Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O Bezduszną... czemóż to, ach czemóż to milczysz? Obrażona czujesz się od mych słowów? Gotów jestem ostre kamienie na Twej drodze, w miękki pył gryźć, błagając o przebaczenie.

Opublikowano

Znacie jakiś dobry środek penetrujący typu wd40 ale lepszy? Potrzebuję zdjąć ramię podnośnika na wielofrezie w zetorze by wymieniać uszczelniacz ... psikałem 2 dni wd40, dostało ze 100 młotów (przez drewniany kołek bo nie ma za bardzo dostępu) i ani drgnie, dodam że najlżejsze maszyny 500kg+, agregat up-siewny około tony i nic nie poluźniło przez tyle lat

Na razie chcę się wstrzymać z grzaniem bo nie mam palnika, nie wiem kto ma i myślę że może osłabić materiał. 

Opublikowano
8 minut temu, slavvek napisał(a):

O Bezduszną... czemóż to, ach czemóż to milczysz? Obrażona czujesz się od mych słowów? Gotów jestem ostre kamienie na Twej drodze, w miękki pył gryźć, błagając o przebaczenie.

Ty wpierw oddaj telefon ordynatorowi co mu zajumałeś z kieszeni podczas obchodu i wracaj z powrotem na salę

Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał(a):

Nasze też potężne w tym roku, królewski kaliber , choć mniejsze chyba lepsze do pichcenia 😁

Rok był specyficzny. Pomimo że chłodny to dobry w plony. A co do wielkości to w kuchni nie urzęduje także :P.

@Ajeto to Ty nie u Kaliny jeszcze 🙆‍♂️ ?

Opublikowano
1 minutę temu, Ajeto napisał(a):

Ty wpierw oddaj telefon ordynatorowi co mu zajumałeś z kieszeni podczas obchodu i wracaj z powrotem na salę

Dzięki za uwagę... wkurzał mnię ten ranking na forum... że ja to niby jakiś melepeta rolniczy. Ja to dalej melepeta rolniczy, ale miło że się awansowało ;)

Opublikowano
7 minut temu, dsbh napisał(a):

Rok był specyficzny. Pomimo że chłodny to dobry w plony. A co do wielkości to w kuchni nie urzęduje także :P.

@Ajeto to Ty nie u Kaliny jeszcze 🙆‍♂️ ?

Zależy co, kapusta i papryką mam się nie udała, pomidory tak średnio, okopowe za***iście plonowaly w tym roku. 

Opublikowano
6 minut temu, Uziu92 napisał(a):

Zależy co, kapusta i papryką mam się nie udała, pomidory tak średnio, okopowe za***iście plonowaly w tym roku. 

Nie ma z czego się cieszyć niestety że dobrze plonowały.

Siema za wczoraj 27mm a październik 50 na razie. Ale od jutra do środy znów coś nadają 

Opublikowano
20 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Dla kogoś kto ma dla siebie to tylko zadowolonym być. Zresztą... Ja z ziemniaków bardzo zadowolony w tym roku.

To po ile sprzedawałeś pyry?

8 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Kapustę dziś śwagier kupił po 200 bo rodzina

Obcy 250

To w trasę 

20251025_193740.jpg

Do? 👩‍❤️‍👨

Opublikowano
35 minut temu, PAN88 napisał(a):

Nie ma z czego się cieszyć niestety że dobrze plonowały.

Siema za wczoraj 27mm a październik 50 na razie. Ale od jutra do środy znów coś nadają 

Ja się cieszę, będziemy mieć swoje warzywo na całą zimę ekologiczne. Samo zdrowie i witaminy 👍💪

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

To akurat najmniej ważne.

Nie bardzo mnie to obchodzi...

Bym na to patrzyły...to nie jeździł bym przed chwilą na motocyklu ...😆

Nie robię też niczego by ktoś zazdrościł, czy też płakał...

Robię to na co mogę sobie pozwolić...

Ot tak ooo..i ju...

...tylko trochę mnie denerwuje jak ktoś kłamstwo mi zarzuca...bezpodstawnie...

czkowieczku pisales o rzekomej  dzialalnosci ktora masz zgloszona ...a zadnej nie masz i pierdaczysz o podatkach ktorych nie placisz od lewych dochodow ..i o tym byla mowa ...twoja zona nie ma pkd na dzialalnosc zarobkowa czytaj uslugi rolnicze itp ....nie odprowadzasz zadnych  podatków od uslug ktorymi sie przechwalasz i o tym  mowa a nie o sklepie w ktorym dybie na ciebie kobieta ....miales pokazac ten nip na uslugi rolnicze ktore robisz na lewo 😲..nip i pkd sa jawne ,jestes  tak tepy ze myslisz ze to problem sprawdzic 😜

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
5 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

czkowieczku pisales o rzekomej  dzialalnosci ktora masz zgloszona ...a zadnej nie masz i pierdaczysz o podatkach ktorych nie placisz od lewych dochodow ..i o tym byla mowa ...twoja zona nie ma pkd na dzialalnosc zarobkowa czytaj uslugi rolnicze itp

Kłamiesz... tylko po co?

Opublikowano (edytowane)

no pokaz ten nip i pkd na uslugi i te podatki ktorymi sie przechwalales 😲

prosze przykladowo ktore pkd masz zgloszone 😜 ..

Rodzaje usług rolniczych i kody PKD

PKD 01.61.Z: Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną.

PKD 01.62.Z: Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich.

PKD 01.63.Z: Działalność usługowa następująca po zbiorach.

PKD 02.40.Z: Działalność usługowa związana z leśnictwem. 

Opublikowano (edytowane)

A po co?

Niczym się nie przechwalam.

Jestem biednym człowiekiem, nie mamy sklepu i nie prowadzę żadnych usług.

Możesz spać spokojnie...

Guzik mnie obchodzą tacy jak ty...🤷 Cos tam se pierdzielisz, a ja mam się tłumaczyć...

Ja nawet traktorem jeździć nie potrafię....

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

A po co?

Niczym się nie przechwalam.

Jestem biednym człowiekiem, nie mamy sklepu i nie prowadzę żadnych usług.

Możesz spać spokojnie...

Guzik mnie obchodzą tacy jak ty...🤷

no to nie pier**l glupot tylko dawaj te pkd co niby ma zona zgloszone na te uslugi bo pisales ze nie macie rozdzielnosc 🤣...te 500 godzin uslug co sie przechwalales  to zglosiles do podatku 😲

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Sam pokaż zgłoszenie pracownika (parobka) do ubezpieczenia i zapłacone podatki od przetartych desek😂

Edytowane przez Ajeto
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v