Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem Wam, że niedziela może nie być sielska i anielska😯...elektryki wstały...oba zieją tak, że jakby zapalniczką błysnąć to byłby miotacz ognia🫣...dziewuchy złe jak osy i już im kłapią nad głowami🤦...w sumie to na kacu lepsze efekty osiągają 🤔...dobrze, że się moja małżonka w to nie włączyła...narazie 🤔

31 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nie wiedziałam że jeszcze są na tym świecie mężczyźni którzy więcej czytają niż ustawa przewiduje tym bardziej takie poważną literaturę. 

Myślałam że mężczyźni tylko czytają kronikę sportowa🤣

Screenshot_20251109-093231~2.png

• Haha 2
  • Confused 2
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Powiem Wam, że niedziela może nie być sielska i anielska😯...elektryki wstały...oba zieją tak, że jakby zapalniczką błysnąć to byłby miotacz ognia🫣...dziewuchy złe jak osy i już im kłapią nad głowami🤦...w sumie to na kacu lepsze efekty osiągają 🤔...dobrze, że się moja małżonka w to nie włączyła...narazie 🤔

https://www.youtube.com/watch?v=9pGsorXglJo

• Haha 2
Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał(a):

Screenshot_20251109-093231~2.png

Kobieca forma okazywania współczucia 🤭

Se pada, z koszenia nici 😒

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

32 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

Piotrek co Ty z tym obornikiem ja odkąd gospodarze(20lat) nie daje obornika ziemią III klasy. często kupuje ziemi lub dzierżawie co z 30 lat nie widziała obornika. I po 3÷4latach powoli się poprawia tylko wapno nawożenie plodozmian poplony i może rekordów nie zbieram jak yutubery ale na plony nie narzekam. tylko ja słomy nie sprzedałem nigdy z pola co urośnie to zostaje na polu

Gnój to życie - widziałem w tym roku ile przez miedzę gość walił nawozów na pszenicę. 180 czystego azotu, gnoja tam nie było z 15 lat, 3x grzyb i finalnie 9 ton... A ja 110 kilo czystego, gnój nieraz co roku, grzyb na tamtym kawałku był raz, NPK tam poszło symbolicznie ze 130-150kg/ha i 8 ton. Faktem, że rok podpasował, nadmienię jeszcze, że ja słomy nie tnę tylko 100% zbieram.

nie ważyłeś mu ani nawozu ani plony więc nie wiesz tylko przypuszczasz. duże znaczenie ma plodozmian i poplony . ale Ty też sporo siejesz poplonow i dbasz o glebę nie każdy małorolny tak robi. większość na końcówce gospodarzenia wyciąga wszystko z gleby ziarno do tego sprzedaj słomę a ziemią wapna nie widziała nigdy a obornika z 30 lat a tych zaległości nie nadrobi się w rok czy dwa

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A to w żółtych drobniakach Ci za koszenie płacą że tyle będziesz liczył ?? xD 

Nie 

Tusk stadion euro  paletami zastawił tera to na złotówki przeliczyć i pochować 

• Haha 1
Opublikowano

W kwestii obornika to powiem tylko że to wspaniały nawóz. Jak się ma wszystkiego w ziemi pod korek to i różnicy nie widać jakoś znacząco. Szkoda, że zdjęć nie zrobiłem. Zboże na nowej działce, część 200 kg NPK a część obornik, i to świński średnio przerobiony. Mega różnica przez całą wegetację dla tej części z obornikiem. Jak nożem odciął. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Tusk stadion euro  paletami zastawił tera to na złotówki przeliczyć i pochować 

Ale te pieniądze to nie dla Ciebie, ty sobie musisz sam zarobić xD 

Dopłaty Ci już Tusk przelał ??

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

W kwestii plonów to pogoda głównie decyduje. W zeszłym sezonie jak niektórzy może pamiętają opisałem tutaj historię żyta na nowej zaniedbanej działce. Zrobiłem tam konkret nawożenie i ochronę a zebrałem 4600 kg żyta z hektara. W tym sezonie na równie ujowej działce zrobiłem dokładnie to samo. W tym sezonie zebrałem 9160 kg żyta z hektara. Plony zostały zważone.

Edytowane przez donweter1989
Opublikowano
26 minut temu, wojtal24 napisał(a):

nie ważyłeś mu ani nawozu ani plony więc nie wiesz tylko przypuszczasz. duże znaczenie ma plodozmian i poplony . ale Ty też sporo siejesz poplonow i dbasz o glebę nie każdy małorolny tak robi. większość na końcówce gospodarzenia wyciąga wszystko z gleby ziarno do tego sprzedaj słomę a ziemią wapna nie widziała nigdy a obornika z 30 lat a tych zaległości nie nadrobi się w rok czy dwa

U mnie płodozmian też kuleje bo zboże zajmuje 2/3 ale gnój, gnój i jeszcze raz gnój + poplony po każdym zbożu. Docelowo zboże ma zajmować niecałą połowę. 

24 minuty temu, simsones napisał(a):

I od razu dzień staję się lepszy mimo tej pogody 😅

IMG_20251108_130659.jpg

A ja się wstrzymuję z dopuszczaniem... Chyba dopiero w styczniu - lutym. 

Opublikowano
6 minut temu, donweter1989 napisał(a):

W kwestii plonów to pogoda głównie decyduje. W zeszłym sezonie jak niektórzy może pamiętają opisałem tutaj historię żyta na nowej zaniedbanej działce. Zrobiłem tam konkret nawożenie i ochronę a zebrałem 4600 kg żyta z hektara. W tym sezonie na równie ujowej działce zrobiłem dokładnie to samo. W tym sezonie zebrałem 9160 kg żyta z hektara. Plony zostały zważone.

Mogę dać nawet 100 t. obornika na hektar, i nigdy nie widziałem żyta na taką wydajność. Co to za ziemia była? 

Opublikowano

Pewna firma świetnie sobie wymyśliła jak tu pozbyć się Bydla 

Co niektórzy w Polsce mogliby spróbować aby zmniejszyć sobie stada lub pozbyć się niechcianego balastu w postaci chorych krów prosty sposób ale jaki skuteczny 

Poczytajcie sobie w internecie fajne artykuły są na ten temat. 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

A ja się wstrzymuję z dopuszczaniem... Chyba dopiero w styczniu - lutym.

U mnie jeszcze 2 na ten miesiąc mają się kocic. Ostatnie lata wolę jesienne dopuszczanie i zimą chować . Lepsze przyrosty, nie męczą się tak na upałach , nawet nie trzeba tak często sprzątać bo głównie na sucho jedzą , tylko woda z poidła, ewentualnie burak czy rzapa raz na dzień . Nie leżą z gorącą tylko jedzą ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v