Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

ty zebys miała rozum to bys nie belkotala tych glupot ...jakim trzeba byc glabem zeby nie miec zielonego pojecia w temacie a pisac glupoty i robic z siebie durnia ...gdzie ta kultura i szacunek do siebie ...toc to dno tak sie osmieszac ...ty nie masz zielonego pojecia o mleczarstwie i rolnictwie . 

Ty nie masz do nikogo kultury. Zamiast wytłumaczyć czy co kolwiek  dodać do tematu. Czy nawet poprawić jak ktoś źle mówi  Wolisz obrażać ludzi. Jak dla mnie jest to przyrost ego nad inteligencja lub kulturą  Teraz już naprawdę koniec tej dyskusji z tobą. 

Edytowane przez Bezduszna
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czyli to ślepa uliczka?

No jednak mimo wszystko teraz mus więcej niż te 30 lat temu.

Np z trzech krów nie da się wyżyć...

To ile teraz jest mało?...ale tak żeby było akurat..

Tyle ile ma się własnych ha. Czyli jak 20 ha to 20 krów plus młodzież około drugie tyle

Żeby nie dokupować pasz 

Według mnie tak najlepiej jest 

Opublikowano
41 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Ty nie masz do nikogo kultury. Zamiast wytłumaczyć czy co kolwiek  dodać do tematu. Czy nawet poprawić jak ktoś źle mówi  Wolisz obrażać ludzi. Jak dla mnie jest to przyrost ego nad inteligencja lub kulturą  Teraz już naprawdę koniec tej dyskusji z tobą. 

co tobie tlumaczyc jak ty nie masz zielonego pojecia ....druga sprawa po co z glupim prowadzic dyskusję..

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Matko Bosko

WOJNA

I syrena i alert 🙆‍♂️

Screenshot_20250913_174223_com.p1.chompsms.jpg

Zamojskie bezpieczne w telewizji ostrzegają Powiat krasnostawski i Powiaty Lubelskie bliżej granicy .

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ty też kawaler jak inne forumowe Piotery co tylko 👊👊🐎?

Ja też kawaler ale z tą różnicą że te Piotera,kowalskie,bezduszne to jeżdżą na ręcznym do ekranu. A ja z kobietami☺️

Na żywo

Więc różnię sie trochę od nich ☺️🤷

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

u mnie na wsi do lat 90-tych, dopóki istniała zlewnia mleka, z naszej wsi woziło dwóch wozaków pełne wozy, po około 100 baniek ze 140 numerów domów, czyli dziennie jakieś 3500 litrów z jednej wsi

co do krów - nie było większych gospodarstw niż 10szt mlecznych plus opasy i jałówki, bo u nas gospodarstwa małe, ojciec miał w tym czasie 15 ha i to już było sporo, średnia na wsi wynosiła coś koło 6ha, trzymaliśmy do 10szt mlecznych

z mlekiem bywało różnie, ale zazwyczaj jakaś kasa z tego była i prawie u każdego w oborze stały minimum dwie krowy

dziś na wsi został jeden, ma coś koło 30szt mlecznych, poza tym krowy nie uświadczy u ojca na wsi

czy produkuje więcej, niż te około  100szt w latach 80-tych ? śmiem wątpić, a mleka od niego też nikt nie chce kupić, u mnie na wsi jak jeszcze było trzech takich hodowców, to jeden z połowę mleka sprzedawał na kanki, bo było bardzo dobrej jakości, dwóch pozostałych klientów nie miało, teraz został jeden, ma ze 40 ogonów do dojenia

W biedronce masz taniej niż u rolnika a rolnik to nawet nie chce by .u ktoś cztery litery zawracał 🙋‍♂️

1 godzinę temu, radekz200 napisał(a):

a ten dla słafka 

Zamówione testy 🤭😁

20250913_113236.jpg

Opublikowano
56 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

co tobie tlumaczyc jak ty nie masz zielonego pojecia ....druga sprawa po co z glupim prowadzic dyskusję..

Ile jeszcze będziesz jej odgryzał, że przyłapała cię na multi😂

Toć pisałeś, że nawet roczny ban to pryszcz dla ciebie bo masz życie poza af i jak tego nie zrozumię skończę jak onucy😂

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Taniej zakup pasz, bardziej wykorzystane maszyny, łatwiej dostać lepszą cenę od mleczarni za ilość....tak z grubsza.

...a jeśli się mylę...to czemu tak wszędzie coraz większe stada się tworzą?

No oczywiście jeśli na kto przy tym m robić....bo wiem że wielu likwiduje też ..

No tak to widzę...

Masz duże stado, więc masz dużo pracy. Masz dwa wyjścia...albo zatrudniasz ludzi, co kosztuje, a do machania widłami ciężko znaleźć pracownika, albo idziesz, w technologię. Technologia kosztuje. I tu znowu masz dwa wyjścia...albo sprzęt nowy, który bedzie długo się spłacał, albo używany, który spłaci się szybciej, ale będzie droższy w eksploatacji. Tak czy siak koszty. Więc na te koszty trzeba zarobić. I tu znowu masz dwa wyjścia...albo jeszcze zwiększysz stado, co spowoduje kolejne potrzeby jak wyżej, albo zwiększysz wydajność. Zwykle ludzie idą w wydajność, bo albo nie mają możliwości zwiększenia pogłowia, albo uciekają przed kolejnymi kosztami pracy. No i jeszcze idą za propagandą żywieniowców i federacji. No i teraz argumentacja Sławka...krowa wysokowydajna jest jak sportowy samochód. .trzeba umieć tym kierować. Ale, nawet jak się umie tym jeździć, to ten wyczynowy samochód szybciej zużywa opony, hamulce, układ napędowy, potrzebuje więcej paliwa, lepszego i częściej wymienianego oleju, mechanicy też swoje inkasują, a robią to częściej. Więc znowu podnosisz sobie koszty. A ten mały hodowca ciemniak nie rozwojowy, jeździ maluchem, który wącha paliwo,rzadko się psuje, a jak już się zepsuje to go w garażu pokleci, olej wymieni za parę zlotych i jedzie dalej. Wolniej, ale z tym samym skutkiem do celu dotrze...

To tak pokrótce i obrazowo 😉🤭

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, Belaruss820 napisał(a):

30 netto 

Się robi się,ale zaraz kończę bo na 19 zebranie sołeckie

IMG20250913182045.jpg

pokaż cały zestaw

31 minut temu, slawek74 napisał(a):

W biedronce masz taniej niż u rolnika a rolnik to nawet nie chce by .u ktoś cztery litery zawracał 🙋‍♂️

Zamówione testy 🤭😁

20250913_113236.jpg

po co to brać na testy jak się nie kupuje 🤔

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

A jakby podlewać i dać w opór NPK?

Podlewać to ja muszę. Na IV i III klasie, raz bób na kawałeczku V miałem to było 2t/ha. 

Pod bób daje się tylko P i K, azotu symbolicznie, nie więcej niż 20-30 N kg/ha.

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Masz duże stado, więc masz dużo pracy

Owszem, ale koszt na jedną sztukę, dużo wyższy niż na jedną....itd, itp...

Amortyzacja sprzętu do obsługi, też inaczej...

Przy 4 sztukach pracownika nie zatrudnisz....przyc40 jedna sztuka...w nawiasie...na tego pracownika wyrobi.

Zwykła ekonomia...

Tak to działa...

Czemu małe przedsiębiorstwa, małe gospodarstwa upadają....

No są nie jest nkurencyjni...drożej produkt wychodzi.

Owszem...wolę od małego człowieka a kupić...bo dba ..raczej ..jedynie jakością nie że nadgonic ...no jakoś cena nie...

Molochy zjadają drobnych ..i tyle ..

Może teraz Ty napisz jak to jest, że taniej jest hodować dwie krowy, niż 22...no i żeby na plus dodatni wyjść...

Nie no że krów nie hoduje...wiem co to ekonomia ..

I nie muszę nikogo obrażać, by powiedzieć jak to widzę ..

To oczywiście nie do Ciebie...Panie Qwazi...

....a już lepiej nic...

10 minut temu, radekz200 napisał(a):

Się robi się,ale zaraz kończę bo na 19 zebranie sołeckie

Sołtysem jesteś?

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał(a):

a ja idę w bezorke 😂 ciekawe czy uda się zasiać w ten bałagan 

IMG_7097.jpeg

Próbuj, może akurat 

Ja bym siewnik najpierw zmienił, i agregat, najlepiej bronę aktywną 

A tymczasem uprawka pod nową łąkę 

20250913_185957.jpg

20250913_173356.jpg

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No za nic mi tak nie wychodzi.

No paaaa...

Hipotetycznie...

Mam dwie krowy......w skrócie robię co tam trzeba ...dla nich...

No i mam w ciul czasu...

...a dał bym radę obejść dwadzieścia...

Przy ilu ja będę droższy...w obsłudze...

Na skróty...ale ...

Opublikowano
11 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Amortyzacja sprzętu do obsługi, też inaczej...

Przy 4 sztukach pracownika nie zatrudnisz....przyc40 jedna sztuka...w nawiasie...na tego pracownika wyrobi.

Zwykła ekonomia...

Tak to działa...

Czemu małe przedsiębiorstwa, małe gospodarstwa upadają....

No są nie jest nkurencyjni...drożej produkt wychodzi.

Owszem...wolę od małego człowieka a kupić...bo dba ..raczej ..jedynie jakością nie że nadgonic ...no jakoś cena nie...

Molochy zjadają drobnych ..i tyle ..

Może teraz Ty napisz jak to jest, że taniej jest hodować dwie krowy, niż 22...no i żeby na plus dodatni wyjść...

Nie no że krów nie hoduje...wiem co to ekonomia ..

I nie muszę nikogo obrażać, by powiedzieć jak to widzę ..

To oczywiście nie do Ciebie...Panie Qwazi...

....a już lepiej nic...

Sołtysem jesteś?

Weź mi wytłumacz w jaki sposób jedna sztuka wyrobi na pracownika

12000l x 2.40=28800

28800÷12=2400

Liczone bez kosztów z bardzo dobrą sztuką

Daj mi tego pracownika