Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, slawek74 napisał(a):

owsa nie sieję 🙋‍♂️😁 a płodozmian to wszędzie potrzebny ... chyba że kukurydza ta lubi monokulturę u nie mówię o odstąpieniu całkowicie od pługa 🙋‍♂️

Z czego śruty robisz ? lub ospy jak kto woli 🙃.

5 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Z samego rana do kawy

IMG_20250913_075602.jpg

Cerata na stole ? Niech tylko @Bogdan_ja zobaczy :ph34r:.

3 godziny temu, Michał18 napisał(a):

Ja rozpoczełem od razu. Nie posłuchałem się Mariusza 😣

Czymś trza żywić. Siana to im nie nastarczy . Dawałem 3x dziennie. A tylko przejść koło obory lub ciągnikiem przejechać już ryczą. A kukurydzą się napchają i spokój 

Kukurydzy na polu nic nie zostawiasz aby na bieżąco dawać ?

Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Zgodzę się z tobą. Trzeba że jakiekolwiek żywienie zwierząt czym prędzej czym później wszystko wyjdzie. Tu nawet nie chodzi o to aby zwierzęta zapchać tylko trzeba dać taki pokarm aby było w nim wartość odżywcza która w późniejszym czasie nam zaprocentuje leprzym zdrowiem i wydajnością zwierzęcia. 

Wedlug mnie siano jest podstawą zywioniowa alw ono nie da wszystkiego co organizm zwierzecka potrzebuje. Przede wszystkim trzeba tak wszystko tak dobrać aby wszystko kompleksowo dobrać aby zwierzę dostało to co w danym momencie jest potrzebne. Czyli cały czas balansować i obserwować co brakuje i w jakim momencie podać i w jakich dawkach. 

To wszystko z Google 🤔? Chyba nie bardzo bo pada stwierdzenie "według mnie". 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja na truskawki podpisuję 6 umów w trakcie sezonu trwającego półtora miesiąca ... Przy mleku będzie tak samo, umowa na miesiąc i za miesiąc kolejna  ... Wysyłana będzie w komplecie z fakturą... Aby kolejna robota dla księgowości i marnowanie papieru, nic więcej ...

Czyli wychodzi idąc twoim tokiem myślenia że rolnik nie będzie miał pewności czy następnego miesiąca będzie miał gdzie mleko oddać. W momencie kiedy umowy będą podpisywane miesięcznie to może się stać że straty dla niektórych rolników mogą być dość duże.

W momencie podpisywania umowy z miesiąca na miesiąc nie ma gwarancji jedna z stron drugiej będzie obojętnie czy będzie brał dalej czy nie. Jest dużo rolników którzy będą sprzedać mleko. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Czyli wychodzi idąc twoim tokiem myślenia że rolnik nie będzie miał pewności czy następnego miesiąca będzie miał gdzie mleko oddać. W momencie kiedy umowy będą podpisywane miesięcznie to może się stać że straty dla niektórych rolników mogą być dość duże.

W momencie podpisywania umowy z miesiąca na miesiąc nie ma gwarancji jedna z stron drugiej będzie obojętnie czy będzie brał dalej czy nie. Jest dużo rolników którzy będą sprzedać mleko. 

Teraz nie ma tych kawałków papieru, nie ma umów i jak jest ?? Każdy wie gdzie będzie sprzedawał i tak bez tego kawałka papieru ... To będzie tylko niepotrzebna biurokracja ... Zacznij korzystać z mózgu zamiast z sztucznej inteligencji ... 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
W dniu 11.09.2025 o 19:58, Chłoporobotnik napisał(a):

No jak? Siłą własnych mięśni.

To nie lepiej jakąś żmijkę czy dmuchawę do tego ? Za jakiś czas Ci to wyjdzie na zdrowiu. Najlepiej to szopa na przykład z płyt ogrodzeniowych. Sypać w skrzynie czy big bagi i gotowe. Chociaż tutaj też żmijka by się przydała.

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Teraz nie ma tych kawałków papieru, nie ma umów i jak jest ?? Każdy wie gdzie będzie sprzedawał i tak bez tego kawałka papieru ... To będzie tylko niepotrzebna biurokracja ...

Albo i nie .

Na Ukrainie, mimo wojny, realizowanych jest wiele inwestycji w sektor mleczarski, w tym budowa kilku nowych, nowoczesnych ferm. Wśród nich są między innymi: nowoczesny kompleks mleczny "Moloko Vitchyzny" w obwodzie rówieńskim, który pomieści, oraz nowa farma pod Lwowem .

Pomimo trwającej wojny, ukraińskie holdingi budują lub modernizują około 125 wielkich gospodarstw mlecznych. 

Minister polityki rolnej Witalij Kowal podkreśla, że Ukraina dąży do tego, by branża mleczarska przechodziła od produkcji surowca do wytwarzania produktów gotowych, podnosząc tym samym wartość dodaną .

Wiec Urszula ma plan .

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Teraz nie ma tych kawałków papieru, nie ma umów i jak jest ?? Każdy wie gdzie będzie sprzedawał i tak bez tego kawałka papieru ... To będzie tylko niepotrzebna biurokracja ... Zacznij korzystać z mózgu zamiast z sztucznej inteligencji ... 

Tylko że w tej chwili masz wolną Amerykankę czyli nie ma kontroli nad tym gdzie kto oddaje. Jeśli będą umowy to będzie kontrola. To nie tyle o biurokrację chodzi tylko o większą kontrolę niż dotychczas była. Faktury fakturami a pieniądze pieniędzmi. Przeciwieństwie do do ciebie ja patrzę na to co w danym momencie jest dla kogo bardziej opłacalna a nie patrzę tylko w jedno miejsce. 

Papierologia jest dobra tylko dla kogoś kto chce mieć kontrolę ponieważ wie że dzięki takim działania jest w stanie w razie czego udu... daną gałąż gospodarki. Ty widzisz papierek ja widzę całość tego wszystkiego co wychodzi poza linijkę 

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Normalna sprawa. Ja też to przerabiałem. Poplon jest ok ale nie przed oziminami. 

Mało tego nawet germański pług nie pomaga 

Jak żyć. . 

Opublikowano
11 minut temu, dsbh napisał(a):

Oczywiście uważasz że ja wszystko z Googlach biorę. Brawo miałam cię za mądrzejszego ale widocznie się pomyliłam w tym. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, dsbh napisał(a):

To nie lepiej jakąś żmijkę czy dmuchawę do tego ? Za jakiś czas Ci to wyjdzie na zdrowiu. Najlepiej to szopa na przykład z płyt ogrodzeniowych. Sypać w skrzynie czy big bagi i gotowe. Chociaż tutaj też żmijka by się przydała.

Na wysokość prawie 10m i kolejne metry w poziomie? Jak? Big bag to ujostwo bo zaraz szczur przegryzie. A budować jakąś szopkę na to to wolę już strych.

Wykopki skończone. Plon aż za duży.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Na wysokość prawie 10m i kolejne metry w poziomie? Jak? Big bag to ujostwo bo zaraz szczur przegryzie. A budować jakąś szopkę na to to wolę już strych.

Co ty masz za chałupę że 10m w górę trzeba ...

Opublikowano
14 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Tylko że w tej chwili masz wolną Amerykankę czyli nie ma kontroli nad tym gdzie kto oddaje. Jeśli będą umowy to będzie kontrola. To nie tyle o biurokrację chodzi tylko o większą kontrolę niż dotychczas była. Faktury fakturami a pieniądze pieniędzmi. Przeciwieństwie do do ciebie ja patrzę na to co w danym momencie jest dla kogo bardziej opłacalna a nie patrzę tylko w jedno miejsce. 

W owocach te umowy są już kilka ładnych lat i oprócz dodatkowej papierologii nic nie zmieniły ...

Opublikowano

@Tomasz0611 jeśli jesteś taki mądry to powiedz mi do czego mają darzyć podpisywanie umów? . Tylko do większej papierologia🤣 

Według mnie mają doprowadzić do ponownego limitu mleka który został zniesiony dawno temu. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
43 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Świetny pomysł 🤣 Tylko o jednym wszyscy zapomnieli a tym bardziej UE chociaż z tym bym polenizowała. Jedno jest pewne w momencie podpisania umowy na 2-3 lata cena mleka będzie stała czyli tak naprawdę cena światowa czy Europejska która będzie się podnosić dla rolnika będzie to strata w tysiaca a dla mleczarni zyskiem ponieważ on będzie więcej zarabiał na swoich produktach ( będzie podnosił ceny) czyli mleczarnia podwójny zysk a rolnik strata. 

ciiiiiii ,rolnicy są udziałowcami mleczarni ,zysk mleczarni ,zyskiem rolnika ;)

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Klocek ze szwedzkim dachem i okno pod samym dachem, w szczycie.

Zrobić okienko niżej i już będzie można użyć jakiejś dmuchawy. 500zł za poradę się należy ;)

U nas też taki jeden dziadek sypał wiadrami na strych na oborze. Jak się pochorował to wnuk załatwił starego cemenciaka i skończyło się sypanie na strych ...

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

W owocach te umowy są już kilka ładnych lat i oprócz dodatkowej papierologii nic nie zmieniły ...

Oczywiście tylko że ile jest rolników którzy stawiają na owoce i warzywa? Tych jest kontrola która jest tylko kontrola nic i tak z niej nigdy nie będzie wynikać W dużej mierze masz mieszane ( uprawa z hodowlą krów mlecznych) są rolnicy którzy mają ( uprawę i hodowlę byków) a nastwpni mają jedno i drugie i trzecie. 

UE chce coraz większą kontrolę mieć nad rolnikami z prostej przyczyny wchodzi mecosure które teoretycznie ma wesprzeć rolnictwo państw ale z drugiej strony ma wykończyć ich. 

21 minut temu, kizak napisał(a):

ciiiiiii ,rolnicy są udziałowcami mleczarni ,zysk mleczarni ,zyskiem rolnika ;)

Dlaczego mam być cicho jeśli mówię to co myślę i wydaje mi się. Z powodu tego że tak ma być dalej ze każdy siedzi cicho i nic nikt głośno nie powie jaka jest prawda. Oczywiście każdy ma jakieś tam udziały ale w każdej chwili może stać się tak że będą musieli je sprzedać lub zostaną do tego zmuszeni. I co wtedy Po części  będą na łasce i nie łasce UE lub rządu. 

Edytowane przez Bezduszna
  • Haha 2
Opublikowano
46 minut temu, dsbh napisał(a):

Wszystko skoszone wyszło 60x10

Na co czekać. Potem na pół sucha to słabo się gniecie

Opublikowano
29 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zrobić okienko niżej i już będzie można użyć jakiejś dmuchawy. 500zł za poradę się należy ;)

U nas też taki jeden dziadek sypał wiadrami na strych na oborze. Jak się pochorował to wnuk załatwił starego cemenciaka i skończyło się sypanie na strych ...

Niżej to ja mam chałupę. 

Silos to jest piękny jak masz dużo ton jednego gatunku a nie po tonie czy dwie trzech - czterech rodzajów... 

Opublikowano
3 godziny temu, Kowalsky30 napisał(a):

Michał pomimo młodego wieku to bardzo doświadczony hodowca co widać po zdjęciach które wrzuca. Wszystko zadbane ogarnięte jednym słowem profeska

🥱 drzemka

No już kilka lat robię więc doświadczenie jakieś jest 🤝👍😗

Opublikowano
Godzinę temu, dsbh napisał(a):

Z czego śruty robisz ? lub ospy jak kto woli 🙃.

Cerata na stole ? Niech tylko @Bogdan_ja zobaczy :ph34r:.

Śruta z pszenżyta kukurydzy i jęczmienia albo samo pszenżyto 🤣

52 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Klocek ze szwedzkim dachem i okno pod samym dachem, w szczycie.

Ty weź zmierz dokładnie 🤭🤣

Opublikowano
53 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

@Tomasz0611 jeśli jesteś taki mądry to powiedz mi do czego mają darzyć podpisywanie umów? . Tylko do większej papierologia🤣 

Według mnie mają doprowadzić do ponownego limitu mleka który został zniesiony dawno temu. 

Umowy to są z mleczarniami od xx..