Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

Mnie to nie grzeje i nie ziębi...🙋‍♂️

W sensie, że to czy sztywny, czy nie🤔🤭

26 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Truskawki wcale nie sprzedawałem z 1ha, bo nie było na to metody póki nie wprowadzono grzybów entomopatogenicznych, z Dursbanu się aby śmiało to cholerstwo ... Teraz na szczęście już jest na to sposób.

A ile masz tych truskawek wogóle?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

A ile masz tych truskawek wogóle?

Około 3ha, zależy jak działki podpasują. Teraz chyba dokładnie 3,1ha. Jak ten opuchlak szalał to 3 letnich wcale nie było, czyli około 40% rocznego plonu nie było ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ty się nie liczysz...masz sponsora🤷🤭

I co uważasz że przegrał jak teraz a byle jakie bydło i jakie pieniądze płacą Według mnie to wygrał a też kiedyś nie miałem bydła to jakbym kupił jakąś używaną maszynę to mógłbym całą ją rozkręcić wszystkie łożyska wymienić wyregulować i skręcić A teraz już na to czasu nie mam tylko nowe wchodzi w grę

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Wiesław trochę nie wiem, jak mam rozumieć Twoją odpowiedź. Nie uważam, że przegrał. Szacunek dla niego, bo większość hodowców na jego miejscu by się poddało. Ja nic o przegrywaniu nie wspominałem 

Opublikowano

Chodzi o to że 120 tyś dał za prasę a człowiek zapracowany to co miał się bawić w używki i przy nich dłubać A jakby nie było teraz za bydło płacą to sobie bez problemu poradzi a że każdy narzeka to tylko głupi nie narzeka taka jest moja odpowiedź

Opublikowano
Godzinę temu, Strongman napisał(a):

Porobiliście już przeglądy techniczne bo chyba od 18 czy 19 ma być już drożej

trudno , w aucie koniec stycznia a w traktorze w tym roku już robiłem 

Godzinę temu, jahooo napisał(a):

dla mnie to pomysł poroniony, bo co się zmieni - że zamiast wniosek o dopłaty składać właściciel , zgłosi dzierżawca, i będzie musiał oddac dopłaty co do złotówki ? bo takie pewnie będą umowy dzierżawy

czyli i tak zostanie z gołym polem, i tak

dla bambrów oznacza to tylko ciut większą zdolność kredytową, bo o to im pewnie chodzi, oraz o punkty do programów unijnych - czyli jeszcze więcej kredytów

to jest droga donikąd, zwłaszcza w kontekście otwarcia rybku z Ameryką Południową i obcięcia dopłat za dwa lata do 30-40% obecnych

bambry jeszcze mają z dzierżaw dodatkowe ha na plan azotowy i zwrot za paliwo bo nie każdy co oddał ziemie w dzierżawe ma auto na ON i nie każdy ma dwupłaszcz by mu na POdwórko dowieźli bo brać na cpn i składać zwrot to do  vatowców i tak daleko gnać z ceną jaka wyjdzie na końcu 

ja olałem swoją akcyze ON i niech dzierżawca sie na tym bogaci bo mi sie pierdzielić z bańkami i lejkiem nie ma sensu jak dywaniki w bagażniku przesiąknięte ropą a karoseria wkoło wlewu często zarzygana paliwem ,tankuję auto na cpn 

Opublikowano

Widzę, że tutaj ciekawe tematy ostatnio. Za 120 tysięcy to teraz działkę pod budowę domu ciężko kupić, a ludzie budują się masowo. Znaczy się, biedy nie ma. 

@Chłoporobotnik kiedy odymiasz? 4września zaizolowane ostatnie. To tak 28 września bym puścił dymka. Tylko, nie wiem czy wypuszczasz od razu matulę z izolatora? Ładnie syrop biorą... 

Opublikowano
9 minut temu, Strongman napisał(a):

to tylko głupi nie narzeka taka jest moja odpowiedź

nie narzekają u nas w robocie ci co mają dużo lepiej zarabiające drugie połówki a nawet sam od nich dostaję rady by tak sie ustawić

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

No i zniszczysz ten ciągnik. Warto ?? Zamiast naprawić za parę groszy to wywalisz kilka tysięcy ... Ale Tusek się cieszy. Zarobi na VAT od części ...

Może to pretekst aby kupić następny bo ten się nie będzie opłacało remontować.

@Rolnik1973 to jaki ciągnik po sezonie kupujesz :ph34r: ?

49 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jakbyś nie sprzedał wogóle truskawki i bobu, a kładł duże pieniądze w ratowanie plantacji przez kilka miesięcy, to byś pewnie pieniędzy nie miał na deszczownie. A Karol nic nie brak, a płacił za leczenie duże sumy. Jechał do tyłu 

A se płacze, bo dawno mu nikt kopa nie dał 🤷

To teraz się obraził i sobie poszedł.

17 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Około 3ha, zależy jak działki podpasują. Teraz chyba dokładnie 3,1ha. Jak ten opuchlak szalał to 3 letnich wcale nie było, czyli około 40% rocznego plonu nie było ...

Co ile lat kasujesz plantację i zakładasz nową ?

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

No to ja jestem głupi 🤷

Każdy inaczej prowadzi gospodarstwo.

Dla jednych stracić w ciągu jednego dnia 3 mln na giełdzie to jest mały pikuś dla drugich jest to majątek i grozi upadłością.

Trzeba po prostu wiedzieć jak i kiedy inwestować i jak można odzyskać straty które się poniosło.

Nawet jeśli widał te 120 tys to powinien nie narzekać tylko przemilczeć pewne sprawy 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, konteno napisał(a):

nie narzekają u nas w robocie ci co mają dużo lepiej zarabiające drugie połówki a nawet sam od nich dostaję rady by tak sie ustawić

Z tym narzekaniem to też taka prawda że to rodzice uczą narzekać

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Strongman napisał(a):

Ja też nie narzekam ale powinienem po prostu jedni o tym mówią inni nie

No jeszcze jakbyś Ty miał narzekać to...koniec świata 🙆 

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Dla jednych stracić w ciągu jednego dnia 3 mln na giełdzie to jest mały pikuś dla drugich jest to majątek i grozi upadłością.

Trzeba po prostu wiedzieć jak i kiedy inwestować i jak można odzyskać straty które się poniosło.

Nawet jeśli widał te 120 tys to powinien nie narzekać tylko przemilczeć pewne sprawy 

To w co radzisz zainwestować na giełdzie tak żeby ten milion chociaż zarobić 🤫 ? Pal licho pozostałe dwa :ph34r:.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Popier96 napisał(a):

Widzę, że tutaj ciekawe tematy ostatnio. Za 120 tysięcy to teraz działkę pod budowę domu ciężko kupić, a ludzie budują się masowo. Znaczy się, biedy nie ma. 

@Chłoporobotnik kiedy odymiasz? 4września zaizolowane ostatnie. To tak 28 września bym puścił dymka. Tylko, nie wiem czy wypuszczasz od razu matulę z izolatora? Ładnie syrop biorą... 

30.09-01.10. Puszczę w ostatni ciepły dzień końcem października albo początkiem listopada. Prawdopodobnie ostatnia dawka dziś zapodana i za jakiś tydzień ramki pod spód z resztkami żarcia/skrystalizowanym miodem/pierzgą. Po 4 ramki na rodzinę. Teraz to ja z piwnicy nie wyłażę, ziemniaków od uja, przebierać trzeba.

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

No jeszcze jakbyś Ty miał narzekać to...koniec świata 🙆 

Ja ci mówię po prostu u mnie w domu nigdy rodzice nie narzekali A gdzie u innych narzekali to to teraz dzieci narzekają

Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Przecież on milczy...to ja się produkuję 🤷

A wydał...osobiście zamazywalem jego dane na fakturze i ją tu pokazywałem 🤷

Są dwa typy ludzi. Jedni służą pieniądzowi, a drugim służy pieniądz. Tych pierwszych jest więcej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v