Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, dsbh napisał(a):

I na cieplej się nie zanosi w  najbliższym czasie. Ogólnie cały rok chłodny.

Ciekawa teoria 🤔. I kto to mówi :ph34r:.

Elektryk mnie uświadamiał, że przewody na drewnie powinny być w peszelach. On ma papiery nie ja to chyba ma rację. 

Co się czepiasz? 

To on ma w zwyczaju się chwalić wszystkim co popadnie. I cały czas pokazywać jaki on ważny i jacy wy jesteście biedni czy coś w tym rodzaju. 

Edytowane przez Bezduszna
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Buszmen11 napisał(a):

@Qwazi Sieradz od października 13 gr w dół

Wszędzie idzie w dół. Mam obawy, że to dopiero początek. I tak naprawdę nie wiadomo z czego to wynika, bo notowania wrześniowe GDT pokazują niewielki spadek ceny masła na poziomie 0,8 %. Wydaje mi się, że reakcja mleczarni jest jakaś nerwowa i dziwnie zgodna. Ale ja się na tym nie znam. Mam tylko takie odczucie. Mogę się mylić lub nie mieć wiedzy do takiej oceny 

Opublikowano
43 minuty temu, dsbh napisał(a):

I na cieplej się nie zanosi w  najbliższym czasie. Ogólnie cały rok chłodny.

Ciekawa teoria 🤔. I kto to mówi :ph34r:.

Elektryk mnie uświadamiał, że przewody na drewnie powinny być w peszelach. On ma papiery nie ja to chyba ma rację. 

to niech ci elektryk robi ....ja pierdacze te rurki ktore nic nie daja ....🤪

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

to niech ci elektryk robi ....ja pierdacze te rurki ktore nic nie daja ....🤪

Jak zacznie upalać to w gniazdku, czy puszce... Bezpieczniki adekwatne do okablowania ważniejsze.

Opublikowano
22 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

Powinny być w peszlu/rurce 

Nie znam się. Jak mi coś potrzebne to dzwonię, przyjeżdża, spisuje co i czego potrzeba i robimy. Przy okazji coś się dowiem ale elektryki sam nie ruszam. Pomijając oczywiście wymianę żarówki 😁.

17 minut temu, Michał18 napisał(a):

Ważne że działa nie ma co się czepiać drobiazgów 🤷

To akurat nie drobiazg. 

16 minut temu, Bezduszna napisał(a):

To nie tyle ile w peszlach powinieneś zakupić korytka aby zabezpieczyć kabel. Ja to tam się nie znam ale uważam że lepsze rozwiązanie niż peszle  

Chodzi Ci o maskownice ? To zupełnie co innego.

14 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Co się czepiasz? 

To on ma w zwyczaju się chwalić wszystkim co popadnie. I cały czas pokazywać jaki on ważny i jacy wy jesteście biedni czy coś w tym rodzaju. 

A tak. Nie wolno :ph34r: ?

Elon nie musi się już niczym chwalić. Chyba, że wersją symulatora 🤣.

Opublikowano

Ze mnie się śmieli jak na warsztat dałem całość na firmowej żyle 5x4mm i konkret bezpieczniki. Bo niby i 2,5mm by wystarczyło. Ale teraz to i mogę wszystkie maszyny odpalić i ino światło przygaśnie. Prądy robi się najczęściej raz. 

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

O nie, to oszukaństwo. Handel cudzym to nie dla mnie. 

Pośrednik. Mało firm czy ludzi tak robi ? Potrzebny jest tylko towar i zbyt na niego.

Opublikowano
Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

To nie tyle ile w peszlach powinieneś zakupić korytka aby zabezpieczyć kabel. Ja to tam się nie znam ale uważam że lepsze rozwiązanie niż peszle  

Ważne że świci i nic nie kopie....😌

Opublikowano
Qwazi napisał:

Godzinę temu, Buszmen11 napisał(a):

@Qwazi Sieradz od października 13 gr w dół

Wszędzie idzie w dół. Mam obawy, że to dopiero początek. I tak naprawdę nie wiadomo z czego to wynika, bo notowania wrześniowe GDT pokazują niewielki spadek ceny masła na poziomie 0,8 %. Wydaje mi się, że reakcja mleczarni jest jakaś nerwowa i dziwnie zgodna. Ale ja się na tym nie znam. Mam tylko takie odczucie. Mogę się mylić lub nie mieć wiedzy do takiej oceny 

Mariusz ja się nie znam ale mogę Ci tylko powiedzieć co się dzieje w handlu i przemyśle około połowy września masło takie przemysłowe w bloku do przetwórstwa z 29zl\kg spadło w ciągu 1 ÷2dni do poziomu 23÷24zl/kg i się wszyscy zastanawiają co się dzieje i jakie tendecjie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Za to ty masz miliony, tylko szkoda że w Farmingu xD

Za to ty taki milioner. Z jednym ciągnikiem na warzywach.

5 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czy ja wiem...

2,5 metra to nie tak mało...

Do opryskiwacza ścieżki mi pasują.

Sieje się całkiem szybko..

Jedynie przez głowę taki pomysł mi przechodzi, czy by nie wymienić agregatu na talerzowy..by  i po żniwach się przydał ..

Se w drukarce wydrukuje...jak ty...🤭

Przynajmniej ją mam.

Edytowane przez Elon
  • Haha 1
Opublikowano

No właśnie to dziwne jest, bo w notowaniach GDT z bodajże 25 września jest spadek o 0,8%. Ja też się na maklerstwie nie wyznaję. Na mój chłopaki rozum, to gdyby ten spadek ceny masła przełożyć na skup surowca, to cena powinna spaść o max 2-3 gr, a nie 15. Ale, jak mówię, ja się na tym nie wyznaję 

18 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Mariusz ja się nie znam ale mogę Ci tylko powiedzieć co się dzieje w handlu i przemyśle około połowy września masło takie przemysłowe w bloku do przetwórstwa z 29zl\kg spadło w ciągu 1 ÷2dni do poziomu 23÷24zl/kg i się wszyscy zastanawiają co się dzieje i jakie tendecjie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v