Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Czy profilaktycznie badasz swoje zwierzęta? 

Czy po prostu zauważyłeś zmiany odbiegające od reguły u  zwierząt? 

EKG, krew, mocz, kał, czasami zabiera je na tomografię na Lublin 🤭🙆

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Zbycho jamacho 🤔🤭

Jak żyjeta 🤔 przedemną kolejny dzień walki z 💩🤦

jeszcze nie widziałem żeby ktoś wywalał gnój i był zadowolony 😂 ale kto co lubi 

Opublikowano

Już byś nie kłamał o tomografii w Lublinie

Najbliższy tomograf jest w Berlinie

Ta miała w ostateczności tam jechać 

Nie wiadomo co jej było 

mielismy zwlec z gabinetu specjalistyczne usg, a jak to nie pomoże to tylko wycieczka 

20250501_104358.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Nie wiadomo co jej było 

mielismy zwlec z gabinetu specjalistyczne usg, a jak to nie pomoże to tylko wycieczka 

20250501_104358.jpg

Najlepsza wycieczka w takim przypadku na ubojnie 

• Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jakie w takim razie były to zmiany które by wskazywały na to że coś się żle dzieje? 

Puszczanie mleka, skutkowało zapaleniem gruczołu mlekowego

Brak skuteczności zacieleń 

20251107_085417.jpg

20251107_085355.jpg

20251107_085335.jpg

20251107_085307.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał(a):

S...syn, chodzi o niewielkie kwoty, to większy będzie koszt poboru niż zysku na tym.

Jeśli jesteś Vatowcem to Cię dotyczy. Jeśli nie jesteś, to po co nerwy skoro nie dotyczy.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Nie wiadomo co jej było 

20250501_104358.jpg

Ty tak poważnie z tym Berlinem? 

Tylko czy jest sens wdrażać drogie leczenie? Antybiotyki, karencja na mleko. 

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Puszczanie mleka, skutkowało zapaleniem gruczołu mlekowego

Brak skuteczności zacieleń 

20251107_085417.jpg

20251107_085355.jpg

20251107_085335.jpg

20251107_085307.jpg

Małe niedobory uzupełnia się małymi ilościami stosuję Wit z biofed tak zwany antysomat i te bolusy energetyczne na puszczanie mleka 🤭 w tym tygodniu znowu zadziałał 😁

Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Najlepsza wycieczka w takim przypadku na ubojnie 

Chorowała dwa razy na mniej więcej to samo

Pierwszy raz przeszło po porodzie samo, ale wtedy odrazu odwapnienie i brak fosforu

Poród na motylku

Drugi raz objawy dosyć podobne, 5l mleka, doraczka 40-41 stopni, i keting pomagał tylko na 2-3 godziny

Antybiotyk żaden nie działał 

badania krwi, kału, moczu i nic, wszystko w normie

Usg płuc, nerek, macicy, nic nie pokazało 

Racica czysta 

Wykrywacz metalu nie piszczał, magnes i tak dostała na początku 

I tak było przez 2 tygodnie

Pozniej wyszła na trawę żeby schłodzić ją, bo przeciwgorączkowe leki rozwalają żołądek 

I samo przeszło z czasem

Ale co się nastała na 40 stopniach to już ona sama wie

Wróciła na 50l doba, teraz jest zacielona, daje 35l wycielila się w grudniu 

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Tu nie o rodziców a o Twoje zachowanie chodzi 🤦

Ty jakoś andropauze przechodzisz? Czepiasz sie wszystkich i wszystkiego tak jak większość tutejszych około 50 latków. Konar juz nie płonie? Kup jak Zbyszek motor, może pomoże. Jemu akurat słabo, ale spróbować warto🤷‍♂️.

Opublikowano

Dzień dobry...pogoda nawet nawet...

@Karol6130 w dolnej części normy to nie jest wskazanie do leczenia. Stosuj preparat zgodnie z zaleceniami producenta i...kopnij w d..pę żywieniowca, a jak go nie masz to sam siebie kopnij...🙋tylko przekazuję odpowiedź na Twoje pytanie🤷

Dodała jeszcze, że krowy najlepiej pozamykać na takich stanowiskach, żeby się ruszyć nie mogły, to będzie lepiej...to było szyderczo, bo wróciła wkurzona...jakiś oligarcha nakupił cielaków tygodniowych i dalej sr..ją jak widzą, a wpuścił ponad 20 szt razem i nawet do podania kroplówki przytrzymać nie potrafił, ale rozumu wszystkie zjadł...ale go błogosławiła 🤦

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ty jakoś andropauze przechodzisz? Czepiasz sie wszystkich i wszystkiego tak jak większość tutejszych około 50 latków. Konar juz nie płonie? Kup jak Zbyszek motor, może pomoże. Jemu akurat słabo, ale spróbować warto🤷‍♂️.

Ja się czepiam 🤔 sprawdzić najpierw bucu kto kogo ...🤦 tak ja ty teraz mnie ...

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

jakiś oligarcha nakupił cielaków tygodniowych i dalej sr..ją jak widzą, a wpuścił ponad 20 szt razem i nawet do podania kroplówki przytrzymać nie potrafił, ale rozumu wszystkie zjadł...ale go błogosławiła 🤦

dlatego ja bym nie mógł pracować z ludźmi brak cierpliwości do takich a widzę jak mój wet przyjedzie czasami że nie idzie pożartowac to już wiem gdzie był 😁🫢

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Małe niedobory uzupełnia się małymi ilościami stosuję Wit z biofed tak zwany antysomat i te bolusy energetyczne na puszczanie mleka 🤭 w tym tygodniu znowu zadziałał 😁

Po konsultacjach w sprawie stosowania witamin na somatyke dochodziliśmy do jednego wniosku 

One nie są warte swojej ceny

Są droższe na worku o 20 zł 

Żywieniowiec z de heus ich nie polecał, lepiej było dołożyć zwykłych laktacyjnych a nie somatycznych czy też rozrodowych

To było zauważalne na wykresach co lepiej działa 

Obecny też nie widzi sensu

Prawdopodobna przyczyną to zbyt mała ilość witamin w dawce na dojone litry

Dostawały 175, teraz dostają 250

Kreda z 125 na 240, jest stado co zjada ponad 300

Magnez z 30g na 70 podniesiony 

Fosfor został na 30g, chociaż pewnie trzeba będzie coś dołożyć by zachować stosunek do wapna

Opublikowano
Teraz, Karol6130 napisał(a):

Po konsultacjach w sprawie stosowania witamin na somatyke dochodziliśmy do jednego wniosku 

One nie są warte swojej ceny

Są droższe na worku o 20 zł 

Żywieniowiec z de heus ich nie polecał, lepiej było dołożyć zwykłych laktacyjnych a nie somatycznych czy też rozrodowych

To było zauważalne na wykresach co lepiej działa 

Obecny też nie widzi sensu

Prawdopodobna przyczyną to zbyt mała ilość witamin w dawce na dojone litry

Dostawały 175, teraz dostają 250

Kreda z 125 na 240, jest stado co zjada ponad 300

Magnez z 30g na 70 podniesiony 

Fosfor został na 30g, chociaż pewnie trzeba będzie coś dołożyć by zachować stosunek do wapna

A co miał polecać żywieniowiec z konkurencji 🤔🤣🤣🤣🤣🤦

20zł nawet jak i 10 worów na miesiąc to uj nie piniądz jak głowa spokojna...

Opublikowano
14 minut temu, Wpaw napisał(a):

Ty tak poważnie z tym Berlinem? 

Tylko czy jest sens wdrażać drogie leczenie? Antybiotyki, karencja na mleko. 

Tam jest najbliższe 

A które leczenie jest tanie?

Opublikowano
35 minut temu, Wpaw napisał(a):

EKG, krew, mocz, kał, czasami zabiera je na tomografię na Lublin 🤭🙆

Jaki ty mądry jesteś moze jeszcze mi powiesz Za ile? W jakim celu? Kto nad kim? I jak jest najlepiej? 

1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Tam jest najbliższe 

A które leczenie jest tanie?

Mojego zwierzaka😁 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

dlatego ja bym nie mógł pracować z ludźmi brak cierpliwości do takich a widzę jak mój wet przyjedzie czasami że nie idzie pożartowac to już wiem gdzie był 😁🫢

Trza się nauczyć, że wszystko na klatę...młoda umie, ale ten chłop ją wczoraj do pasji doprowadził...we dwie były i mówiła, że z kojca go wygoniły bo tylko przeszkadzał, a do tego wkurzał swoimi mądrościami 

Edytowane przez Qwazi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v