Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Desperado napisał(a):

Dobrze że Ty nie jesteś moją żoną, bałbym się jeść obiad.   :P

Ja mam taką siłę perswazji, że powinieneś się obawiać nawet wtedy, gdybym znała kogokolwiek, kto Ci gotuje ;) 

• Haha 3
Opublikowano
24 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Raczej odwrotnie, dobrze że takich jak ty na świecie nie ma zbyt wiele, nie chodzi mi o twoją chorobę jaką tam w ogóle posiadasz. Tylko o to co masz we łbie, tylko się zastanawiam kto ci takich głupot tam na wkładał.

Kto nawkładał? Wychowanie przez gruboskórnych, przedwojennych dziadków i obserwacja tego co się dzieje wokół.

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Kto nawkładał? Wychowanie przez gruboskórnych, przedwojennych dziadków i obserwacja tego co się dzieje wokół.

To ty powinieneś wiedzieć, dobra nie wnikam twój cyrk twoje małpy. 

Opublikowano
52 minuty temu, Kallina86 napisał(a):

Dobry tok rozumowania. Tylko bym to rozszerzyła. Po co utrzymywać szpitale? Wszyscy za to płacimy. Zanim zdrowy, to zdrowy. Jak zaczyna chorować, no to wiadomo, już niepotrzebny nie nadaje się, do utylizacji i tyle. I to samo z więzieniami. Po co ludzie się mają męczyć z przestępcami? I na nich też wszyscy płacimy. Ach Piotruś Piotruś my to byśmy szybko ład i porządek na świecie zaprowadzili. 

Właśnie jeśli zaczyna chorować należy go leczyć tak jak więźnia trzeba resocjslizowac aby nie powrócił na złą drogę.

Czym mniej ludzi chorych więcej wyleczonych tym mniejsze koszty leczenia i czym mniej przestępców tym samym mniejsze koszty generują na przyszłość .

Dzieci genetycznie chore. Zawsze będę generować koszty od dnia narodzin aż do śmierci i to zazwyczaj generują po trumnie. Nie dość że płacone im jest renty to jeszcze ich rodzicom zapomogi i różne dofinansowania a z czego to jest sponsorowane z skarbu państwa a kto go uzupełnia obywatele. 

Więc pierwszy i drugi przykład może mniej generować kosztów. Trzeci przykład zawsze tylko koszty będzie generował. 

Więc trzeci przykład można zapobiegać poprzez aborcję i badania prenatalne. 

Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

więźnia trzeba resocjslizowac aby nie powrócił na złą drogę

Walka z wiatrakami...czapka z głowy przed takim, który wyszedł na człowieka po odsiadce. Mam na myśli poważnych przestępców a nie kolaży, alimenciarzy czy takich którzy siedzą za wypadek drogowy. To podobnie jak z alkoholikami...

7 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Czym mniej ludzi chorych więcej wyleczonych tym mniejsze koszty leczenia

Pacjent wyleczony to klient stracony...Wiesiek pewnie by mógł coś na ten temat, ale raczej się nie wypowie...

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Po prostu widząc co się dzieje, wyciągam wnioski, może i mylne a może i trafne. 

Swój chłop jest pioter nie chcę się z tobą pożreć tu. Myśl sobie co chcesz, tylko tych myśli nie przelewaj na papier 😁🙋 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Bezduszna napisał(a):

więźnia trzeba resocjslizowac aby nie powrócił na złą drogę.

Więźnia to trzeba wysłać do roboty niepłatnej chcę żreć i spać w cieple niech za***rdala. A ciężkich przestępców gwałcicieli zabójców na szafot.

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
36 minut temu, Desperado napisał(a):

A to była kiedyś taka miła dziewczyna. :P

To nie wiedziałeś że kobieta zmienną jest. .

Poza tym powiadają że charakter człowieka zmienia się co 7 lat 

15 minut temu, Wpaw napisał(a):

Więźnia to trzeba wysłać do roboty niepłatnej chcę żreć i spać w cieple niech za***rdala. A ciężkich przestępców gwałcicieli zabójców na szafot.

A jeśli są niewinni swoich czynów.

Jak było z Tomaszem Komenda i pewnie z innymi przestępcami może być podobnie 

Tak samo dlaczego powstał program Projekt Niewinni w USA. 

Opublikowano
4 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Znajomy co ma duże doświadczenie z pszenicą i nie tylko powiedziałby że ozimą siej ...

Zanim to zaorze, rzucę trochę nawozu i zasieje to nie wiem czy nie najdą te mrozy co nadają i sniegi. Trochę się cykam 😁

Opublikowano
12 minut temu, Uziu92 napisał(a):

Zanim to zaorze, rzucę trochę nawozu i zasieje to nie wiem czy nie najdą te mrozy co nadają i sniegi. Trochę się cykam 😁

Ja bym siał ozimą 

Na okolicy siewy pełną parą dziś 

Jak ogłoszenie?

Dzwonią du... zawracają zero konkretów?

Opublikowano
22 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

To nie wiedziałeś że kobieta zmienną jest. .

Poza tym powiadają że charakter człowieka zmienia się co 7 lat 

A jeśli są niewinni swoich czynów.

Jak było z Tomaszem Komenda i pewnie z innymi przestępcami może być podobnie 

Tak samo dlaczego powstał program Projekt Niewinni w USA. 

W pace wszyscy za niewinność...

Może jakiś wyjątek się znajdzie

Opublikowano
34 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Walka z wiatrakami...czapka z głowy przed takim, który wyszedł na człowieka po odsiadce. Mam na myśli poważnych przestępców a nie kolaży, alimenciarzy czy takich którzy siedzą za wypadek drogowy. To podobnie jak z alkoholikami...

Z tym się z tobą zgodze. 

Jednak się przypadki zdarzają resocjalizacji.

Są rzadkiw ale są. 

Jeśli chodzi o alimenciarzy to do dnia dzisiejszego nie rozumiem poco ich wsadzać do więzienia przecież to podwójne koszty generuje nie dość że za takiego to państwo płaci alimenty to jeszcze musi go utrzymywać. Dla mnie to się mija z celem. 

Nawet jeśli pracuje bo wiadomo że nie każdy to robi  w więzieniu płaci te alimenty to i tak nie wszystkie odzyskają te co by chcieli. 

A tak nawet jeśli weźmiemy pod uwagę te rozwiązanie że w więzieniu pracuje i płaci to i tak trzeba go w nim utrzymać więc choć to pierwsze załatwione ale drugie dalej jest generowane 

45 minut temu, Qwazi napisał(a):

Pacjent wyleczony to klient stracony...Wiesiek pewnie by mógł coś na ten temat, ale raczej się nie wypowie...

Widzisz jeśli mówisz to wtedy pacjent który jest nie wyleczony lub nie zaleczony który może mniej chodzić do lekarza ciągle zajmuje miejsce tym co albo zaczynają chorować lub tym co są w cięższym stanie niż się wydaje..

Więc dlatego mamy do mamy. 

Ciągle kolejki i lekarzy z powodu tego że nasza służba woli nie leczyć ani nie zaleczać  i sama robi sobie problemy.

Jak dla mnie pacjent zaleczony czy wyleczony mniejsze koszty robi a co za tym idzie daje miejsce kolejnemu pacjentowi. 

Opublikowano
17 minut temu, Baks00 napisał(a):

Ja bym siał ozimą 

Na okolicy siewy pełną parą dziś 

Jak ogłoszenie?

Dzwonią du... zawracają zero konkretów?

No sam nie wiem, może spróbuję te ozima. 

Dzwonią, piszą, wybiera się już z 10 chyba i dojechać nie mogą 😁

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v