Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Może jeszcze chłop szczęśliwy będzie 

Mało to młodych atrakcyjnych świeżych kobiet w naszym kraju w których można się zakochać?

Karol, Ty to chyba dzisiaj jesteś na bani, bo się tak rozpisałeś, że to nie podobne do Ciebie. Niezły melanż musiał wczoraj być🤔

Chłop stracił żonę i wnuczka, to raczej szybko się nie pozbiera, chyba, że jest taki twardziel jak Ty😏

Opublikowano
1 minutę temu, jacor73 napisał(a):

Chłop stracił żonę i wnuczka, to raczej szybko się nie pozbiera, chyba, że jest taki twardziel jak Ty😏

Ledwo co z mamra wyszedł i jeszcze taka tragedia. Bedzie musiał radzić. Pieniądze to nie wszystko.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał(a):

U mnie te, które miały ruje od rana i były kryte ok 23⁰⁰, połapały w 100%...te, które były do krycia rano często były odkładane do południa...ale też połapały...dwie są do wybrakowania to koncertują co 3 tygodnie...jedna miała torbiel, ale wykryta przy rui, zamiast katetera poszła strzykawka, kolejna ruja i cielna...jedną jałówkę sam zepsułem, bo miała ruję w drugim terminie po kryciu i zamiast zrobić USG, to ją zainseminowałem, zrzuciła za dwa czy trzy dni...już jej nie ma...

I jakie wnioski wyciągać z parametrów od takiej sztuki🤔

Torbiel można było zostawić, z drugiego kryć

Często tak robiłem i łapały

Właśnie te ruje cielnych bywają mylące, dlatego lekarz jak nie jest pewien, to zazwyczaj za tydzień robi usg 

Nieraz jest cielna, a niekiedy pusta i ciałko żółte 

Muszę mieszać, stanowiska mam różne 

Opublikowano
15 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Reseminacja trzykrotna, przekonanie lekarza że będzie torbiel, a tu kuźwa byk

Przed wczoraj ruja, po południu krycie, do południa wizyta i było już po

Nie chwytam coś tu namalował 🤷

Opublikowano
8 minut temu, jacor73 napisał(a):

Karol, Ty to chyba dzisiaj jesteś na bani, bo się tak rozpisałeś, że to nie podobne do Ciebie. Niezły melanż musiał wczoraj być🤔

Pewności nie masz jak było 

Już nie jeden myślał rodziny się pozbyć, później wyszło że rozwieźć się taniej by było 

6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Po południu to o której? 

Do południa również która była godzina?

Przed 17, pęcherzyk był miękki 

Wczoraj o 12 było już pusto

2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Nie chwytam coś tu namalował 🤷

Była zasłomkowana przez 4 dni 

Urodził się byk 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Torbiel można było zostawić, z drugiego kryć

Często tak robiłem i łapały

Właśnie te ruje cielnych bywają mylące, dlatego lekarz jak nie jest pewien, to zazwyczaj za tydzień robi usg 

Nieraz jest cielna, a niekiedy pusta i ciałko żółte 

Muszę mieszać, stanowiska mam różne 

Gdyby córka wtedy była w domu i ona robiła, to by jej nie zacieliła na pewno. Już tak było, bo zdarzają się u mnie ruje i cielnych sztuk. Ale ja nie mam takiej wprawy🤷. Co mnie nie zwalnia od myślenia. Nie powinienem tej jałówki inseminować. Walnąłem babola🤦

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Pewności nie masz jak było 

Już nie jeden myślał rodziny się pozbyć, później wyszło że rozwieźć się taniej by było 

Przed 17, pęcherzyk był miękki 

Wczoraj o 12 było już pusto

Ja bym nie patrzył i zrobił   22-23 , ewentualnie potrawka rano ale wcześniej 8-9 , to dziś rano miała krew? 

Opublikowano
22 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Reseminacja trzykrotna, przekonanie lekarza że będzie torbiel, a tu kuźwa byk

Odpowiedź mojej córki: "jak masz przekonanie zrób badanie, możesz se to badanie odpuścić jeśli masz pewność"🤷😁

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Noo

I ta torbiel jeszcze 

Trzeba Ci pomocy 

Torbiel ja wymacałem, potrzebowałem tylko fachowego potwierdzenia i wyciśnięcia...poszedłem po fachowca...w spódnicy 😉

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ja bym nie patrzył i zrobił   22-23 , ewentualnie potrawka rano ale wcześniej 8-9 , to dziś rano miała krew? 

Krew o niczym nie świadczy...może się pojawić nawet przy inseminacji...

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Nie patrzyłem czy była krew 

Na godziny to przyjeżdżają tylko wtedy kiedy są umówieni 

A tak jest kolejka

Podstawa to krew bo jesteś sam sobie w stanie ocenić jakie ruje ma krowa i już możesz coś wiedzieć na przyszłość bez weta 

Może znajdź kogoś innego 

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Ja się na tym opieram , bo tylko tyle mogę sam ocenić 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Duże pęcherzyki przy rui nie oznaczają torbieli

To nie był pęcherzyk tylko torbiel🤷...nie ja żem to stwierdzał, ja tylko podejrzewałem. Torbiel jest inna w dotyku niż pęcherzyk- to sam wyczuwam. Moja córka twierdzi, że jeśli krowa jest cielna, a ma ruję po 21 dniach, to jest w stanie to wyczuć po konsystencji macicy w dotyku. Wtedy nie inseminuje

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

Wczoraj lekarz nie mógł znaleźć cielaka, po macicy było zapowiadająco, ale brakowało mu ręki, a skakać się bał żeby go niw wygnieść ręką 

Dopiero po podeście dostał 

Mówił że bardzo książkowo ułożona macica, że mało takich widział 

4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Dokładnie, nawet jeśli widzimy krew i tak trzeba omacać 

Może być z pękniętego naczynka

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Zależy w jakim mieście 

Lublin jest tani ale nie rozbudowany tak jak warszawa

Warszawa jest droga, ale ma bardzo dużo do zaoferowania 

A w takim Łukowie to, już lepiej na wsi

Ja wybierając gdzie miałabym mieszkać wolałabym miasto które nie jest właśnie taką wielką metropolia.

Warszawa w tej chwili jest wielkim mieszalnikiem wszystkiego i wszystkich tym bardziej że w tej chwili jest większy wyścig szczurów niż kiedykolwiek był. 

Warszawa kiedyś może miała coś do zaoferowania dla przyjezdnych czy dla ludzi mieszkających w niej od zarania dziejów jednak teraz patrząc na to z perspektywy tego co było a co teraz jest to Warszawa jest dnem totalnym. 

Przykre jest to mówić o swoim mieście jednak tak jest każdy dla każdego wrogiem i tylko patrzą jak ci tu zrobić kuku niż ci pomóc 

W mniejszych miejscowościach chociaż nie ma takich udogodnień ale wydaje mi się że porostu jest znacznie lepiej.

Opublikowano
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Jasne. Rozumiem. Ile razy było, że się zacieliła a potem farbowała. Parę razy była też krew na osłonce, a krycie skuteczne 

Opublikowano
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Podstawa to krew bo jesteś sam sobie w stanie ocenić jakie ruje ma krowa i już możesz coś wiedzieć na przyszłość bez weta 

Może znajdź kogoś innego 

Ja patrzę śluz 

Jak jest czysty to ok 

Ale bywa że kryjemy i jak skończy ruje to antybiotyk, płukanka 

Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Wczoraj lekarz nie mógł znaleźć cielaka, po macicy było zapowiadająco, ale brakowało mu ręki, a skakać się bał żeby go niw wygnieść ręką 

Dopiero po podeście dostał 

Mówił że bardzo książkowo ułożona macica, że mało takich widział 

Pewnie 5-6 miesiąc. Wtedy ciąża schodzi najniżej. Jak spora krowa nie idzie sięgnąć 🤷

Opublikowano

U nas jest trzech co to robi

Dwa gabinety z czego jeden ma swoich klientów i nie jeździ do innych, i e zasadzie swoim też mało inseminuje 

Drugi gabinet inseminacji robi sporo w terenie 

Trzeci to rolnik

Ma bardzo mało czasu na to, i nie ma tak że przyjedzie na godzinę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v