Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gmina rzuciła ogłoszenie żeby zgłaszać działki do tego planu ogólnego. 

Poszedłem zapytać jak wygląda sprawa z podatkiem od tych działek, które podam przyszłościowo jako rolno budowlane to nie wiedzą 😐 na cholerę one tam siedzą... 

Dopóki nie złożę o warunki zabudowy to chyba pozostaje jako rolna? Ogarnia ktoś?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Na razie jako rolne a co bedzie za kilka lat to nie wiadomo , ja mam kilka ha  pod budownictwo jednorodzinne i kilka pod przemysłowe w planach zagospodarowania od kilka lat i bez podatku 5 klasa 

6 minut temu, pedro2 napisał(a):

Dopóki nie złożę o warunki zabudowy to chyba pozostaje jako rolna? Ogarnia ktoś?

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

Na razie jako rolne a co bedzie za kilka lat to nie wiadomo , ja mam kilka ha , pod budownictwo jednorodzinne i kilka pod przemysłowe od kilka lat i bez podatku 5 klasa 

No właśnie. Dzisiaj tak, a za rok mogą opodatkować.

A dlaczego w zgłoszeniach jest tylko opcja jako pod zabudowę mieszkaniową? Jeśli chciałbym budynek gospodarczy to da radę postawić na takiej?

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał(a):

A dlaczego w zgłoszeniach jest tylko opcja jako pod zabudowę mieszkaniową? Jeśli chciałbym budynek gospodarczy to da radę postawić na takiej?

nie wiem ale trzeba z rozwagą podchodzić , mam teraz oferte na działke 5 ha .w sasiedniej gminie pod fotowoltanike wydzierzawić , i jest ok . gdyby były plany z innym zagospodarowaniem to by nie dało rady ,

Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał(a):

No właśnie. Dzisiaj tak, a za rok mogą opodatkować.

Wydaje mi się, że da...odwrotnie mogłoby być ciężko, ale pewności na 100% nie mam 

Opublikowano
Qwazi napisał:

1 minutę temu, witejus napisał(a):

Ale że jak?krzyżem leży?

Tylko twarzą do góry...i poduszeczkę ma oraz pilota...bo niewygodna pozycja to zbyt duże poświęcenie 🤷

Zmienię trochę temat, bo jestem ciekaw, co o tym myślicie 🤔

właśnie miałem Ci ten temat wczoraj zapodać ja myślę że spiny z przełożonymi są jak w każdej pracy, tylko to specyficzna branża. moje zdanie jest takie wiem że to jest pewnie nie możliwe ale żadna polityka i wladza nie ważna czy z lewą czy z prawa czy cetro nie powinna się mieszać i wpierdalać do służb mundurowych wszystkich czy to straż policja pogranicznicy czy inne jednostki specjalne tylko wiadomo jak jest w tym temacie jedni chcą być mądrzejsi od drugich

Opublikowano
10 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Bylem właśnie obejrzeć, ale nie kupiłem...

A coś się znajdzie.

Czyżby jakość słaba?

A ja czekam na miejsce by roszady porobić ale kuzyn coś w kulki leci i jałówki nie zabiera🤬🤬🤬

Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał(a):

cieplo sie zrrobilo 2 na plusie,snieg topnieje ,drogi czarne.

po prawie 4 tys mtg sie okazalo ze zetorkowi wystarczy pierscienie zmienic. 

czy aby na pewno to byl prezent ?? gdybym swoje takie cos dal, to bym z nim i kurami w oborze spal.. no i jeszcze koty do towarzystwa.

Głowicę rwaĺeś 🤔🙆‍♂️

Opublikowano
30 minut temu, wojtal24 napisał(a):

właśnie miałem Ci ten temat wczoraj zapodać ja myślę że spiny z przełożonymi są jak w każdej pracy, tylko to specyficzna branża. moje zdanie jest takie wiem że to jest pewnie nie możliwe ale żadna polityka i wladza nie ważna czy z lewą czy z prawa czy cetro nie powinna się mieszać i wp***dalać do służb mundurowych wszystkich czy to straż policja pogranicznicy czy inne jednostki specjalne tylko wiadomo jak jest w tym temacie jedni chcą być mądrzejsi od drugich

To już pewnie przeczytałeś, co o tym myślę...

Michał Ty jakąś moderację miałeś? Bo powiadomienia mi przyszły z opóźnieniem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v