Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Eee tam, nie raz mi w 500 płacili, tylko tak głupio, cały samochód towaru a tu 20-30 banknotów xD 

Jako chesny dawałem na prezent w 500 to cienka ta koperta była...a na drugim razem bankomat mi w 50 wypłacił no różnica jest....

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry. Pochmurno i mży trochę...

23 minuty temu, szymon09875 napisał(a):
48 minut temu, 6465 napisał(a):

Nawet trudno mi sobie wyobrazić jak może wyglądać 100k. A ty tu takie rzeczy piszesz. 😔

Jest nas dwóch 🤷 

Liczba na koncie to jednak nie to samo co gotówka 🤷

Trzech🤷...

Jak się okazuje dla wszystkich 100 k to pikuś, jakoś se nie umiem wyobrazić, jak z 6,5 ha urobić w roku 100 tys czystego, a nawet i przychodu🤷...no chyba, że pod szkłem, albo w truskawce...głupi żem widać i wyobraźni nie mam🤦

3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Dzień dobry 🙋🤝

Dzień dobry 🙋🤝 

@Qwazi 

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/czy-male-gospodarstwa-mleczne-przetrwaja,166233.html

Dość fajny artykuł

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

To tam faktur nie dają? 

po co mi faktura i zwrot jak nie uprawiam ziemi? kokosów na tym nie ma a gadanie zawsze będzie 

nauczono w domu żyć skromnie i uczciwie to odechciało mi sie kombinować aby żyć i za wszelką cene dobić do poziomu innych niech lepszym i zaradniejszym sie wiedzie i niech sie dorabiają 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry. Pochmurno i mży trochę...

Trzech🤷...

Jak się okazuje dla wszystkich 100 k to pikuś, jakoś se nie umiem wyobrazić, jak z 6,5 ha urobnić w roku 100 tys czystego, a nawet i przychodu🤷...no chyba, że pod szkłem, albo w truskawce...głupi żem widać i wyobraźni nie mam🤦

Dość fajny artykuł

40 tysięcy dopłat i kilka byczków sprzedanych jakoś się nazbieralo

Opublikowano

A co do żekechowskiego magnata i jego dywersyfikacji połączonej z programami i dofinansowaniami, to, poprawcie jeśli mnie pamięć zawodzi, czy to nie on gnój siuntką woził, czy to nie tata usługi starym dominatorem lub NH robił, czy to nie obaj z tatą do naszych przyjaciół zza Odry po wytrzepanego JD jeździli🤔

Opublikowano
10 minut temu, 6465 napisał(a):

Radek po cupre jedzie to tam pewnie i blisko 200k w reklamówce ma. Gdzie wam do niego. 

Z nim się za koleguje to mi pokaże , 

Znam człowieka co wygląda jakby grosza większego nie widział nigdy, kasy ma jak lodu. Pojechał po ciągnik coś koło 250 tys miał kosztować, obejrzeli, mówią że biorą. Facet pyta a jak z płatnością, no to ten wyciąga reklamówkę mówi masz tu 120 tys reszta wieczorem przelewem. W reklamówce kostka masła była jeszcze bo jak wkładał pieniądze to masło obok było i złapał też 🤣

1 minutę temu, konteno napisał(a):

po co mi faktura i zwrot jak nie uprawiam ziemi? kokosów na tym nie ma a gadanie zawsze będzie 

nauczono w domu żyć skromnie i uczciwie to odechciało mi sie kombinować aby żyć i za wszelką cene dobić do poziomu innych niech lepszym i zaradniejszym sie wiedzie i niech sie dorabiają 

Pisałeś że niczego cię nie nauczyli 

A jednak uczciwości 

Opublikowano
10 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Myślałem że masz tylko ciapka. To kup tura do jednego, albo sprzedać i kupić małego japończyka z turem.

Nie chce sprzedawać 30-tki. Tym co jest jakoś będzie nie widzę perspektyw na rozwoj

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

Nie chce sprzedawać 30-tki

Tutaj popieram👍...czym by Sławek gnój wypchnąl teraz, jakby w ferworze tego kroku, co to go kiedyś zrobił do przodu, ciapka sprzedał 🤔 🙆...dobrze, że chętnych nie miał bo to emka🤭

• Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Znam człowieka co wygląda jakby grosza większego nie widział nigdy, kasy ma jak lodu. Pojechał po ciągnik coś koło 250 tys miał kosztować, obejrzeli, mówią że biorą. Facet pyta a jak z płatnością, no to ten wyciąga reklamówkę mówi masz tu 120 tys reszta wieczorem przelewem. W reklamówce kostka masła była jeszcze bo jak wkładał pieniądze to masło obok było i złapał też 🤣

Wszędzie są tacy tylko oni o swoim bogactwie nie opowiadają. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, malaczarna napisał(a):

Myśli Pan że zrobienie tyłu tysięcy dopłat na mojej ziemi nic nie kosztuje?

I tu jest esencja problemu. Kosztuje. A uchowanie kilku byczków też kosztuje🤷

Wiem, że są koszty. Zwłaszcza, jak się kombinuje🤷

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał(a):

Wszędzie są tacy tylko oni o swoim bogactwie nie opowiadają. 

U mnie mieszka takie starsze małżeństwo w skromnych warunkach i zrobili ich na wypadek syna na 200tys. Nikt by nie powiedział że tyle to ona miała w skarpecie w domu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v