Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Co robią teraz te wiejskie pracowite dziewczyny?

Moja żona przyszła z obory i czilaltuje, jedna córka w pracy, druga świętuje 🤷😁

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Z moją córka pracuje dziewczyna, która wraz z dwiema siostrami ogarnia 160 dojnych. Dziewczyna z sąsiedniej wsi ścigała się z moim synem w ładowaniu bel na przyczepy i wygrała o czas podpięcia przyczepy 

Po co jeszcze pracuje? 

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał(a):

Może to nie wina sprzętu że tak duża różnica tylko tego łącznika między kierownica a pedałami.🤔

Dokladnie tak. Trzy kółka i fajka 🤷...temu ten pierdek jeszcze chodzi bez remontu

Teraz, Kowalsky30 napisał(a):

Po co jeszcze pracuje? 

Bo ma fach w ręku, który jej się też bardzo przy tych 160 krowach przydaje. I lubi...to po niej widać...

2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

i to jest myśl...👍😁

No widzisz🤷...

Opublikowano
14 minut temu, slawek74 napisał(a):

jak byś miał po 1tys dziennie w wiadrach nosić....

Wszystko zależy od odległości i wysokości zbiornika na mleko. Ja noszę po jakieś 150+ na udój. Najdłuższy dystans do przejścia to jakieś 18m, a zbiornik na 90cm wysokości. Maks ciężar jaki targami to 20 kg. Tragedii nie ma🤷

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

emką hektar potrafiłem wykosić poniżej godziny...

Zależy jaki hektar🤷

Opublikowano
Qwazi napisał:

14 minut temu, slawek74 napisał(a):

jak byś miał po 1tys dziennie w wiadrach nosić....

Wszystko zależy od odległości i wysokości zbiornika na mleko. Ja noszę po jakieś 150+ na udój. Najdłuższy dystans do przejścia to jakieś 18m, a zbiornik na 90cm wysokości. Maks ciężar jaki targami to 20 kg. Tragedii nie ma🤷

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

emką hektar potrafiłem wykosić poniżej godziny...

Zależy jaki hektar🤷

jak więcej mleka to odległość by raczej rosła i wysokość też🙋‍♂️😁

Opublikowano
11 minut temu, Qwazi napisał(a):

Bo ma fach w ręku, który jej się też bardzo przy tych 160 krowach przydaje. I lubi...to po niej widać

A taka możliwa i nie za niska?

Bym ją mógł zastąpić przy krowach a ona skupiłaby się na fachu

• Haha 1
Opublikowano

No dobra chyba wszystkim już odpowiedziałem to teraz

@Łolek wszystkiego co najlepsiejsze...dużo zdrowia przede wszystkiem...cobyś w zaniedługim czasie miał siły robić za napęd do pojazdu wnuka bądź wnuczki...💯🥂

PS znowu jestem młodszy 🤭😁

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Przelicz teraz ile razy dziennie to robisz to czym prędzej czy później coś strzeli w kręgosłupie 

Strzelić w kręgosłupie może nawet jak źle nogę postawisz podczas spaceru...najgorsze dla kręgosłupa są widły i łopata 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

nosiłem po 400 dziennie 🙋‍♂️ dziękuję coraz to cięższe było po założeniu przewodowej człowiek odmłodniał...

Te, PESELU nie oszukasz🤷

Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

A taka możliwa i nie za niska?

Bym ją mógł zastąpić przy krowach a ona skupiłaby się na fachu

Nie wytrzymałbyś tygodnia z takim charakterem...zaorałaby Cię robotą, a na końcu zrobiła ✂️🥚🥚...i pewnie by to zrobiły razem z moją córką...jednocześnie...jedna lewe🥚 a druga prawe🥚...🤭

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

nosiłem po 400 dziennie 🙋‍♂️ dziękuję coraz to cięższe było po założeniu przewodowej człowiek odmłodniał...

Mojej matka to samo mówi. Żałuję że nie założyli 10 lat wcześniej 

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał(a):

jak więcej mleka to odległość by raczej rosła i wysokość też🙋‍♂️😁

To się zgadza...ale nie przewiduję...bardziej mniej🤷

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Nie wytrzymałbyś tygodnia z takim charakterem...zaorałaby Cię robotą, a na końcu zrobiła ✂️🥚🥚...i pewnie by to zrobiły razem z moją córką...jednocześnie...jedna lewe🥚 a druga prawe🥚...🤭

Znam ten numer z ganieniem swojego dziecka niechcianemu kandydatowi na zięcia

Nie przejdzie😗

Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał(a):

Strzelić w kręgosłupie może nawet jak źle nogę postawisz podczas spaceru...najgorsze dla kręgosłupa są widły i łopata 

Zapomniałam ale nie używam zbyt często to wyleciało z głowy. 

Fakt jest tylko taki że kręgosłup może zawsze się uszkodzić możemy nawet tego nie poczuć że coś tam łupneło. Tylko później wychodzi na starość wszystko co tylko możliwe. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v