Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

No gdzie...

Przed chwilą przywiozłem od gościa co ma sprzęt do szatkowania...

Zaraz wyląduje w beczce....

@Elon też kupił szatkownicę. Przypadek 🤔 :ph34r: ?

13 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Trochę podpuścili dobrą ceną, chłopy nakupiły cielaków, a teraz rzeźnie będą robić biznes na chłopach ... We wszystkich branżach rolniczych tak to działa ... Krótka górka cenowa, aby skoczki się napaliły i potem żniwa taniego towaru ...

Cielak cały czas w cenie. Za dwa lata to wszystko je..ie.

U Was też taka paskudna, ponura pogoda ? Cały czas coś pokrapuje. I jak taki jeden "obszarnik" zasieje :ph34r:.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, dsbh napisał(a):

U Was też taka paskudna, ponura pogoda ? Cały czas coś pokrapuje. I jak taki jeden "obszarnik" zasieje :ph34r:.

Cały tydzień taka pogoda, codziennie coś kropi. Miałem siarkę z miedzią robić w truskawce na początku października ale się to odciąga, zamiast 2 takich zabiegów pewnie będzie tylko jeden na jesieni. A jak już trafi się dzień że nie pada to wieje ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

@Elon też kupił szatkownicę. Przypadek 🤔 :ph34r: ?

Cielak cały czas w cenie. Za dwa lata to wszystko je..ie.

Ujowa pogoda, codziennie coś pada. Ani tuneli sprzątnąć ani poplony ściąć, kukurydze ponoć mają wilgotność gnoju bo prawie 40%.

Opublikowano

Czwartek był względnie suchy, udało się trochę zaorać a od wczoraj mżawka co chwila. Przyszły tydzień podobny. Ciekawe czy się sprawdzi synoptykom.

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Czwartek był względnie suchy, udało się trochę zaorać.

U mnie w czwartek od 3 do 5 nad ranem lało. A jak rośliny już względnie po tym obeschły to wiało ...

A orki zimowe to może za jakieś 5-6 tygodni, chyba, że jakieś mrozy będą nadawać że ziemia zamarznie to może wcześniej. Ale wstępny plan tak jak pisałem.

Opublikowano

Czwartek był względnie suchy, udało się trochę zaorać a od wczoraj mżawka co chwila. Przyszły tydzień podobny. Ciekawe czy się sprawdzi synoptykom.

Od wtorku niby bez deszczu. Jak dobrze pójdzie to w sobotę się sezon skończy. W czwartek po fajrancie poplony, piątek wolny to obornik u siebie i u ludzi, w sobotę zaorać wszystko, 4 ogródki, u siebie wszystko, 40a w dwóch kawałkach u klientów i Seniorowe stajanko.

Opublikowano

W tym roku muszę wcześniej bo ma być sroga zima 😁. Potem nie dam rady. Fajnie się orze. Wilgoć jest, trzeba działać jak deszcz przestanie.

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Od wtorku niby bez deszczu. Jak dobrze pójdzie to w sobotę się sezon skończy. W czwartek po fajrancie poplony, piątek wolny to obornik u siebie i u ludzi, w sobotę zaorać wszystko, 4 ogródki, u siebie wszystko, 40a w dwóch kawałkach u klientów i Seniorowe stajanko.

Tak do przodu to nie planuję bo mi nigdy nie wychodzi. Lepiej z dnia na dzień.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

W tym roku muszę wcześniej bo ma być sroga zima 😁. Potem nie dam rady. Fajnie się orze. Wilgoć jest, trzeba działać jak deszcz przestanie.

Tak do przodu to nie planuję bo mi nigdy nie wychodzi. Lepiej z dnia na dzień.

Nie mogę tak, dzień teraz krótki a grafik w robocie jest jaki jest i nic się nie poradzi.

Opublikowano
24 minuty temu, Elon napisał(a):

Pada cały dzień, kropi. Warunki trudno ale walczymy z wczorajszym urobkiem.

Kapustę szatkujesz dla Pafnucego 🤔 :ph34r: ?

• Haha 2
Opublikowano
49 minut temu, dsbh napisał(a):

kupił szatkownicę

No weśś.. za granicę lubelskiego bym nie wywiózł...tam jakieś ludzie...inne ..

24 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Najlepszym hitem jest utworzenie płatnego parkingu. 

10 minut niepłatne.🤣

Później 5zł za godzinę 

Ale że co, gdzie?

Masz taki biznes?

Coś chyba ja nie doczytałem...

Opublikowano
17 minut temu, jacus napisał(a):

17601948273232629688592476601810.jpg

Jest tam coś ciekawego? A i Powiedz temu w lewym dolnym rogu żeby się uczesał. 

51 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Się robi 

IMG_20251011_152820.jpg

Zajebałeś teściowej krzesła z tarasu 🤔

• Haha 4
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

będzie ..ujnia po całości w rolnictwie a jak czytałem jakąś wypowiesz urzędnika unijnego to po 2028r to wiesz ma być sypialnia miastowy żeby kazdymial świeże jajka itp

Opublikowano
13 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No weśś.. za granicę lubelskiego bym nie wywiózł...tam jakieś ludzie...inne ..

Ale że co, gdzie?

Masz taki biznes?

Coś chyba ja nie doczytałem...

Żyd ma głowę do interesu. 

Jak nie on to ktoś musi zapłacić aby inwestycja mu się zwróciła. 

Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Jak nie on to ktoś musi zapłacić aby inwestycja mu się zwróciła. 

...szkoda że wszystko...fikcja u niego...

No ale może kiedyś coś mu i w realu ...się uda ..

Godzinę temu, dsbh napisał(a):

Was też taka paskudna, ponura pogoda ? Cały czas coś pokrapuje. I jak taki jeden "obszarnik" zasieje :ph34r:.

Nie taka...

Ciepło, teraz bez opadu....a wcześniej odrobinę rosikoń, by zboża równe wschodu miały...

...wszystko pięknie ...tak jak Pan Tusek zaplanował ...🤷

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...szkoda że wszystko...fikcja u niego...

No ale może kiedyś coś mu i w realu ...się uda ..

Nie taka...

Ciepło, teraz bez opadu....a wcześniej odrobinę rosikoń, by zboża równe wschodu miały...

...wszystko pięknie ...tak jak Pan Tusek zaplanował ...🤷

To nie fikcja

Przecież mamy Polska dla Polaków. 

Tylko tak do końca to tak nie działa 

Edytowane przez Bezduszna
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v