Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, slawek74 napisał(a):

Musisz więcej jej siać by tony sprzedawać... kukurydzy 11 z groszami suchej wyszło raz czy dwa rzadko koszę na ziarno..

A ile Marcinie w tym roku sypało 🤔

To jedziesz na te narty 🤔 ja bym choć na trzy dni wyskoczył 🤭😁

Sławek w tym roku narazie żyto wiem ile, bo sprzedane wszystko, niecałe 4 tony wyszło z ha . Pszenica leży i czeka 

Opublikowano

Po kilku latach przerwy zasiałem 2ha żyta. Plon 9200 kg z tej powierzchni. Nie miałem miejsca żeby to przechować i sprzedałem bezpośrednio z pola. Jak zrobiłem podliczenie to wyszło mi , że nic nie zarobiłem i jeszcze z dopłat dołożyłem do tego.

Opublikowano
Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

Nie wiem jak na wschodzie Polski ale w reszcie kraju wydajność liczymy z 1 ha zboża

Oki,ale i tak nie wiem kiedy prawdę piszesz.

Raz narzekasz na piachu i bardzo słabe plony, a za jakiś czas rekordy masz.

...no sam pisałeś że nie zawsze prawdę piszesz...no to ci nie ufam....i se tak zapytałem...

6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

ilość nasienia od jednego byka itd

Kurna...a jak to liczysz?🤔

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Kubson190 napisał(a):

Jak ceny ?

W cenach nawozu podawałem 

5 godzin temu, slawek74 napisał(a):

No i opłaty z tapczanu zrobione Zbyszek dobry chlop i przelał 🤭 świzdu gwizdu i pieniądze poszły... 🤪 swiatło krusy telefony i inne 4.5tys 🙆‍♂️🤦

Tego 500 za telefon córki mogłeś nie płacić...

5 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Przecież Sikorski miał ksywe "Zdradek" bo był w PIS i poszedł za kasą do PO.

Jest strasznie pazerny -sprawa kilometrówek, łapówek od Arabów, teraz żali się na wypłate, a kiedyś pożyczył Kaczyńskiemu 100 zł to kilka razy przyjeżdżał do Belwederu żeby mu oddał😂

Chyba jako jedyny jest uważany za pisiora w po, a tam ich wielu, ale to jego nie potrafią zaakceptować 

4 godziny temu, donweter1989 napisał(a):

Po kilku latach przerwy zasiałem 2ha żyta. Plon 9200 kg z tej powierzchni. Nie miałem miejsca żeby to przechować i sprzedałem bezpośrednio z pola. Jak zrobiłem podliczenie to wyszło mi , że nic nie zarobiłem i jeszcze z dopłat dołożyłem do tego.

Mówią że żyto pole leczy

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ja se dziś pierwszy raz przelewem z konta...się dopiero na umiałem .

Kurde już nawet technika pod Kock dotarła 🤣

@jacus tam podobno było wszystkie zboczenia to może prezesowi kobietę -kota dali 🤔🤣 

Dzień dobry

Edytowane przez PAN88
Opublikowano
9 godzin temu, jacus napisał(a):

gdy w pandemii zdarzlo mi sie stac w kolejce do banku 2 godziny to od razu konto w e-banku zalozylem..

Polska A i taka zacofana? Od 2008 konto mam w banku. A w 2013 konto w ebanku od 2016 aplikacja w telefonie. I jestem wg ciebie z Polski Z

Opublikowano
17 minut temu, Strongman napisał(a):

Co on te duchy tak wstawia.

Się go zapytaj...🤭

24 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Kurde już nawet technika pod Kock dotarła

Dawno, tylko że ja tego nie robiłem sam..

Wolałem jak ktoś...🤷

11 minut temu, Karol6130 napisał(a):

No i zaczynać obrządki 

Byś przyleciał odrazu, zadowolony

20250117_060540.jpg

To ciele czy bycek?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v