Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Bezduszna napisał(a):

A nie lepiej 12v z powodu tego że jest jeden i  nie trzeba tyle uwagi poświęcić przy podłączaniu czy coś w ten deseń. 

Chodzi o pojemność żeby była duża. Nie znajdziesz akumulatora o pojemności powyżej 150ah 12v żeby się zmieścił w skrzynkę c330

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Chodzi o pojemność żeby była duża. Nie znajdziesz akumulatora o pojemności powyżej 150ah 12v żeby się zmieścił w skrzynkę c330

Ja mam władimircu 12 v coś około 80 amperogodzin i kręci jak ta lala i stary rozrusznik wolnoobrotowy

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Jak tusek siedział w Berlinie takich rzeczy nie było

Wszystko szło jak z górki

Odkąd rządzi wszystko się jepie

Może jest tak że część sprzętów jest już za dużo  eksploatowana i czas na wymianę. 

A nowe urządzenia też mają wady których się nie przewidzi.

Nie wszystko jest winna jednego polityka lub ugrupowania politycznego 

Opublikowano
1 minutę temu, marulekk napisał(a):

Ja mam władimircu 12 v coś około 80 amperogodzin i kręci jak ta lala i stary rozrusznik wolnoobrotowy

Ile lat wytrzyma?. U mnie w ciapku już mają więcej niż 10 lat i pali bez problemu . Ładuje je orginalna prądnica. 

Opublikowano
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

Ale ktoś dziś łosia rozpruł autem  niedaleko mnie 🙆‍♂️ kurła młody był ale ile treści zielonej to żre...wstawił bym zdjęcie ale drastyczne.

Dawaj

Gorsze od td nie będzie

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, marulekk napisał(a):

No co zawór pewnie był j**nięty już

Nie .

Już Ci mówię. Innym też się może to przydać.

Miałem już wymieniać zawór, zastanawiałem się czy nie dać mocniejszego...i zadzwoniłem do kumpla hydraulika...

Kazał sprawdzić ciśnienie w naczyniu wyrównawczym i dopompowac, do ilu bar już nie wiem 

Dopompowalem i wszystko oki...a głupotę bym zrobił jak bym mocniejszy zawór dał...

Jak Ci się to przyda, to piwo będziesz mi wisiał...🙋

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 2
Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Ile lat wytrzyma?. U mnie w ciapku już mają więcej niż 10 lat i pali bez problemu . Ładuje je orginalna prądnica. 

W tym roku kupiłem nowy bo poprzedni z 8 lat chodził i też na startej prądnicy 

Oprócz tego ja januszuję i na czas żniw z władimirca akumulator przerzucam na te dwa tygodnie do kombajnu  sześciogarowego i pali normalnie kombajn i też wolnoobrotowy rozrusznik

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie .

Już Ci mówię. Innym też się może to przydać.

Miałem już wymieniać zawór, zastanawiałem się czy nie dać mocniejszego...i zadzwoniłem do kumpla hydraulika...

Kazał sprawdzić ciśnienie w naczyniu wyrównawczym i dopompowac, do ilu bar już nie wiem 

Dopompowalem i wszystko oki...a głupotę bym zrobił jak bym mocniejszy zawór dał...

Jak Ci się to przyda, to piwo będziesz mi wisiał...🙋

Qrła myślałem że dzisiaj darmowa porada

1 minutę temu, 6465 napisał(a):

We Francji strajki. Jeden nasz już stoi. Ciekawe czy się wróci na święta. 

We Francji w Grecji się nie pier**lą , sobie trochę obejrzałem filmików teraz

Opublikowano
25 minut temu, malaczarna napisał(a):

Dobry wieczór wszystko wiedzacy Panowie. Moje c-330 ma zapragnęło nowych akumulatorów. Co zakupić?

Ostatnio od gopsu dosyałem 4max 12v

I 2x agtech 12v

Kup furye, najwyżej wpadniesz w furię 

U nas ostatnio tej fury sporo sprzedają w lokalnym sklepie

14 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Może jest tak że część sprzętów jest już za dużo  eksploatowana i czas na wymianę. 

A nowe urządzenia też mają wady których się nie przewidzi.

Nie wszystko jest winna jednego polityka lub ugrupowania politycznego 

Ale jak Kaczyński był u władzy to germaniec się popsuł, a za Tuska polski policencyjny 

Czyli jednak zależność jest

15 minut temu, 6465 napisał(a):

We Francji strajki. Jeden nasz już stoi. Ciekawe czy się wróci na święta. 

Dasz adres to Ci wyślemy babkę i lampki z żelaznego, to ubierzesz sobie jakiegoś cyprysa

16 minut temu, marulekk napisał(a):

Qrła myślałem że dzisiaj darmowa porada

We Francji w Grecji się nie pier**lą , sobie trochę obejrzałem filmików teraz

Ale tak szczerze, zmarnował byś tyle nawozu, tyle dobra?

Opublikowano
18 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ostatnio od gopsu dosyałem 4max 12v

I 2x agtech 12v

Kup furye, najwyżej wpadniesz w furię 

U nas ostatnio tej fury sporo sprzedają w lokalnym sklepie

Ale jak Kaczyński był u władzy to germaniec się popsuł, a za Tuska polski policencyjny 

Czyli jednak zależność jest

Dasz adres to Ci wyślemy babkę i lampki z żelaznego, to ubierzesz sobie jakiegoś cyprysa

Ale tak szczerze, zmarnował byś tyle nawozu, tyle dobra?

Żeby pogonić te lewackie wymysły zielony ład Urszule i tak dalej...

nie szczędziłbym

Opublikowano
Teraz, Rolnik1973 napisał(a):

Kabla to z 20 m

Chyba że z lutować że starym

Najpierw spróbuj podpiąć pod inne gniazdo aby wyeliminować uszkodzenie w sterowniku, jak nadal będzie ten czujnik pokazywał Err to znaczy, że trzeba wyciągać i zakładać nowy, gdzieś pewnie się i z kablem 20m znajdzie.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v