Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powinno być ok. Inseminator dość doceniany w okolicy i stara się dość dobrze dobrać nasienie do krowy/jałówki 

Kuzyn ode mnie brał i u mnie zacielał mu to też lm jałówki krył i fajne małe cielaki się rodziły 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

przecież starszy może mieć mniejszy przebieg niż młodszy. liczy się stan konkretnego egzemplarza w nie wiek i przyznaj racje

Owszem mogę ci przyznać jednak jeśli chodzi o tą sytuację to tu chodzi mu bardziej o cenę danego traktora. Owszem ma wybrany model ale  wydaje mi się stan go mniej interesuje. 

Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Powinno być ok. Inseminator dość doceniany w okolicy i stara się dość dobrze dobrać nasienie do krowy/jałówki 

Kuzyn ode mnie brał i u mnie zacielał mu to też lm jałówki krył i fajne małe cielaki się rodziły 

Krowę pokryta miałam lm. Ledwie wylazło cielę.  Teraz chyba angusem pokryje. Jak odkryje że ma ruje

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

A u mnie taka wesz się pasie jak szalona 🙆, i nie wiem na czym...nie wiem jak to się będzie chciało zacielić 🤦

IMG_20251103_200329900_MFNR.jpg

Piękne bydleta. Mam z sierpnia jałówkę SM/HF mała jest jakaś ale tlusta kiedy takie coś powinno się zacielac? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Popier96 napisał(a):

Nie ma czego, to nie prom kosmiczny. Choć kilka rzeczy denerwuje. Powiem Ci tak, ja za ciągnik dałem niecałe 30k + 1,5k transport. Jakbym miał kupić siuntke za 20 czy 25k to co tutaj w ogóle porównywać... Nie powiem, jest kilka rzeczy do roboty. Ale choćby wrzucić w niego 5-6k to się powinien zrobić ciągnik przy mojej pracy - na wieki wieków... Tymbardziej, że silnik zrobiony i zdrowy się wydaje... Podłogę muszę przez zimę zrzucić i spojrzeć w skrzynie z jakimś majstrem, bo na reduktorze dwa razy mi wsteczny wypadł cofając pod górę z dużym gazem... Bez reduktora tak się nie dzieje. Może wodzik wytarty albo cuś, nie wiem. Zawór jeszcze od powietrza się zaciął i nie podaje na złącze...Trochę cieknie jak to ruski no i leje z siłownika z tyłu- ale to do ogarnięcia. Napęd działa, rwie jak wściekły... Ale do Zetora pod względem kabiny i ogólnie kultury, no trochę brakuje...

Zmień wybierak na boczny. Biegi przestaną wyskakiwać i komfort inny

Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Nieraz jest tak że przechodzi, cielak pójdzie w któreś z dziadków itd 

Także te wszystkie tabelki to tylko tak dobrze wyglądają w teorii 

Oczywiście trzeba z tego korzystać, ale pewne to to nie jest 

Kiedyś kryłem jerseyki nasieniem LM

30l na dobę to to dawało nawet

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał(a):

Ja wszystko robie zastrzykami z hormonów.

Wiesław, coraz bardziej mnie zaskakuje aż

3 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Piękne bydleta. Mam z sierpnia jałówkę SM/HF mała jest jakaś ale tlusta kiedy takie coś powinno się zacielac? 

Ja zacielam jak mają 18 miesięcy...

Zaraz Sławek napisze, żem głupi 🤦🤭

A tej jeszcze pół roku brakuje do tego czasu 

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Najlepiej tak zacielić żeby się ocielila na nowych zębach 

Ja bym to odchudził i poczekał do 17-18 miesiąca 

Najlepiej się zacielają w wieku 15-16 miesiący

Chociaż bywają osoby co kryją 11 miesięczne, nawet niecałe 

• Like 2
Opublikowano
Teraz, Strongman napisał(a):

Czym 

Hormonami...

Teraz, Karol6130 napisał(a):

Najlepiej tak zacielić żeby się ocielila na nowych zębach 

Ja bym to odchudził i poczekał do 17-18 miesiąca 

Najlepiej się zacielają w wieku 15-16 miesiący

Chociaż bywają osoby co kryją 11 miesięczne, nawet niecałe 

Simy pierwsze ruję pokazują na 16-17 miesięcy. Przynajmniej moje. Myślisz, że ją się da odchudzić, jak ona żyje tym, co sąsiadkom zajuma

Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał(a):

Ale zato sto procent zacieleń 

Nie mam pojęcia jak to możliwe

Wywołujesz ruje bo prawdopodobnie masz z nimi problem, i masz 100% 

Dla mnie jest to nie realne 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Popier96 napisał(a):

Ja za traktorem zrobiłem jakieś 2k kilometrów. Typowo za ruskim. Oglądałem różne, tańsze, droższe, młodsze, starsze. A wziąłem tego, bo w miarę sensownie wyglądał, w miarę sensownie brzmiał i jeździł. A kropką nad i była cena... Za te 5-7k w takim traktorze można sporo wymienić, a niektórzy za ruska potrafią pod 40k krzyczeć. 

Ja za swojego bez napędu dałem 30. Też niektórzy się w głowę pukali ale jedyny jego mankament to to że z baku ubywa...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v