Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał(a):

Podrzućta po ile żyto na słupach🙏

Ja tam Piotra rozumiem w 100%...to "wydzielanie" też...i szanuję za to jak sobie radzi 

Nie lepiej owies zasiać byś spasł i nie cza byłoby pełnoporcjówki.                     

I ja Piotra szanuję że chce mu się tak wszystko i etat i w gospodarstwie 👍

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Michał18 napisał(a):

Nie lepiej owies zasiać byś spasł i nie cza byłoby pełnoporcjówki.                     

I ja Piotra szanuję że chce mu się tak wszystko i etat i w gospodarstwie 👍

A dlaczego żyto jest nie dobre do karmienia ? 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

A dlaczego żyto jest nie dobre do karmienia ? 

Ja jak domieszam więcej niż pełne wiaderko 5 l pszenżyta na każdy worek owsu i otrębów to zapalenia

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Roki212 napisał(a):

Kupiona, coś takiego 

20240229_142853.jpg

Jak ją oceniasz ? Co to za firma i ile ton nacisku ?

1 godzinę temu, marulekk napisał(a):

Kolejny powód aby nie wracać do hodowli.

Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Powiem tak Graphite mam tylko wiertarki wkrętarkę do takich prac i majsterkowania wystarczy chociaż bardziej ja używam jako wkrętarki niż wiertarki jednak jeśli nie chce mi się zmieniać sprzętu lub wywiercić w glazurze czy w drewnie. Ale do glazury to tylko na początek aby mieć pewność że nie uszkodzę ( taka mam zasadę)  to nadaje się aby zacząć bo jednak wiertarka to wiertarka. Może trochę na odkretke idę ale tak już mam. 

Celma? Nie znam ja używam w dużej mierze Boscha zielonego  jak dla mnie i mojej pracy majsterkowej są dobre i lekkie w miarę. 

Żeby to było takie proste i łatwe tutaj to bym zapytała. .Jeśli jednak co zauważyłam kobieta nie ma zbyt prawa pytać się i fachową poradę no może oprócz wpaw którego zapytałam i dostałam odpowiedź ale reszta to można wywnioskować że kobieta do jednego tylko ma się tu nadawać. 

Celma to głównie wiertarki, wkrętarki i do tego szlifierki kątowe. Nie ma zbyt dużo narzędzi w ofercie ale wolę to niż Parkside.

To jest forum i należy pytać. Jeżeli nie otrzymasz odpowiedzi to zawsze możesz powtórzyć pytanie lub ktoś tego nie używa i dlatego się nie wypowiada. Pomijając oczywiście dogryzanie.

54 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No ale Pioter nie lubi wygód..

Oczywiście 😁.

49 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Też nie palę drewnem. Swojego lasu nie mam, trzeba by drewno kupować, a jak mam drewno kupować, bawić się w cięcie, łupanie, znoszenie tego do kotłowni a na koniec dokładać co chwila to mi się nie chce ;) 

Ruch to zdrowie.

43 minuty temu, Michał18 napisał(a):

No trochę jest z tym roboty a jak jeszcze się nie ma lasu to może i lepiej gazem 🙋

A jak nie ma gazu ?

37 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Biedni ludzie nie mają betoniarki

i paszowozów :ph34r:.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Może chora..

Jak uważasz chorobę obijanie się pod każdym względem to faktycznie jest to choroba. 

I chęć puszczenia domu z dymem z powodu włożenia większego węgla do pieca bo księżnej nie chciało się dokładać to faktycznie zdrowa że hej 

Edytowane przez Bezduszna
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, dsbh napisał(a):

Celma to głównie wiertarki, wkrętarki i do tego szlifierki kątowe.  😁.

A jak nie ma gazu ?

To codziennie raz groch raz kapustą a raz fasola 😁

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, dsbh napisał(a):

Celma to głównie wiertarki, wkrętarki i do tego szlifierki kątowe. Nie ma zbyt dużo narzędzi w ofercie ale wolę to niż Parkside.

To jest forum i należy pytać. Jeżeli nie otrzymasz odpowiedzi to zawsze możesz powtórzyć pytanie lub ktoś tego nie używa i dlatego się nie wypowiada. Pomijając oczywiście dogryzanie.

Oczywiście 😁.

Ruch to zdrowie.

A jak nie ma gazu ?

i paszowozów :ph34r:.

Ja paszowoz mam 

Betoniarki nie mam

Opublikowano

Nie o sianie żyta mi chodzi, tylko o cenę. Do ustalenia podatku mi potrzeba się zorientować, bo głupoty radni dzisiaj robili.

Sławek se nie rób śmiszków☝️, słownik mi K na Ł zamienił 

• Confused 1
Opublikowano
50 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ja tam Piotra rozumiem w 100%...to "wydzielanie" też...i szanuję za to jak sobie radzi 

500 netto w zeszłym tygodniu płacił młynarz 

50 minut temu, Qwazi napisał(a):

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czemu że głupota?

Policz zakup drewna, zakup węgla a i tak nie dogrzejesz jak gazem czy pelletem albo 5 klasą.

2 godziny temu, dsbh napisał(a):

Nie mam swojego lasu ale przy wymianie pieca wybrałem 5 klasę węgiel-drewno zamiast peletu i to był dobry wybór. Przydał by się jeszcze bufor ale kotłownia mała. Chociaż kto wie, może się go kiedyś wciśnie tam.

Jaką masz łuparkę, robioną czy kupną ?

10 tys zł za ogrzanie domu ? To ile metrów ma dom i dlaczego go nie ocieplisz ?

Bo człowiek przyzwyczaja się do wygody.

200m2. Ocieplenie to kompletnie nieopłacalna inwestycja. Elewacja plus ocieplenie to teraz pewnie z 60-70 tysięcy plus sprzątanie stropu żeby go ocieplić. Czyli zwracać się będzie z 15 lat albo lepiej. Tym bardziej, że w domu zostanę sam, bez rodziny.

• Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No nie wiem...

Widzisz objawy..

Nie znasz przyczyn...

To ciężka choroba. Zjeść da, wypić da ale robić już nie 😁.

6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ja paszowoz mam 

Betoniarki nie mam

A ja ani tego ani tego. Chyba se betoniarkę kupię aby wyjść z biedy 🤫.

3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Nie o sianie żyta mi chodzi, tylko o cenę. Do ustalenia podatku mi potrzeba się zorientować, bo głupoty radni dzisiaj robili.

Sławek se nie rób śmiszków☝️, słownik mi K na Ł zamienił 

Ojciec DJ @jacus też ma problemy ze słownikiem. Prosta rada. Wywalcie to w cholere.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

Jeszcze tak by się przydał głos spod Łowicza, trochę z Mazowsza, Kujaw i Wielkiej Polski na granicy z łódzkiem 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Policz zakup drewna, zakup węgla a i tak nie dogrzejesz jak gazem czy pelletem albo 5 klasą

Czemu że nie dogrzeje?

Zadana temperatura i ma być...

Trochę różnie podchodzisz do wygod...

Jedne co odpowiadają, a inne, te co nie masz, to powinno sie jak Ty...

• Like 1
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Czemu że nie dogrzeje?

Zadana temperatura i ma być...

Trochę różnie podchodzisz do wygod...

Jedne co odpowiadają, a inne, te co nie masz, to powinno sie jak Ty...

Przy bezklasowym ci nigdy nie dogrzeje... Chyba, że będziesz rozpalać kilka razy dziennie.

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Przy bezklasowym ci nigdy nie dogrzeje... Chyba, że będziesz rozpalać kilka razy dziennie.

Nie łapie...

Bez klasowym paliłem a teraz mam na pelet...

Jak chce ciepło w mróz, to mam..

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Policz zakup drewna, zakup węgla a i tak nie dogrzejesz jak gazem czy pelletem albo 5 klasą.

200m2. Ocieplenie to kompletnie nieopłacalna inwestycja. Elewacja plus ocieplenie to teraz pewnie z 60-70 tysięcy plus sprzątanie stropu żeby go ocieplić. Czyli zwracać się będzie z 15 lat albo lepiej. Tym bardziej, że w domu zostanę sam, bez rodziny.

Dużo. Sam strop dobrze ocieplić i by to sporo dało. U mnie dom nieocieplony ok.80-90 m i idzie średnio 3 tony węgla plus drewno i słyszę że za dużo. Teraz się powoli przerzucam na drewno a węgiel tylko w mrozy. Mniej popiołu do wywalania.

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Siły w rencach nie masz...🤦

Starość Panie, starość 🫣 albo lenistwo. A taką łuparką to by moment i gotowe.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v