Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał(a):

małą czarną też bedze ładował

Uspokój się...erosomanie jeden Ty☝️

Sławkowi ładowarka sen z powiek ów spędza... teleskopowa 🤷

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, Qwazi napisał(a):

A co do żekechowskiego magnata i jego dywersyfikacji połączonej z programami i dofinansowaniami, to, poprawcie jeśli mnie pamięć zawodzi, czy to nie on gnój siuntką woził, czy to nie tata usługi starym dominatorem lub NH robił, czy to nie obaj z tatą do naszych przyjaciół zza Odry po wytrzepanego JD jeździli🤔

Oj tam, oj tam...😆

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry. Pochmurno i mży trochę...

Trzech🤷...

Jak się okazuje dla wszystkich 100 k to pikuś, jakoś se nie umiem wyobrazić, jak z 6,5 ha urobić w roku 100 tys czystego, a nawet i przychodu🤷...no chyba, że pod szkłem, albo w truskawce...głupi żem widać i wyobraźni nie mam🤦

Dość fajny artykuł

I o czym tam 🤔 chyba o tym że musisz zwiększyć produkcjię 🤭🤪

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, konteno napisał(a):

po co mi faktura i zwrot jak nie uprawiam ziemi? kokosów na tym nie ma a gadanie zawsze będzie 

nauczono w domu żyć skromnie i uczciwie to odechciało mi sie kombinować aby żyć i za wszelką cene dobić do poziomu innych niech lepszym i zaradniejszym sie wiedzie i niech sie dorabiają 

Ile Ci za dzierżawę płaci? Dopłaty składasz czy tylko gotowe $$$ 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

I o czym tam 🤔 chyba o tym że musisz zwiększyć produkcjię 🤭🤪

Za jakiś czas może wystąpić taka konieczność, ale ja już wtedy nie będę doił🤷...tam jest o tym, że znowu opłacalność może spaść i wszyscy będą musieli se podnieść to minimum. Tak wysokowydajna, jak i ci co nie mają wysokich wydajności. Przykład Ciebie. Jeśli to się sprawdzi, to będziesz musiał się zwiększyć o co najmniej 100%...i jak to tak na 3 ha🤔, uda się 🤔

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Znam człowieka co wygląda jakby grosza większego nie widział nigdy, kasy ma jak lodu. Pojechał po ciągnik coś koło 250 tys miał kosztować, obejrzeli, mówią że biorą. Facet pyta a jak z płatnością, no to ten wyciąga reklamówkę mówi masz tu 120 tys reszta wieczorem przelewem. W reklamówce kostka masła była jeszcze bo jak wkładał pieniądze to masło obok było i złapał też 🤣

Pisałeś że niczego cię nie nauczyli 

A jednak uczciwości 

Kiedyś facet u handlarza na placu się chwalił że ma pieniądze i pewnie że 150tys wyciągną i machał nimi 🤦 a z 10 lat temu z wujem po zetora jeździliśmy a w samochodzie pod siedzeniem 90tys 🤦🤪

26 minut temu, Qwazi napisał(a):

Tutaj popieram👍...czym by Sławek gnój wypchnąl teraz, jakby w ferworze tego kroku, co to go kiedyś zrobił do przodu, ciapka sprzedał 🤔 🙆...dobrze, że chętnych nie miał bo to emka🤭

Dobrze się czujesz 🤔 trzydziestką to najważniejszych traktor choć u mnie wszystkie ważne...🤭😁

18 minut temu, Qwazi napisał(a):

Coś długotrwały ten proces... myślowy 🫣

To nie są tanie rzeczy 🤷‍♂️ i takich pieniędzy nie wydaje się pochopnie jak co niektórzy 🙋‍♂️

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Stu tysięcy w banknotach ot tak pod ręką....

W Adamowie bywasz z kapustą?

Kiedyś tak, w poniedziałki się woził.

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał(a):

Dobrze się czujesz 🤔 trzydziestką to najważniejszych traktor

I tu mosz lajka 💪👌👍...

...chociaż to emka 🤭...

• Confused 1
Opublikowano
49 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jak się okazuje dla wszystkich 100 k to pikuś, jakoś se nie umiem wyobrazić, jak z 6,5 ha urobić w roku 100 tys czystego, a nawet i przychodu🤷...no chyba, że pod szkłem, albo w truskawce...głupi żem widać i wyobraźni nie mam🤦

Na wszystkim można zarobić. Nie tylko ja ziemi dolicz jeszcze wynajem mieszkań to też masz nie mały grosz. 

46 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Znam człowieka co wygląda jakby grosza większego nie widział nigdy, kasy ma jak lodu. Pojechał po ciągnik coś koło 250 tys miał kosztować, obejrzeli, mówią że biorą. Facet pyta a jak z płatnością, no to ten wyciąga reklamówkę mówi masz tu 120 tys reszta wieczorem przelewem. W reklamówce kostka masła była jeszcze bo jak wkładał pieniądze to masło obok było i złapał też 🤣

Coś w podobnie do  mojego zmarłego wujka. 

Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Ehh. Gdzie ja do was krezusów. Mus zacząć narzekać abo i konto usunąć 😔

Wszyscy w części kłamią jak z nut. Ten co ma to siedzi cicho aby nikt się tylko nie dowiedział że ma. 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v