Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cimno,ponuro,do roboty trzeba  isc  .

na szczescie nikt nie sprawdza papierow ..

7 godzin temu, konteno napisał(a):

i taki nalałem tzn agrifarm gear 80w90 to też jest gl4 a w instrukcji też napisane o 80w90

z tej gonitwy sie nie wyleczę 

jeden od wczorajszej nocy mial gonitwe polaczona z alkoholem. w koncu policja przyjechala i pogonil w kukurydze .

ciekawe jak wroci co bedzie.zimno jest wiec dlugo nie wysiedzi..

Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Były policjant, prowadził strzelnicę, pewnie bawił się tam okoliczny kwiat szeroko pojętego wymiaru sprawiedliwości i władzy ...

Kiedyś rozmawiałem z byłym myśliwym/ policjantem to mówi że byle szarak nie bawi się w myślistwo - policjan lekarz prawnik i UJ  jeszcze kto . Są polowania gorzała i ogniska .  

Opublikowano
8 godzin temu, jacus napisał(a):

znowu pada..

mieszkancow z 15 tys ,  12 solectw, pow 83 km. nie ma wsi bez solectwa-ale przysiolkow kazda wies ma kilka.

zaklad komunalny  ma 6 pracownikow...hydranty niesprawne w wiekszosci-znowu wyszla afera przy pozarze..

Co ta za zakład 🤔🤭 u nas to z 6 w biurze 😁 a takich to pracy to że 30 🤔🤭😁 polska ,,c,, 😁

Opublikowano

🤝 🙋‍♂️

☁️ 

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T D i jego wyborców 

#tusk musi odejść dla dobra P0lski 

8 godzin temu, konteno napisał(a):

jak dasz tyle co Rysiek chce za ursusa swego to moge przemyśleć 

Tera już cena nie aktualna

46 mtg P0 remoncie silnika

To 150 000 minimum

To jest jak nowy sprzęt 

• Like 1
  • Haha 6
Opublikowano
9 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Znaczy że wcześniej w jedną stronę?

Całkiem mądrze przy wąskich kawałkach...

Najgorzej jak bardzo długie...

W dwie tylko co 6 skib bruzda. To wymagało względnie dokładnego rozmierzenia. Dopiero później zaczęli likwidować te bruzdy wewnątrz i orać tak jak teraz już zagonami. U nas ziemia była bardzo ciężka, nieprzepuszczalna. Orka to było skrobanie na parę centów i rwały się skały, które nie zawsze się dało uprawić - często ludzie sami je rozbijali a dopiero później konik, brony...

Opublikowano
9 godzin temu, jacus napisał(a):

znowu pada..

mieszkancow z 15 tys ,  12 solectw, pow 83 km. nie ma wsi bez solectwa-ale przysiolkow kazda wies ma kilka.

zaklad komunalny  ma 6 pracownikow...hydranty niesprawne w wiekszosci-znowu wyszla afera przy pozarze..

15 tys na 83 km🤔...toć tam duszno musi być 🤔...zakład komunalny z 6 pracownikami na pewno nie jest zakładem komunalnym, tylko, jak podejrzewam, komórką organizacyjną gminy. Formy tych "komunałek" są różne. U Sławka to pewnie jest taki zakład komunalny, który może wykonywać usługi...

U mnie ta "komunalna" to jest 8 osób. Mają do dyspozycji 2 samochody (brygadówkę i "półbusa"), ciągnik z turem do którego jest przyczepa, mulczer, ramieniówka z pełnym osprzętem, pług do śniegu, głowice odmulającą i jeszcze coś tam...o tematach typu kosy, pilarki, kosiarki ciągnczki do koszenia boisk to nawet nie pisze, bo tego cała hala...

• Like 1
Opublikowano

Jeszcze nie pada.

Swoje młócą..talerzowka 

49 minut temu, mf362 napisał(a):

Kiedyś rozmawiałem z byłym myśliwym/ policjantem to mówi że byle szarak nie bawi się w myślistwo - policjan lekarz prawnik i UJ  jeszcze kto . Są polowania gorzała i ogniska .  

Oczywiście że to nieprawda..

Kilku starszych się takich znajdzie.reszta drobny biznes.to nie jest tanie hobby.

44 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Co ta za zakład 🤔🤭 u nas to z 6 w biurze 😁 a takich to pracy to że 30 🤔🤭😁 polska ,,c,, 😁

30?? Co oni robią??

Rzeczywiście Polska nierobów 

Śmieci bierze mpo albo mobilis.

27 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

jak znosili obowiązek pracy i szkoły w sobotę to też mówili że paranoja. normalna jej rzeczy automatyzacji i wzrostu wydajnosci. jesteśmy 20 gospodarka świata 

A pamiętasz kiedy to było?? Bo ja nie..

7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W dwie tylko co 6 skib bruzda. To wymagało względnie dokładnego rozmierzenia. Dopiero później zaczęli likwidować te bruzdy wewnątrz i orać tak jak teraz już zagonami. U nas ziemia była bardzo ciężka, nieprzepuszczalna. Orka to było skrobanie na parę centów i rwały się skały, które nie zawsze się dało uprawić - często ludzie sami je rozbijali a dopiero później konik, brony...

U nas nikt tego nie oral.same łąki były.na drugiej stronie wsi była glina normalna.

6 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Gdzie mu do twoich kolegów z tworek.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jacus napisał(a):

Bo ja nie..

A ja tak... 

Coś mi świta że z początku i do szkoły chodziłem w soboty

...no i dobrze pamiętam..

Cytat..

Wprowadzenie pięciodniowego tygodnia nauki nastąpiło na przełomie lat 1981/1982. 

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 3
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

O masz...a ja do pracy...

Chcesz może coś z żelaznego?🤔

Ja od 7 już pracuje

Po drodze mijam hurtownie 6.30 otwarta

Taki jak twojej żony to zlikwidowali niedawno.

Kiedy rodzice prowadzili to szło.corka przejęła i 2 lata i koniec

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A gdzie ja tu o łąkach piszę... Naucz się czytać...

Ile wczoraj wypiłeś??

Ja piszę o swojej wsi.mamy kilkadziesiąt ha takich pól..

Jeszcze 20 lat temu może z 1 był orny . Teraz prawie wszystko. 

Żółty il pod spodem.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

Ile wczoraj wypiłeś??

Ja piszę o swojej wsi.mamy kilkadziesiąt ha takich pól..

Jeszcze 20 lat temu może z 1 był orny . Teraz prawie wszystko. 

Ćwoku to nie były poorane łąki... Albo zaorane setki lat temu... Tak wyglądały normalne pola. 

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

i tak by uciekła....do Polski A...🤭😆

I od niego ucieknie, z pewnością będzie skakać z radości, że dostanie taki pierdolnik.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Ja jestem emeryt

Się w życiu na siebie i na ten kraj narobiłem

Teraz wasza kolej

Tylko nie obijać się, żebym od stycznia miał dobrą podwyżkę emerytury, musicie wincyj pracować 

Edytowane przez Karol6130
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

🤝 🙋‍♂️

☁️ 

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T D i jego wyborców 

#tusk musi odejść dla dobra P0lski 

Tera już cena nie aktualna

46 mtg P0 remoncie silnika

To 150 000 minimum

To jest jak nowy sprzęt