Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, 6465 napisał(a):

A na mnie przed chwilą 5 radiowozów najechało. h*j wie o co im chodzi. Gadają o ma Donald a ja nie był. 

Coś się działo bo policji w Uj się kręci. Szukają kogoś. 

17628132260974506870059935444975.jpg

Wczoraj S19 20 radiowozów jechało musi na Warszawę..
Też chyba święto uczcze pracą.... plantację malin trzeba powiększyć by na drugi rok pomniejszyć....

@slawek74jak Ty chcesz po cichu 💩 wywalać... chociaż po cichu można ale czuć będzie...

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

Użytkuje ktoś możę klucz udarowy 230 v parkside ? warto kupić czy szukać czegoś wiekszego typu 800 nm ? ten parkside ma 550 nm , i co ma mieć taki klucz dodatkowo ? 

Lepiej dołożyć i kupić mocniejszy.

• Like 2
Opublikowano

Ciemno.cieplo ponuro 

10 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Na całkiem?

Jak by zniczy potrzebowała na to odejście...to tego..no..🤭

Gdyby stara mnie odeszła to szampan.fajerwerki.muzyka a nie znicze😭.

8 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Ja tam lubię płucka. Jak to poswiadają stare ale jare🤣 

To jest zupa mojego dzieciństwa uwielbiam ją nic na to nie poradzę że wychodzi mi lepiej niż mojej babci jak mnie ją uczyła robić. 

Zazwyczaj tak jest z każdym daniem którego mnie uczyła. 

Jak to powiadają uczeń przerasta nauczyciela 🤣

Na kwaśno robisz??

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Musicie mieć dużo pieniędzy że takie klucze macie

Mnie na takie nie stać

Ja mam BL Motora/Gisama z AliExpresu xD Kątówkę akumulatorową z tej samej firmy. Za wiele tego nie używam ale kilka razy w roku się przydaje. Do kół w samochodach czy noży w glebogryzarce mi spokojnie wystarcza. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
17 minut temu, jarecki napisał(a):

Użytkuje ktoś możę klucz udarowy 230 v parkside ? warto kupić czy szukać czegoś wiekszego typu 800 nm ? ten parkside ma 550 nm , i co ma mieć taki klucz dodatkowo ? 

Miałem...taki o bym powiedział jak za te pieniądze. Ale jak Zbyszek pisze szukaj coś mocniejszego, wiekszy zakres prac.

• Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, konteno napisał(a):

jakbym Piotera widział 

Ja dolny zaczep zawsze ściągam...

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...no drugi Pioter...

Kombajn już drogą przejechał a ja zjem tylko śniadanko i do parnika. Mało razy 11.11 ludzie gnój wozili i orali...

Opublikowano
12 minut temu, jacus napisał(a):

Gdyby stara mnie odeszła to szampan.fajerwerki.muzyka a nie znicze😭.

O twoim odejściu żem...na amen....🤦

....matko, ty to zawsze...nie trybisz...

8 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Musicie mieć dużo pieniędzy że takie klucze macie

Mnie na takie nie stać

... dowcipniś...

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja dolny zaczep zawsze ściągam...

Po co?

Mi tylko od miedzy przeszkadzał...

Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zależy do czego mu potrzebny ... Jak koła w samochodzie wymieniać to aż za duży będzie ...

Czasami odkręcić rady nie daje.

Ostatnio coś mi się zacina...trykotać nie chce.

Badziewne te parksaidy.

Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Mi na przykład zawsze w opryskiwaczu i rozsiewaczu przeszkadza... Zostawiam tylko ramę a sam zaczep zakładany tylko do Orkana i rozrzutnika.

A że wałek...

W zetorze mam trochę w bok....i wystarczy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czasami odkręcić rady nie daje.

Ostatnio coś mi się zacina...trykotać nie chce.

Badziewne te parksaidy.

Chinolem za 150zł na akumulatorki aż miło idzie ;) O ile oczywiście koła były dokręcane kluczem dynamo tak jak powinno być to robione a nie dojebane pneumatem na wulkanizacji ...

Dokręcam tym chinolem na najsłabszym biegu, resztę dociągam dynamometrycznym i nigdy nie miałem problemów z odkręceniem.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...no drugi Pioter...

Dla mnie 11 listopada to żadne święto, często węgiel z przyczepy się do kotłowni tego dnia zwalało ;) 

Teraz, slawek74 napisał(a):

Rozumię paca u siebie... ale u szwagra to jedynie %%%🤪

Najpierw się posadzi, potem się przy stole posiedzi ;) 

a uważasz jakieś święta wogole ?

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

A nie mam dziś pomysłu na ...coś robienie..

...bycki i psy nakarmiłem...

...do domu powróciłem...

...w piecu na paliłem....🤭

17628444752882688782756259419966.jpg

Zbyszek a ustawienia zmieniałeś do palenia owsem czy nie trzeba? Mieszasz z peletem? No i jak to się pali? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v