temu, 6465 napisał(a):

Kłamali kiedyś i dziś. Dziadek mówił że spodziewali się wojny bo on miał wyjść z wojska do cywila w kwietniu 39r. A nie wypuścili ich tylko przetrzymali do jesieni i wybuchła wojna. A mnie uczyli że Niemcy zaatakowali Polske i nikt się tego nie spodziewał 🤔

amerykanie pare miesiecy wczesniej wiedzieli o ataku japonczykow.tak samo stalin na wiosne wiedzial o napasci niemcow. nie inaczej bylo z polakami ,anglikami czy francuzami. 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v