Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

No w porządku i co w związku z tym? Gdzie se tą kurę uchowa, w łazience o powierzchni 3 czy 4 m2? 

Oj masz pokretne spojrzenie na swiat... Moim zdaniem oczywiscie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Gdzie se tą kurę uchowa, w łazience o powierzchni 3 czy 4 m2? 

Balkon siatką ogrodzić, kupić worek ziarka i można kury trzymać, ja bym miastowym nie sprzedawał, mogą mieć swoje jajka xD 

Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No cóż, dla mnie mieć ziemię, być w stanie ją obrobić i jej nie obrabiać to wręcz zbrodnia. Plus do tego podstawa podstaw - jak największa samowystarczalność żywieniowa. 

To Twoja religia🤷

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja nie sprzedaję nikomu ze wsi... Zapomnij. Pierwsze pytanie czy masz pole. Jak masz to se sam uchowaj albo od kogoś innego kup... 

jak sprawdzasz czy prawdę mowi 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Teraz, Mateusz1q napisał(a):

jak sprawdzasz czy prawdę mowi 

U 99% osobiście byłem dowieźć towar aby się przekonać. Pozostały 1% to ludzie, których znam z wcześniejszych czasów. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Like 1
Opublikowano
Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Nie męczta już tego Piotrka...i tak mu rady nie data 🤷

Tylko se rozmawiamy... Milo i grzecznie... 

Wole takie gadanie niz o... Pecherzykach u krow caly dzien... 🫣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

U 99% osobiście byłem dowieźć towar aby się przekonać. Pozostały 1% to ludzie, których znam z wcześniejszych czasów. 

Tylko że ten 1% nawet znajomych też cię może oszukać. 

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Tylko że ten 1% nawet znajomych też cię może oszukać. 

Jak mnie może oszukać skoro regularnie im dowożę towar prosto do mieszkania? 

7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Piotr czy ja do czegos Cie namawiam? 

Powiedzmy, że nie.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak mnie może oszukać skoro regularnie im dowożę towar prosto do mieszkania? 

Może po prostu ja nikomu nie ufam nawet nieraz samej sobie. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
32 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ta, sprawdzeni dostawcy żywności srają w warzywa, taka to zdrowa żywność xD

I właśnie dlatego opłacalne jest kupowanie kury za 50 zł. U mnie gmina wiejska, na około wieś, a jajek nie ma od kogo kupić. Większość na wsi ma kury, ale każdy tyle co dla siebie. Bo sprzedawać się nie opłaca. 

34 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Prędzej ty nie dożyjesz... Zresztą, kto z prostego ludu wiedział w 38, że za rok będzie wojna? Skąd wiesz co będzie za rok? 

We wsi obok żył kiedyś taki jeden, co całe życie nic nie robił bo na wojnę czekał. Się nie doczekał, a życie zmarnował.

32 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tez nie wiesz, a twierdzisz ze przyjdzie. 

Nie rozumiem czemu yak niektórzy czekaja na zle czasy... 

Myslisz ze ciebie to nie dotknie? 

Też znam takich. Nie starych, wydawałoby się, że nie głupich, wykształconych, obytych. A wręcz nie mogą się doczekać gorszych czasów, bo teraz to dobrobyt i ludziom od tego w głowach się przewraca. A jakby bieda przyszła, to ludzie by zmądrzeli. Tak w skrócie. Ja nie wiem komu to przeszkadza, że teraz jest dobrze. Co w tym złego. Tak na siłę szukać problemów i powodów do zmartwień. Przyjdą gorsze czasy to przyjdą. Też będzie trzeba żyć. Ale po co na to czekać ... Serio ktoś za tym źle tęskni? 

• Like 7
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Czemu od razu zmarnował? 

każdy dzień to dar i przywilej życia na tym świecie, dziękujmy za niego i wykorzystujmy na maksimum co nam dane 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kallina86 napisał(a):

Tak na siłę szukać problemów i powodów do zmartwień. Przyjdą gorsze czasy to przyjdą. Też będzie trzeba żyć. Ale po co na to czekać ... Serio ktoś za tym źle tęskni? 

Mam swoja teorie na ten temat. 

Niektorzy nie znosza ze ktos inaczej zyje... 

Powinien jak on, a jak nie, to najlepiej, by wcale. 

... Taka forma... Milosci do innych... 😆

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Mateusz1q napisał(a):

każdy dzień to dar i przywilej życia na tym świecie, dziękujmy za niego i wykorzystujmy na maksimum co nam dane 

Ale pi*rdolisz, podobnie jak o tym sporcie i używkach... 

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Mam swoja teorie na ten temat. 

Niektorzy nie znosza ze ktos inaczej zyje... 

Powinien jak on, a jak nie, to najlepiej, by wcale. 

... Taka forma... Milosci do innych... 😆

O, coś w ten deseń.

• Haha 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A co interesuje? 

Aby za jaja cena nie spadła i miód dalej po 50-60. 

7 minut temu, Wpaw napisał(a):

Zboże tania wszyscy się podniecają już teraz, czy dać 400 kg azotu czy 600 🤦

Pod jęczmień całe zero nawozu, poplon z bobiku i facelii po pas, to ze 3t/ha na lajcie powinien sypnąć. Się dawało po 150-200kg/ha Polifoski 8 i na tym się zbierało po 3,5t/ha. Pszenicy nie mam posiane w tym roku. 

drogo miód sprzedajesz

Opublikowano
19 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tylko se rozmawiamy... Milo i grzecznie... 

Wole takie gadanie niz o... Pecherzykach u krow caly dzien... 🫣

Ja tam mogę o różnych rzeczach...pod warunkiem że coś na ten temat wiem...o kurach nie gadam, bo się na tym nie wyznaję... na owocach, warzywach, truskawkach, rzepaku, hodowli ślimaków, żab, dżdżownic, owiec, kóz, gęsi, indyków, ryb pływających, stworzeń brodzących (chyba, że o moje krowy chodzi, jak do stawu wlezą🤦)...i jeszcze wielu innych rzeczach, które mi teraz do głowy nie przyszły...to się nie znam 🤷...

Nie znam się też na kobiecej psychice, pomimo, że od ćwierć wieku żem żonaty i oprócz żony jeszcze trzy inne przedstawicielki płci pięknej u mnie w chałupie występują😱... bo żaden chłop się na tym znać nie może 🫣...