Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Kallina86 napisał(a):

Nie pamiętam. Pewnie coś, co mi akurat gdzieś mignęło i nawet uwagi do tego nie przywiązałam czy coś. Trochę się obawiam, ale jak chcesz to przypomnij ;) 

Nie, że złe. Ale okrutnie słodkie. Wolę zjeść snickersa xD 

Tak myślałem. Zostajemy tradycyjnie przy bimbrze, a to szczochy niech piją miastowi.😉

Opublikowano
49 minut temu, marulekk napisał(a):

@konteno ty obcykany jesteś w tych sprawach, jutro 13 grudnia te czarne parkside a mi się nie chce jechać rano i w tych kolejkach jebać bo tam pewnie i tak już będzie wszystko pozaklepywane 

Online mogę kupić też  tego parkside w tej samej cenie promocyjnej jutro??

@radekz200 bardziej obcykany a najlepiej jechać i o 6 do sklepu wejść i brać co sie chce 

Opublikowano
Teraz, s_z_k napisał(a):

ekstrawaganckie pitki

Ciekawe połączenie słów 🤔🤭...

Uważaj na Sławka, bo on od rana się krzywi dzisiaj...pewno nie brumbrał 🤔...może być wrażliwy na takie konstrukcje słowne 🫣🤭😉

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ciekawe połączenie słów 🤔🤭...

Uważaj na Sławka, bo on od rana się krzywi dzisiaj...pewno nie brumbrał 🤔...może być wrażliwy na takie konstrukcje słowne 🫣🤭😉

Głodnemu zawsze chleb na myśli, nic się nie zrobi z skrajnymi przypadkami haha :D

• Haha 2
Opublikowano
8 minut temu, malaczarna napisał(a):

Nie dobre to jest bardzo. Kobiety nowoczesne teraz wola mocniejsze trunki

Gdybyś była prawdziwą mieszczanka to by ci smakowało. Ale że w głębi duszy jesteś wieśniarą i natury nie oszukasz, to ci nie podchodzi. Jednak geny robią swoje.😉

To jak było w bajce test na księżniczke z poduszkami i ziarnkiem grochu, tak jest na kobiete ze wsi z alkoholem.🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Gdybyś była prawdziwą mieszczanka to by ci smakowało. Ale że w głębi duszy jesteś wieśniarą i natury nie oszukasz, to ci nie podchodzi. Jednak geny robią swoje.😉

To jak było w bajce test na księżniczke z poduszkami i ziarnkiem grochu, tak jest na kobiete ze wsi z alkoholem.🤣

Kurcze ale ze mnie wieśniara w takim razie hahah 😂

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Zostajemy tradycyjnie przy bimbrze

Zaraz będzie, że ja jakaś pijaczka alkoholiczka xD A ja na miesiąc średnio ze trzy kieliszki kwaśnego jabłka w drinkach wypije i lampkę carlo rosi na pół roku. Bimbru zdarzyło mi się wypić i powiem, że najlepszy był z Twojej gminy ;) Ale kiedy to było... 

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Bimbru nie pije od Sylwestra 2015

Opublikowano
9 minut temu, Kallina86 napisał(a):

Zaraz będzie, że ja jakaś pijaczka alkoholiczka xD A ja na miesiąc średnio ze trzy kieliszki kwaśnego jabłka w drinkach wypije i lampkę carlo rosi na pół roku. Bimbru zdarzyło mi się wypić i powiem, że najlepszy był z Twojej gminy ;) Ale kiedy to było... 

Może ktoś w to uwierzy tłumaczenie twoje. 

Jednak mleko już się rozlało 🤣

Opublikowano
Godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ja nie będę pił nigdy , tym bardziej na starość 

Byłeś w wojsku? Było powiedzenie kto nie pije ten podpie....La... nie bierz tego do siebie....

Opublikowano
37 minut temu, malaczarna napisał(a):

Przy dzisiejszych sprzętach, najlepszy trunek.

• Like 1
Opublikowano

Piękna pogoda na zewnątrz, aż chce się marca. Co wam powiem to wam powiem, jutro nadchodzi czas wędzenia. Starzeje się powoli, nadchodzące święta najchętniej bym przeskoczył, taką mam niechęć do nich- nawet do pseudo gospodarki coraz większa. Dobrze, że jest z kim się powymieniać w robocie, coby pójść popracować wtedy. No nic, idę na warsztat, obali się jakiego browara na rozruch i może coś posprzątam. 

Opublikowano
jarecki napisał:

1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Smacznego🤣:

Sprzedaliśmy wszystko w obce ręce i takie mamy efekty.

Ostatnio widziałem jakies dane to jesteśmy jednym z najwiekszych konsumentów towarów i żywnosci produkowanej na zachodzie europy a teraz jeszcze jakies gowno z Indii 🤢🤮. Przynajmniej wiadomo po co jestesmy w tej UE - żeby nabijać kase innym.

tylko kod kreskowy 590 jest błędny , tu powina być zmana prawa 

no takie jest chore prawo w Polsce nie zmieniane od lat 60-70 przywiążą zamrożone mięso stare do Polski przepasuje i piszą produkt polski przywiążą niemiecki ser pokroją lub potna w bloki i produkt polski z ogórkami pewnie nakleja nalepki i przepakuja lub pomalują wieczka i produkt polski tworzą łańcuch dostaw od pola do stołu a sieci zagraniczne obchodzą te przepisy

Krzysztof81 napisał:

11 minut temu, jarecki napisał(a):

tylko kod kreskowy 590 jest błędny , tu powina być zmana prawa 

Wd prawa jest ok. Kod kraju w którym zarejestrowany jest ten jakiś Limpol czyli Polska.

I tak jest dobrze, bo urzędasy chciały żeby na żywności nie pisać w jakim kraju jest produkcja.

U nas kupisz np schaby w Hiszpani, przywieziesz do Polski zapakujesz  i juz masz na opakowaniach pieczątke PL...

właśnie o tym pisałem

Nieustraszony1044 napisał:

15 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

wiesz sam że w rolnictwie się tak nie da chodź by się chciało

Nie ma dla kogo inwestować , po drugie pierwsza tak mokra jesień od bardzo dawna , to i głębosz mam nadzieję nie będzie potrzebny , na wiosnę przesieje się jarymi z 3 t wydajność będzie to do bydła wystarczy, a na sprzedaż szkoda inwestować bo zboże jak darmo 

Marcinie błędne myślenie z zeszłego pokolenia Inwestujesz po to żeby Tobie było lżej lepiej szybciej żeby dalo Ci większy plon większy zysk po gleboszowaniu na tym samym polu przy tym samym nawożeniu qq dala ok 2 ton więcej z ha taki przykład z własnych doswiadzczen

Nieustraszony1044 napisał:

9 minut temu, Michał18 napisał(a):

To co to za życie.🙆 Trza korzystać póki można. Kiedy jak nie teraz . Na starość to już tylko wegetacja zostaje 

Ja nie będę pił nigdy , tym bardziej na starość 

jak się umiesz bawić dobrze bez alkoholu to spoko

s_z_k napisał:

1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Kurcze ale ze mnie wieśniara w takim razie hahah 😂

bardziej swoją dziewucha (tak się mówi lepiej brzmi)

• Haha 1
Opublikowano
Baks00 napisał:

👍👍👍👍

malaczarna napisał:

6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

najwyraźniej to nie był dobry naturalny bimber albo mocno przesadziłaś z ilością. ale trzymajmy się wersji że sałatka była nie świeża i zaszkodziła

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Michał18 napisał(a):

Mimo to i tak będzie miał więcej jak zwykły robol w mieście 🤣

Żebyś się Michaś nie zdziwił ... Z tych twoich dwóch krów to nie zarobisz chyba więcej niż w mieście xD

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v