Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Jadą dostać pałką w łeb?

toć pisał już kiedyś że mu nie staje 

3 godziny temu, malaczarna napisał(a):

5 miesięcy L4. 

ja ciągnął 5 i pół 

Opublikowano
39 minut temu, Elon napisał(a):

Pisał że nie.

Z braku zajęć idę myć maszyny na zimę.  

Uprawowe w 75% nie będą już w tym roku potrzebne. 

Kukurydzy nie kosisz? 

Co Ty ludzi do mycia maszyn nie masz ? Biedak z ciebie 

• Haha 3
Opublikowano

Jakieś ziemniaki wykopali a mówią że też się nie oplaca

IMG_20251008_123914.jpg

2 godziny temu, PAN88 napisał(a):

Rekord kiedyś u taty 17 . No psie żyto po 450 kupiłem. M trochę herbapolu ale puki zjedzą w śrucie 

19 było u mnie najwięcej. Te co cycka nie miały dostawały mleko dla prosiąt... Ile przy tym roboty było. Takie zamorki były. 

2 godziny temu, Bogdan_ja napisał(a):

jest nie grozny ,jedyne co moze to przeleciec owiecke 🤣

Teraz redyk jest to chyba nie ma czasu na takie amory. 

Opublikowano
28 minut temu, malaczarna napisał(a):

IMG_20251008_123914.jpg

19 było u mnie najwięcej. Te co cycka nie miały dostawały mleko dla prosiąt... Ile przy tym roboty było. Takie zamorki były. 

Codziennie mijam kilka takich zestawów u mnie w okolicy. 

Tyle że skrobiowe 🤭

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Taa .🤣🤣🤣🤣 i pewnie jeszcze kur. .... sam 😁😁😁 ludzie na zmiany 🤦

6 czy 8 szoszonów. Kiedyś 150 we 3 ogarniali tzn wg jego słów 

Opublikowano
53 minuty temu, malaczarna napisał(a):

IMG_20251008_123914.jpg

Ładny star jeszcze w służbie polskiego rolnika 

Opublikowano

sie orze..znaczy meczy na ilach  choc  zwykle bywa gorzej. 70 ar w 1.20 h..

wyszlo slonce cieplo.

2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie to przyszłoroczne nałożnice Czempiona. Przewoziłem z klatek pod szopą do budynku bo się klatki pozwalniały.

a gdy tak sie napatrzysz na te kroliki to samego cie nie zbiera ???

jak widzisz takiego samca jak chodzi pozniej szczesliwy i zadowolony to nic ??

Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

IMG_20251008_123914.jpg

no wlasnie redyk..

az urlop wzialem zeby jechac ze stara do szczawnicy..piekna pogode zapowiadali a tu zmiana..

Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał(a):

sie orze..znaczy meczy na ilach  choc  zwykle bywa gorzej. 70 ar w 1.20 h..

wyszlo slonce cieplo.

a gdy tak sie napatrzysz na te kroliki to samego cie nie zbiera ???

jak widzisz takiego samca jak chodzi pozniej szczesliwy i zadowolony to nic ??

no wlasnie redyk..

az urlop wzialem zeby jechac ze stara do szczawnicy..piekna pogode zapowiadali a tu zmiana..

A co mnie ma ruszać? 

Moje uszaki są zawsze szczęśliwe, pełna micha im wystarczy.

Opublikowano
6 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Co tak mało? Szwagrowa 26 urodziła. Wychowały się wszystkie tylko była zabawa z podsadzaniem do innych macior. Dobrze że zboże tanie.

9 sztuk pierwiastka. Bywało lepiej a bywało i gorzej. Najwięcej miałem o ile dobrze pamiętam 21 sztuk, ale nie miałem akurat drugiej krótko oproszonej co by prosiaczki podłożyć więc odchowała 15 sztuk. Pani szwagier to gospdarz innego kalibru z tego co czytam. Ja to niewielki hobbysta. A co do zboża to wolałbym aby było drogie. Ja ziarna i tak mam nadwyżkę. 

7 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W tym roku 20 lecie jak ostatnie wieprzki były... 

Ja nawet jak mi przyjedzie zlikwidować z braku opłacalności czy jakiegoś innego powodu to jakiegoś dla siebie i tak będę trzymać. Lubię wieprzowe mięso, a jak wiesz dobrze swoje to jest zawsze swoje...

Opublikowano
21 minut temu, donweter1989 napisał(a):

9 sztuk pierwiastka. Bywało lepiej a bywało i gorzej. Najwięcej miałem o ile dobrze pamiętam 21 sztuk, ale nie miałem akurat drugiej krótko oproszonej co by prosiaczki podłożyć więc odchowała 15 sztuk. Pani szwagier to gospdarz innego kalibru z tego co czytam. Ja to niewielki hobbysta. A co do zboża to wolałbym aby było drogie. Ja ziarna i tak mam nadwyżkę. 

Ja nawet jak mi przyjedzie zlikwidować z braku opłacalności czy jakiegoś innego powodu to jakiegoś dla siebie i tak będę trzymać. Lubię wieprzowe mięso, a jak wiesz dobrze swoje to jest zawsze swoje...

Mnie przeraża jego gospodarzenie. Za wszelką cenę swiniarzem jest. 

Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał(a):

6 czy 8 szoszonów. Kiedyś 150 we 3 ogarniali tzn wg jego słów 

To ja wiem że nie sam tylko ludzie robią... jsk by samemu mu przyszło codziennie o 3 wstawać by się 💩🤦🤪

Opublikowano
10 minut temu, malaczarna napisał(a):

Mnie przeraża jego gospodarzenie. Za wszelką cenę swiniarzem jest. 

Okoliczni świniarze to bardzo majętni ludzie. Wykupują wszystkie hektary co się pojawi. 

A chlewnie rosną jak grzyby po deszczu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v