Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, Baks00 napisał(a):

Ja jak słyszę jak się ktoś odzywa sie ,myszko ,koteczku to mnie z tej słodkości mdli 

Mi się niedobrze robi na mój stary albo moja stara

Co to się porobiło w warzywach? Za darmo z pola oddają. Papryka pomidor ziemniak po 20 groszy i nie ma gdzie sprzedac

Opublikowano
9 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja tam widze obszarniki co orza jednym pługiem rocznie setki hektarów też mowią że te vario to moze i dobre jak ktos mało robi. Tak przy każdym obrocie wszystko się rusza, 2-3 lata i pług cały wykiełbany. Widziałem bodajze w kvernelandzie że jest dodatkowy siłownik który tylko zwęża przy obrocie a nie całym vario przestawia. Wtedy to inna bajka.

Facet chce mi oddać w dzierżawe 90 hektarów. Żydek jak myślisz brać?

W Kv miałem na jednym siłowniku Vario z liniowaniem, jak dotąd najlepszy pług jakim orałem. Jak się wygiełda to się tulejuje albo kupuję następnego. Trudno żeby się nie zużywało od roboty

Opublikowano
2 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

W Kv miałem na jednym siłowniku Vario z liniowaniem, jak dotąd najlepszy pług jakim orałem. Jak się wygiełda to się tulejuje albo kupuję następnego. Trudno żeby się nie zużywało od roboty

Kverneland fakt bardzo ładnie i lekko orze ale te resory to nie jest dobre rozwiązanie.

Opublikowano
17 minut temu, Baks00 napisał(a):

Ja jak słyszę jak się ktoś odzywa sie ,myszko ,koteczku to mnie z tej słodkości mdli 

11 minut temu, malaczarna napisał(a):

7 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Kotek lub Skarbie, żono lub po imieniu 

Ja wolę po imieniu i bez żadnych zdrobnień i udziwnień. 

15 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Facet chce mi oddać w dzierżawe 90 hektarów. Żydek jak myślisz brać?

Już Cię @Elon podkupił i po co Ci to.

2 minuty temu, radekz200 napisał(a):

bez tego zobacz jak ładnie rozsypuje 

IMG_7146.jpeg

To jest ta posadzka co robiłeś ? Ciasno tam. Jakim ciągnikiem tam wjeżdżasz ? Obornik zgarniaczem czy turem wybierasz ?

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Ja wolę po imieniu i bez żadnych zdrobnień i udziwnień. 

Już Cię @Elon podkupił i po co Ci to.

To jest ta posadzka co robiłeś ? Ciasno tam. Jakim ciągnikiem tam wjeżdżasz ? Obornik zgarniaczem czy turem wybierasz ?

no wąsko 2,8 tylko, wyciąg linowy a po drugiej stronie ruszta 

Opublikowano
18 minut temu, malaczarna napisał(a):

U mnie jest małżonka,dla koleżanek ma pierwsza zona

Moje piękne często używam w stosunku do córek 

Opublikowano
56 minut temu, Uziu92 napisał(a):

Zawsze starałem się siac pszenżyto jak najwcześniej, szła obsada 250 szt i ładnie się rozkrzrzewic zdążyło do zimy. Mało ziarna trzeba było szykować 😁

Wody i trochę ciepła jeszcze trzeba, ma już niby być ciepłej. 

Jaka odmiana i ile kg wyszło🤔

Opublikowano
3 godziny temu, konteno napisał(a):

obkładasz dookoła na dole oponami i pare na góre by nie było POduchy powietrza na wierzchu i czekasz do POniedziałku

Można, ale co masz zrobić jutro zrób dziś 

3 godziny temu, konteno napisał(a):

pastuchem na plastikowych kołkach i kilka drutów nisko 

@Strongman vario to vario

https://www.instagram.com/reel/DPXZDO-j0T0/?utm_source=ig_web_copy_link

Nie mam pastucha 

Opublikowano
4 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

...i podziurawić folie..?🤔

mozna i dellikatnie wysypac ..

Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Moje siane 25 września nie wylazło wcale jeszcze

IMG_20251005_131343.jpg

Ja mój po imieniu mówi do mnie to wojna będzie. Foch na 100%

ja do swojej rzadko o imieniu .

ja akurat z tych co nie maja focha..

27 minut temu, malaczarna napisał(a):

Co to się porobiło w warzywach? Za darmo z pola oddają. Papryka pomidor ziemniak po 20 groszy i nie ma gdzie sprzedac

zwykle to stara..choc dopiero 50 bedzie miala niedlugo,

pare lat warzywa placily wiec nie ma co sie dziwic nadprodukcji.. o ziemniaki nikt nie pyta nawet .

Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Paliwo drogie i zaczepiać trzeba 

Lekarze i leczenie kręgosłupa jeszcze droższe ... Aby strzyknie w plecach i już całe życie będziesz to odczuwał jak ja staw łokciowy. 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

ale co masz zrobić jutro zrób dziś 

u mnie odwrotnie , co miałeś zrobić przedwczoraj zrób pojutrze , będziesz miał pół tygodnia wolnego

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Lekarze i leczenie kręgosłupa jeszcze droższe ... Aby strzyknie w plecach i już całe życie będziesz to odczuwał jak ja staw łokciowy. 

pa jak Ryszard sie modli

557387041_1211692504101656_2042361505964

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie narzekaj ja mam więcej kontuzji i jakoś nawet nie śni mi się na to zwracać uwagi 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v