Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie, nie lubię babrania się w olejach i rozkręcania a potem składania. Już mnie wk*rwia wymienianie oleju co drugi rok i filtrów paliwa. Najchętniej to bym zrobił jak z autem - odstawił i zróbcie wszystko co trzeba. Zawsze tak z autem robię, raz w roku. 

No z autem to jest inna inszość, ale ze starym ciągnikiem to se powinieneś dać radę bez przesady. 

Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

No z autem to jest inna inszość, ale ze starym ciągnikiem to se powinieneś dać radę bez przesady. 

Za całe 5 lat zrobione:

- kompletny podnośnik

- termostat nowy

- napęd obrotomierza plus linka

I w zasadzie tyle... Opony nowe na przód ale to i tak by sam nie zrobił... Akumulator nowy to tylko przełożony... W sumie tyle. Nigdy nie było awarii, że nie zjedzie z pola albo nie ruszy... 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Za całe 5 lat zrobione:

- kompletny podnośnik

- termostat nowy

- napęd obrotomierza plus linka

I w zasadzie tyle... Opony nowe na przód ale to i tak by sam nie zrobił... Akumulator nowy to tylko przełożony... W sumie tyle. Nigdy nie było awarii, że nie zjedzie z pola albo nie ruszy... 

To w sumie tylko taka kosmetyka, i dobrze sprzęt nie do zajebania 😜

Opublikowano
8 minut temu, Wpaw napisał(a):

No spoko ale wiesz jak to na krowie, nie widać bardzo aż tak różnicy... 

Może zdjęcie nie do końca oddaje. Ta co ma więcej białego to jest typowy jak. Długa nogą, gnaty sterczą. Wpierdzieli swoje i mleko da, się wyglądu to nie ma. Ta druga krótsza noga, szerszą w plecach i w sądzie. Mleko też da, ale da i dobrego cielaka 

Obie pierwiastki 

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Może zdjęcie nie do końca oddaje. Ta co ma więcej białego to jest typowy jak. Długa nogą, gnaty sterczą. Wpierdzieli swoje i mleko da, się wyglądu to nie ma. Ta druga krótsza noga, szerszą w plecach i w sądzie. Mleko też da, ale da i dobrego cielaka 

Obie pierwiastki 

No właśnie zdjęcie bardzo nie oddaję, na żywo lepiej. No ale o tych MO to piszą że to jest mleczno-mięsna. 

Opublikowano
13 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie, nie lubię babrania się w olejach i rozkręcania a potem składania. Już mnie wk*rwia wymienianie oleju co drugi rok i filtrów paliwa. Najchętniej to bym zrobił jak z autem - odstawił i zróbcie wszystko co trzeba. Zawsze tak z autem robię, raz w roku. 

Byś był bliżej to moglibyśmy umowę serwisową podpisać. Lubię takich klientów. Dużo lepsi niż ci coś ogarniają 🫣

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

A po co to pić? Paskudne to jakie. Tfu.

Czyli te sikacze z procentami są lepsze uważasz? 😁

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Najchętniej to bym zrobił jak z autem - odstawił i zróbcie wszystko co trzeba. Zawsze tak z autem robię, raz w roku. 

300zł za wymianę oleju, filtra oleju, powietrza i kabinowego, za samą usługę, bez części, za coś co z piwem w ręku zrobię w 1,5h ... W ASO 600zł pewnie, a tak zrobię sam i wiem, że mam zrobione a nie filtr oleju przetarty szmatką, a filtry powietrza i kabinowe stare, a na fakturze do zapłacenia ... Do tego w Volvo które mam to sama przyjemność, wszystko na wierzchu, bez problemu się to robi.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Mleko pije a tyskiego to nie pamiętam kiedy...

Ta chyba zsiadłe 🤦😁 

Dwa takie byś walnął jutro zasypiasz na obrządek 😯

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Byś był bliżej to moglibyśmy umowę serwisową podpisać. Lubię takich klientów. Dużo lepsi niż ci coś ogarniają 🫣

Ty kreatywny nie jesteś, to już nie ta epoka... Robił mi podnośnik taki młody gniewny, kasował jak pos*any. Znajomemu za podnośnik w C-360 powiedział cenę x4 bo oczywiście wszystko nowe, niż kwotę za którą stary pomowski szpec mu naprawił na zamiennych częściach i siuntka trzeci rok robi.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Ta chyba zsiadłe 🤦😁 

Dwa takie byś walnął jutro zasypiasz na obrządek 😯

Zsiadłe to latem jak ciepło teraz to nawet podgrzewam ...😁 do tego chlebek i dżemik truskawkowy a nie mięcho jak piotyr

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ty kreatywny nie jesteś, to już nie ta epoka... Robił mi podnośnik taki młody gniewny, kasował jak pos*any. Znajomemu za podnośnik w C-360 powiedział cenę x4 bo oczywiście wszystko nowe, niż kwotę za którą stary pomowski szpec mu naprawił na zamiennych częściach i siuntka trzeci rok robi.

on ma żone i bachora oraz na remonty i auta oraz lepszy traktor chce naciułać , ambitnym nie ma co szkodować 

8 minut temu, Wpaw napisał(a):

2 lewe ręce  zobowiązują 

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Zsiadłe to latem jak ciepło teraz to nawet podgrzewam ...😁 do tego chlebek i dżemik truskawkowy a nie mięcho jak piotyr

Jak byłem mały, chodziłem z dziadkiem do siana coś tam zagrabić, to zawsze brał w słoik zsiadłego mleka mówił że dobre jest bo się po nim nie chce pić...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v