Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Oni za wolnej polski już dokładali do hodowli 

Teraz chyba był krótki epizod że była cena ... Z niczego tak się w gospodarstwie nie cieszę jak z tego że zakończyłem hodowlę świń przed ASF ...

Opublikowano
46 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Przecież to nie jest nasze Polskie mięso to wiadomo że takie ceny są. 

Ja tam wolę już z mięsnego kupić za 30-50 zł za kg mięsa dać niż kupować coś z niewiadomego do końca pochodzenia. 

W mięsnym jeszcze można mieć nadzieję że kupujesz Polskie bo w tych sklepach co podałeś ta nadzieja jest prawie równa zeru. 

Jakie polskie?

Przecież to jest w większości import, jak nie mięsa to warchlaka

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Przede wszystkim zawartość tłuszczu, przy 5 % będzie ciemniejsza niż przy 3.8%

A więc rasy też będą miały wpływ hf będzie miał białą śmietanę, a niekiedy jej brak

jak kiedyś w cenach mleka pisałem o barwinku do sera żółtego dlatego najlepsze sery nie są robionę z hf 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Teraz chyba był krótki epizod że była cena ... Z niczego tak się w gospodarstwie nie cieszę jak z tego że zakończyłem hodowlę świń przed ASF ...

Bo jest tanie zboże i "odłożyli"

To tak samo mleko czy opas

Opublikowano
7 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Panie panie uspokój się, świnia po 4,20 to i tak za rudego droga ta karkówka 

Tak, tak, za czasów panowania żoliborskiego karła, żywiec 2 złoty droższy, a karkówka 12🤭

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

jak kiedyś w cenach mleka pisałem o barwinku do sera żółtego dlatego najlepsze sery nie są robionę z hf 

Byly prezes Ryk, twierdził zawsze że najlepszy ser się robi od krów wypasanych na trawach, jedzących siano

A dokładniej z mleka austriackich simentali 

• Thanks 1
Opublikowano
44 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ludzi ch obchodzi polskie ruskie czy francuskie. Ma być tanio i tyle.

W piątek byłem, to facet ciągnął kilka paczek fileta gdzie 1/4 to był wyciek a drugi z restauracji miał napierdzielony cały wózek tego gówna schaby, karkówki itp itd- może z 50 kg.

taki lokal to krótki epizod a potem geslerowa potrzebna , z byle czego dobry posiłek nawet najlepszy kucharz nie zrobi 

Opublikowano
18 minut temu, s_z_k napisał(a):

Nie żeby coś ale w większości supermarketów mogą teraz mięso przy tobie zmielić ale co ja tam się znam 🤷‍♀️

Ale już takiego mięsa nie obejmuje promocja 

Albo mielisz i bulisz 

Albo tanio a całe 

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

@Kallina86 zobacz nawet coś słodkiego do wódy mam😉:

20251215_081711.jpg

Lubię ale się wystrzegam. Nie ma w tym umiaru. Jeszcze zależy jak ta polewa miodowa zrobiona, bo nie każda jest dobra. I wolę jak jest posypane pokruszony orzechami niż makiem. 

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Byly prezes Ryk, twierdził zawsze że najlepszy ser się robi od krów wypasanych na trawach, jedzących siano

A dokładniej z mleka austriackich simentali 

popularne we francji mombeliarde to krzyżówka  hf- simentaler , dopóki była róznorodność to było kilka mleczarni w PL . z dobrymi serami typu Sierpc , Ryki ale teraz to zwykła masówka 

Opublikowano
13 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Jakie polskie?

Przecież to jest w większości import, jak nie mięsa to warchlaka

Nie wiem jak jest w innych sklepach mięsnych lub w innych regionach Polski.

Ja mam dwie firmy obcykane Kiszeczkę która zaopatruje się w małej hodowli na Mazowszu a druga Grot to jest Zakład Przetwórstwa Mięsnego. 

Jeśli chodzi o Auchan i drób to kupuje z tej przyczyny że między tymi dwoma sklepami a supermarketem u mnie nie ma zbyt różnicy smakowej a w Auchan jest taniej. A co do wędliny i reszty mięsa jest różnica. 

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Kallina86 napisał(a):

Lubię ale się wystrzegam. Nie ma w tym umiaru. Jeszcze zależy jak ta polewa miodowa zrobiona, bo nie każda jest dobra. I wolę jak jest posypane pokruszony orzechami niż makiem. 

Mam podobnie. Jak usiąde z kawą to zjem na raz prawie całego. Nie widziałem takiego z orzechami. Zapytam goscia co mi go dał, czy takie robią?

Opublikowano
33 minuty temu, Karol6130 napisał(a):
1 godzinę temu, Azor07 napisał(a):

@Karol6130 , @Qwazi jakie są wasze spostrzeżenia że śmietana z mleka od różnych ras ma kolor biały lub żółty czy to chodzi bardziej o rasę (Jersey żółta śmietana ) czy żywienie ?.

A więc rasy też będą miały wpływ hf będzie miał białą śmietanę, a niekiedy jej brak

Tutaj chodzi o dwie rzeczy, które się łączą, czyli i genetykę i żywienie. Dlaczego się łączą? Bo każda rasa (genetyka) ma swoje wymagania żywieniowe. To jest to co Ci Karol zawsze zarzucam a propos Twoich problemów. I każda rasę trzeba żywić adekwatnie do jej wymagań. Żeby to odpowiednio robić trzeba znać cechy rasowe. JE charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu, MO wysoką zawartością kazeiny, Simy ładnie trzymają białko. Kolor śmietany zależy od żywienia w takim aspekcie, że jeśli się utrzymuje bilansowanie na poziomie 1,3 to śmietana będzie kremowa, jak na 1,1  to będzie biała. Śmietana od krów JE utrzymywanych na bilansie 1,3 będzie bardziej kremowa niż od krów HF utrzymywanych na tym samym bilansie. To tak w skrócie i obrazowo, z moich obserwacji. Bo temat jest szeroki... 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dziękuje. Nawet nie wiem jak to się robi. Jakoś placki się smaży czy jak? 

To raczej do kawy. Do alkoholu mam takie coś, niedawno robilem. Jedna na ostro a druga z ziołami.

20251215_090519.jpg

Ja mam alkohol więc możemy się spotkać 😛

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał(a):

Tutaj chodzi o dwie rzeczy, które się łączą, czyli i genetykę i żywienie. Dlaczego się łączą? Bo każda rasa (genetyka) ma swoje wymagania żywieniowe. To jest to co Ci Karol zawsze zarzucam a propos Twoich problemów. I każda rasę trzeba żywić adekwatnie do jej wymagań. Żeby to odpowiednio robić trzeba znać cechy rasowe. JE charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu, MO wysoką zawartością kazeiny, Simy ładnie trzymają białko. Kolor śmietany zależy od żywienia w takim aspekcie, że jeśli się utrzymuje bilansowanie na poziomie 1,3 to śmietana będzie kremowa, jak na 1,1  to będzie biała. Śmietana od krów JE utrzymywanych na bilansie 1,3 będzie bardziej kremowa niż od krów HF utrzymywanych na tym samym bilansie. To tak w skrócie i obrazowo, z moich obserwacji. Bo temat jest szeroki... 

Właśnie w większości mam krzyżówki z SM i ta śmietana jest od każdej sztuki inna ,z MO biała ,z RW też biała, jedna nie wiem co to za krzyżówka (kupna )ma ładną żółtą  . Żebym miał pewność że była by jałówka to bym spróbował inseminować Jersey . Latem to na trawie u mnie to ta śmietana zawsze bardziej żółta . @Karol6130 NRF z SM możliwa jakie cielaki do opasu wychodzą ?

Opublikowano
8 minut temu, Azor07 napisał(a):

Właśnie w większości mam krzyżówki z SM i ta śmietana jest od każdej sztuki inna ,z MO biała ,z RW też biała, jedna nie wiem co to za krzyżówka (kupna )ma ładną żółtą  . Żebym miał pewność że była by jałówka to bym spróbował inseminować Jersey . Latem to na trawie u mnie to ta śmietana zawsze bardziej żółta . @Karol6130 NRF z SM możliwa jakie cielaki do opasu wychodzą ?

Nie odpowiem na to pytanie gdyż nie miałem byka nrf 

Zawsze małe sprzedawałem, brak miejsca 

Po krowach widać że ciałka to one łapią, to raczej byk też powinien

Kiedyś gdzieś o łeb się obiło że do 650 kg to jest ok, później już hamują, czyli to tak jak z lm

• Like 1
Opublikowano
malaczarna napisał:

31 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dziękuje. Nawet nie wiem jak to się robi. Jakoś placki się smaży czy jak? 

To raczej do kawy. Do alkoholu mam takie coś, niedawno robilem. Jedna na ostro a druga z ziołami.

Skąd taka gruba słonina? W skrócie: ciasto jak na faworki ułożone w taki kopczyk, polane miodem posypane makiem i rodzynkami. 

32 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

a jest coś czego nie robiłaś w kuchni 🤭😉😀😀😀 co chwilę tu wrzucasz jakieś potrawy ten miastowy musi mieć dobra przemianę materii skoro taki chudziak

może bez piekatnych szczegółów

Wielu rzeczy. Owoce morza odpadają nikt tego nie lubi u mnie. Miastowy strasznie wybrzydza. Chudy teraz bo ząb ma usunięty. Nowy ząbek chyba z 12 tysięcy z innymi pierdolami. Ja sama za czyszczenie odkamienianie itp zapłaciłam 380 zl

33 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Podejżewam że koleżanka zapewnia mu dobre spalanie tych kalorii. 😉 Pogratulować.

Roboty ma tyle że nie wie w co łapy wsadzic

owoce morza są dobre ale na wakacjach w ciepłych krajach szczerze mi też nie podchodzą jeszcze osmiornica jest ok a te robale nie koniecznie. no zeby droga sprawa to u mnie higienizacja 360zl a z 2 lata temu implant zapłaciłem 7800zl

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Azor07 napisał(a):

Ja miałem krzyżówki NRF i SM. Dla mnie dużo słabsze niż SMxMO. Do opasu, na jałówkach mogę stwierdzić, że lipa. Zaniechałem krycia tą rasą. Zaznaczam, że kryłem jałówki i nie zostawiałem na matki tej krzyżówki. Krowy przemiennie SM i MO. I dopiero z tego zostawały na krowy. Teraz na jałówki idzie LM, a potem wracamy do SM na SM. Trza uciekać od dojenia, a MO w dolewie będzie mi to utrudniać. Nie wiem co Ty chcesz osiągnąć. A mleko po świeżej trawie zawsze jest lepsze i nie wierz Sławkowi, jak będzie mnie za to ostatnie zdanie krytykował 😉

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

33 minuty temu, Karol6130 napisał(a):
1 godzinę temu, Azor07 napisał(a):

@Karol6130 , @Qwazi jakie są wasze spostrzeżenia że śmietana z mleka od różnych ras ma kolor biały lub żółty czy to chodzi bardziej o rasę (Jersey żółta śmietana ) czy żywienie ?.

chyba Ci córka szkole dala 😀😀😀

• Haha 1