Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał(a):

myślisz, że do takiego droższego nie  trzeba dokładac ? pasek rozrządu trzeba wymienić po przebiegu albo po 5-6 latach, nawet jak w garażu stoi, czesto takie mało jeżdzone wymagają większego wkąłdu, jak te jeżdzone, bo rdza w silniku robi swoje

No bez przesady,nie chodzi o takiego co stoi kilka lat w stodole 

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Takich aut się nie sprzedaje...

Sprzedaje, tylko trzeba mieć pieniądze a nie kupić jedno na całe życie i spłacać mlekiem 😜

sam mam renault na oku u znajomego jak kupi nowego to może wezmę 

jak renowka

Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

nie chodzi mi o takiego, co stoi kilka lat w stodole, tylko o takiego, co robi rocznie 5-6 tys km, więcej stoi jak jeździ

kolega takie cacko sobiekupił - na start do wymiany wydech, do roboty całe hamulce, egr, szukanie złych styków w elektryce

auto 10 lat 70 tys przebiegu

• Like 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Teraz, 6465 napisał(a):

Za ile to auto było? Za 60tys? 

Kupione 2 czy 3 letnie, bite. Wcześniej był Polonez. Zresztą to samo mam w swoim starym - masa kurzu, śmieci, od tego jest.

Ty nie sprzątasz auta tylko poprostu kupujesz nowe 🤭😀😀😀

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

Ty nie sprzątasz auta tylko poprostu kupujesz nowe 🤭😀😀😀

To nie moje - u Seniora było i mialem często okazję wsiąść za stery. 

A u siebie też nie sprzątam, prawdopodobnie przeglądu już i tak nie przejdzie to będę na 3 miesiące jazdy i to dość sporadycznej czyścił?

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Sprzedaje, tylko trzeba mieć pieniądze a nie kupić jedno na całe życie i spłacać mlekiem 😜

sam mam renault na oku u znajomego jak kupi nowego to może wezmę 

Tylko wtedy cena też jest odpowiednia do stanu ...

Tomek tylko wiesz jak wygląda polski salon dla rolnika ? 1.0 pojemność w suvie 90KM manualna klimą z tyłu korby itp aby sąsiad widział że nowy z salonu 😀😀😀😀😀

Opublikowano (edytowane)

Tomek tylko wiesz jak wygląda polski salon dla rolnika ? 1.0 pojemność w suvie 90KM manualna klimą z tyłu korby itp

Nie wiem, ja takich samochodów nie oglądam, u mnie co najmniej 2.0 pod maską ... Jak szukam czegoś to od razu filtr na pojemność 1900+

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
28 minut temu, 6465 napisał(a):

Byłem oglądać tucsona u rolnika, pierwszy właściciel kupiony w salonie. Ale żeby tak zaniedbac  auto przez 8lat , to byłem w szoku. 

Jak się nie ma auta gospodarczego, bo przecież wszystko przywiozą, to się później tak to kończy. Ja mam tira nikczemnej wartości i jak mi potrzeba pojechać po śrubkę, a jestem uwalony w smarach to wsiadam i jadę 🤷

• Like 1
Opublikowano
wojtal24 napisał:

6465 napisał:

Byłem oglądać tucsona u rolnika, pierwszy właściciel kupiony w salonie. Ale żeby tak zaniedbac  auto przez 8lat , to byłem w szoku. 

przecież od rolnika to wozi wszystko a to nawoz a to pasz, paliwo, opryski a czesci a to wsiadasz w ciuchach roboczych

od takich rzeczy jest ,,służbowe,, 🙋‍♂️😁

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

nie chodzi mi o takiego, co stoi kilka lat w stodole, tylko o takiego, co robi rocznie 5-6 tys km, więcej stoi jak jeździ

kolega takie cacko sobiekupił - na start do wymiany wydech, do roboty całe hamulce, egr, szukanie złych styków w elektryce

Nie wiem nie mieliśmy takich problemów 😉5-6 tys to i tak dużo, mój senior robi 800-1000 km rocznie!!! Od kilku lat samochód bez problemu przechodzi przeglądy 😛 

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

przecież od rolnika to wozi wszystko a to nawoz a to pasz, paliwo, opryski a czesci a to wsiadasz w ciuchach roboczych

U mnie na szczęście od tego jest dostawczak, to w osobówkach syfu nie ma ...

no ja też mam taki śmieciowóz z hakiem żeby coś przywieść

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Bo jak to zasklepi to tylko targasz bryły.

Mam takie miejsca na glinie i gdzie woda stoi. Jeżeli tego od razu po orce nie zbronujesz to masz bryły jak pięści i większe. Wiosną podobnie. Jeżeli da się tylko wjechać to od razu brona i kultywator. Na jesień mi się sprawdza orka, brona, kultywator z wałem strunowym przed siewem. Pole wyrównane, chwasty podniszczone.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

no ja też mam taki śmieciowóz z hakiem żeby coś przywieść

To nie jest jakiś śmieciowóz, ale rzucone są koszulki na fotele, a jak na pace śmierdzi ropą czy rozsypie się trochę nawozu z dziurawego worka to nic się nie stanie ... W sezonie jeździ się tym na Bronisze, a poza sezonem to tylko po jakieś opryski, nawozy itp 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Mam takie miejsca na glinie i gdzie woda stoi. Jeżeli tego od razu po orce nie zbronujesz to masz bryły jak pięści i większe. Wiosną podobnie. Jeżeli da się tylko wjechać to od razu brona i kultywator. Na jesień mi się sprawdza orka, brona, kultywator z wałem strunowym przed siewem. Pole wyrównane, chwasty podniszczone.

Jak ci doleje do takiego uprawionego to dopiero jest zabawa... Nigdy w życiu orki wcześniej. Jak zaorać to siać tego samego dnia jeśli kawałek lżejszy lub kolejnego jeśli potrzebuje trochę obeschnąć. Bronowanie w ten sam dzień cięższej gliny to też głupota bo i tak nie rozwali brył. Chyba, że sucho dość i orzesz rano a wieczorem dopiero brony.

Opublikowano
jahooo napisał:

dokładnie tak może być

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie wiem, ja takich samochodów nie oglądam, u mnie co najmniej 2.0 pod maską ... Jak szukam czegoś to od razu filtr na pojemność 1900+

Ale to gdzieś daleko jeździsz czy jak ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v