Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

mi wychodziło 2x mniej niż kupić suchą...

Piniendze to nie wszystko...żart...

Pisałem że nie będę przekonywał..

Dla mnie to....niemądre takie dzielenie podwórka...

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Piniendze to nie wszystko...żart...

Pisałem że nie będę przekonywał..

Dla mnie to....niemądre takie dzielenie podwórka...

A dla mnie to głupota obsiewanie czymś na x lat albo dokupowanie.

Opublikowano
Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Mam to potraktować jako komplement?

Ze mną? Ja bardzo oszczędnie zyje i więcej zarabiam od męża. On rozrzutny i wiecznie coś psuje

@Kowalsky30 jest szansa dla Ciebie. Musisz tylko na nic nie wydawać i się nie ruszać aby coś nie popsuć :ph34r:.

56 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Do kukurydzy brałem, wiosną nie wiem jak będę siał a będę siał troszkę... Dziś umieliłem pierwszy raz kurom bobiku zamiast koncentratu, jak próby wypalą i nieśność nie spadnie to wiosną próbnie z 20-30a posieję, docelowo ma go być 40a rocznie. 

Jedzą to kury ? Jaka grubość śruty ?

42 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No to guzik da... Docelowo, jak się uda to będzie na 3 części, 40a bobiku, 40a pszenicy a na reszcie kukurydza, trochę jęczmienia albo mieszanki jarej i ziemniaków troszkę. Ale taki układ to dopiero od kolejnego sezonu, jak dożyję i wyjdzie wszystko. I przede wszystkim kawałkami tak pasuje.

Marchew lub buraki dla króli zamiast jęczmienia ? Jeżeli mieszanka to po co jęczmień ?

19 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czemu masz robić pod tych co jare?

Jare nigdy nie da tyle co ozime...

Ja nigdy nie zrozumiem po co dzielisz te ogródki...

...ale pisałem...nie ma zamiaru przekonywać ..że to...no głupota...

Bo przepuszcza wszystko przez zwierzaki.

15 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kurna...Pioter ..nie wiem czy powinienem to komentować...

Zaczynasz dziwne rzeczy pisać ..

Dawno już pisał że zboża nie sprzedaje bo mu się nie opłaca. To co zrobi z nadwyżką ?

Opublikowano

A dla mnie to głupota obsiewanie czymś na x lat albo dokupowanie.

No to mówię...co kilka lat inaczej...skoro zapas na kilka ...

Ja nadmiar sprzedaje...

Ty w sumie też...tylko nie wszystko Ci się chce...

Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

Jedzą to kury ? Jaka grubość śruty ?

Jedzą. Jak kukurydza na kamiennym zmielona. Nie uznaję śrutownika bijakowego.

Teraz, dsbh napisał(a):

Marchew lub buraki dla króli zamiast jęczmienia ? Jeżeli mieszanka to po co jęczmień ?

Albo jęczmień albo mieszanka. Buraki i tak dostają. Mam co roku z ar posiany. To uprawa "strategiczna".

No to mówię...co kilka lat inaczej...skoro zapas na kilka ...

Ja nadmiar sprzedaje...

Ty w sumie też...tylko nie wszystko Ci się chce...

Ziarko handlić to wolę facelię na przyoranie posiać...

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ziarko handlić to wolę facelię

Też jakieś rozwiązanie...

Czyli da się uprościć ..jeśli się chce...

Ale ty wolisz narzekać jak to ciężko nosić na strych dwa metry kukurydzy po schodach...

Sorki...tak Cię widzę...

Pierdzielisz że pola za dużo i plonu za dużo...ale broń....no ten...postawić jakaś wiate bo pola ubędzie...

Ciągle se przeczysz...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano

...sprzeda...tylko se wmawiać przestanie że się nie da ..

Kto to kupi? U nas nie ma handlu ziarkiem... Nie ma drobnych hodowli, które kupują... Za dzierżawę to u nas się płaci ziarkiem... Albo samemu obrabia... Buja się gość trzeci rok z handlem pszenicą i jęczmieniem, rezygnuje przynajmniej na rok... Z 10 ton nie sprzedał w rok nawet połowy...

Też jakieś rozwiązanie...

Czyli da się uprościć ..jeśli się chce...

Ale ty wolisz narzekać jak to ciężko nosić na strych dwa metry kukurydzy po schodach...

Sorki...tak Cię widzę...

No tylko nic z tego nie zbiorę. Jakbym nie miał wyjścia czyli zero hodowli to jedyne rozwiązanie.

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jaka?

A to jest tajna pocztówka narazie🤷

3 minuty temu, radekz200 napisał(a):

a jutro coś wjezdza 😂

Będzie nowy DF-ik🤔💪

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

no ten...postawić jakaś wiate bo pola ubędzie...

Pod sprzęt pewnie będzie, tyle, że po zlikwidowanym ogródku kwiatowym matki, ale na pewno nie na twoje wymysły czyli sypanie ziarna na dole...

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

tylko nic z tego nie zbiorę. Jakbym nie miał wyjścia czyli zero hodowli to jedyne rozwiązanie.

No i masz...

Dopiero że za dużo, a tu że nic nie zbierze...

Kuzwa Pioter...ty w ciąży nie jestes....?

Bo wtedy tak marudzą....😀😆😄

• Haha 2
Opublikowano

No i masz...

Dopiero że za dużo, a tu że nic nie zbierze...

Kuzwa Pioter...ty w ciąży nie jestes....?

Bo wtedy tak marudzą....😀😆😄

A co mi z tej facelii? Tępy jesteś czy rozumieć nie umiesz? Jakby nie było hodowli to wtedy tylko taka facelia pod pług bo co innego? A jak hodowla to uprawy tylko i wyłącznie pod hodowlę... 

Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...sprzeda...tylko se wmawiać przestanie że się nie da ..

Skup ma tam chyba blisko tylko cena nieatrakcyjna. Pamiętaj że on sobie zapisuje wszystkie koszta i wie co mu się opłaci a co nie i ile czego poszło.

7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jedzą. Jak kukurydza na kamiennym zmielona. Nie uznaję śrutownika bijakowego.

Albo jęczmień albo mieszanka. Buraki i tak dostają. Mam co roku z ar posiany. To uprawa "strategiczna".

Ziarko handlić to wolę facelię na przyoranie posiać...

Dynię próbowałeś dawać królom? Bambino nawet nieźle plonuje  z tego co pamiętam.

Opublikowano

A próbowałeś wystawić choćby na olx?

A po co mi to wystawiać jak mam masę znajomych, którzy próbują sprzedawać i na jednym sezonie się kończy... Zresztą, jakbym miał tak handlować to lepiej już ten poplon pod pług. Nie lubię niepewności. 

Teraz, dsbh napisał(a):

Dynię próbowałeś dawać królom? Bambino nawet nieźle plonuje  z tego co pamiętam.

Nie uprawiam tego. 

• Haha 1
Opublikowano

co mi z tej facelii? Tępy jesteś czy rozumieć nie umiesz? Jakby nie było hodowli to wtedy tylko taka facelia pod pług bo co innego? A jak hodowla to uprawy tylko i wyłącznie pod hodowlę...

Sam zes tępy.

Chcesz mniej zbioru, ale nie mniej obsiewać..

Kuźwa i to ja tępy...

Nie obsiewasz czymś co nie daje plonu i masz mniej...nie dziękuję za tak oczywista odpowiedź...🤭😂

...ty kuźwa lubisz robić z siebie męczennika...

I kilku nawet ci współczuję...

Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

A po co jak nikt nie kupi?🤣🤣🤣

No tak..

Był taki kawał o wygranej na loterii...😆

Opublikowano

Sam zes tępy.

Chcesz mniej zbioru, ale nie mniej obsiewać..

Kuźwa i to ja tępy...

Nie obsiewasz czymś co nie daje plonu i masz mniej...nie dziękuję za tak oczywista odpowiedź...🤭😂

...ty kuźwa lubisz robić z siebie męczennika...

I kilku nawet ci współczuję...

Teraz to żaden kłopot. Będzie posiane tyle ile w rok się przerobi... I nie, nie będę robił jak ty byś chciał... Wszystkiego po trochu ale co rok...

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Wiesz co w tym jest głupie? Że na jaja czy mięso masz ścisłe zapisy. Wiesz ile czego i kiedy. A tu nie masz najmniejszej pewności... 

Niespodzianki są najlepsze...🤭