Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Łolek napisał(a):

I błędy w kompie usunąć,i nie wiem czy pironaboje w pasach bo mogą być zablokowane 

Czekaj wyślę ci link do auta

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Rozporządzenie jest niżej od ustawy. Ustawa ogranicza DMC. Jeśli nie masz na plastiku T nie możesz cięższych niż 3,5 t dopuszczalnej masy całkowitej 

Gdzie w ustawie masz to wyraźnie napisane, w podpunkcie że B+E daje uprawnienia jak T nie ma nic o masie ...

To jak z B, jadąc samochodem tylko do 3,5t, jadąc ciągnikiem na B to ciągnik może i 8t ważyć ...

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

No ale piszą że wbijają t..

To coś nie gra.

Jakoś różnie.

Już dawno sprzeczne informacje czytam.

Zobacz ten post poniżej. Rozporządzenie jest nie dostosowane do ustawy. Jednak policjant na drodze nie będzie wniósł w jaki sposób kategorie zdobyłeś. Sprawdzi w CEPiK że masz i tyle. A jak nie masz, to jedziesz bez kategorii i masz problem

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Rozporządzenie jest niżej od ustawy. Ustawa ogranicza DMC. Jeśli nie masz na plastiku T nie możesz cięższych niż 3,5 t dopuszczalnej masy całkowitej 

Do tego dążę, ja wysłałem ustawy o WYDAWANIU DOKUMENTÓW STWIERDZAJĄCYCH coś tam coś tam. Faktycznie, jeśli wam przy B+E nie wbili T to nie możecie jeździć. Natomiast to, że wam T nie wbili przy B+E już jest sprzeczne z tą ustawą. Ot co, Polska. 

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Gdzie w ustawie masz to wyraźnie napisane, w podpunkcie że B+E daje uprawnienia jak T nie ma nic o masie ...

To jak z B, jadąc samochodem tylko do 3,5t, jadąc ciągnikiem na B to ciągnik może i 8t ważyć ...

Pkt 12. Chodzi o ciągnięte przyczepy

Screenshot_20250113-212546.png

Opublikowano
18 minut temu, Łolek napisał(a):

Nie wbijają, albo nie w każdym powiecie 

Kuźwa czyli wychodzi na to że mamy wolną amerykankę w WK.🙆‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał(a):

Do tego dążę, ja wysłałem ustawy o WYDAWANIU DOKUMENTÓW STWIERDZAJĄCYCH coś tam coś tam. Faktycznie, jeśli wam przy B+E nie wbili T to nie możecie jeździć. Natomiast to, że wam T nie wbili przy B+E już jest sprzeczne z tą ustawą. Ot co, Polska. 

Toć piszę to od początku. Już się zastanawiam, czy niewyraźnie piszę 

Teraz, PRIMO napisał(a):

Kuźwa czyli wychodzi na to że mamy wolną amerykankę w WK.🙆‍♂️

Zawsze była 🤷

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Pkt 12. Chodzi o ciągnięte przyczepy

Screenshot_20250113-212546.png

Przewiń dalej, pkt 3 podpunt 1) i 2) 

w 1) limitu masy nie ma bo na B możesz jechać ciągnikiem 8t a nagle w 2) limity masy są ?? xD 

3. 

Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej prawo jazdy:

1) 
kategorii B, C1, C, D1 i D uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym, pojazdem wolnobieżnym oraz zespołem złożonym z tego pojazdu i przyczepy lekkiej;
2) 
kategorii B+E, C1+E, C+E, D1+E i D+E uprawnia do kierowania zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami) lub pojazdu wolnobieżnego z przyczepą (przyczepami);
Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Zobacz ten post poniżej. Rozporządzenie jest nie dostosowane do ustawy. Jednak policjant na drodze nie będzie wniósł w jaki sposób kategorie zdobyłeś. Sprawdzi w CEPiK że masz i tyle. A jak nie masz, to jedziesz bez kategorii i masz problem

No rozumiem.

Ale jest coś niedoprecyzowane...chyba że ktoś zaniedba by wbito t...

No i już tylko moim zdaniem...niesprawiedliwie że mając t i b, nie mogę większej przyczepki za samochodem...

Powinni mi e do b dodać...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

w 1) limitu masy nie ma bo na B możesz jechać ciągnikiem 8t a nagle w 2) limity masy są ?? xD 

3. 

Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej prawo jazdy:

1) 
kategorii B, C1, C, D1 i D uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym, pojazdem wolnobieżnym oraz zespołem złożonym z tego pojazdu i przyczepy lekkiej;
2) 
kategorii B+E, C1+E, C+E, D1+E i D+E uprawnia do kierowania zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami) lub pojazdu wolnobieżnego z przyczepą (przyczepami);

Dobrze pisze. Samo w sobie B+E ma w sobie tonaż w przypadku ciągniętej przyczepy. Luknij wyżej, jak wół jest o DMC przyczepy do 3,5t. 

Opublikowano
Qwazi napisał:

Teraz, Popier96 napisał(a):

To ja nie wiem, my chyba jakieś inne prawa jazdy mamy. W takim razie kategoria T może być z limitem dmc przyczep? 

To nie...B, E tak jak napisałem 

Teraz jest tak że jak robisz b+e to z automatu wbijja t ja zrobiłem c+e to mam b+e c1+e1 i t

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

No rozumiem.

No i już tylko moim zdaniem...niesprawiedliwie że mając t i b, nie mogę większej przyczepki za samochodem...

Nieprawda, bo rozporządzenie ustala, że T jest niższe od B+E. 

Teraz, wojtal24 napisał(a):

Teraz jest tak że jak robisz b+e to z automatu wbijja t ja zrobiłem c+e to mam b+e c1+e1 i t

Jak widać nie w każdym WK 🤣

Opublikowano (edytowane)

Dobrze pisze. Samo w sobie B+E ma w sobie tonaż w przypadku ciągniętej przyczepy. Luknij wyżej, jak wół jest o DMC przyczepy do 3,5t. 

Ale nie dotyczy to przypadku ciągników i pojazdów wolnobieżnych ... Na B też masz limit masy 3,5t niby a ciągnikiem 8t możesz jechać ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Qwazi napisał:

Teraz, Popier96 napisał(a):

Przy zrobieniu B+E z automatu masz wbijaną kategorię niższą, tj T. 

Nie powinieneś mieć. WK, które znają przepisy nie wbiją

nie wbijały ale w którym okresie się coś zmieniło i teraz tak klepią

• Like 1
Opublikowano

Oj no wiem, ale mi się to nie podoba.

Jak dobrze zrozumiałem, to Qwazi mówi, że w razie kontroli, policjanta interesuje co w prawku jest...

Nie ma t, to b+e nie daje t...musi być wpisane..

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tomek daj se spokój. Nie będę Ci teraz rozwijał dalej tego tematu, chociażby dlatego, że jest problem ze zrozumieniem prostego zdania napisanego wprost. Nie możesz ciągać przyczep o DMC pow 3,5 t nie mając kategorii T lub CE. Dalej jest to ograniczenie powielone raz jeszcze. Mało tego, jest też ograniczenie długości zestawu do bodajże 18 m, a z kat T masz 22m. Tutaj trzeba znać podstawy czytania przepisów, żeby to zrozumieć. Nie widze sensu tłumaczyć. Weź tylko ja logikę. Kat T jest kat podstawowa dla ciągnika. Kat B jest podstawowa dla pojazdu samochodowego o DMC do 3,5 t. Gdyby było tak jak piszesz, B byłaby podstawowa a T nie byłoby wogóle

5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No rozumiem.

Ja też uważam, że jeśli ktoś ma T i B to z automatu powinien mieć wbijane E. I to jest bardziej logiczne niż to wbijanie T po zdaniu BE

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Czy prawo jazdy kategorii B i B+E dają uprawnienia na traktor?

Obowiązujące przepisy umożliwiają poruszanie się ciągnikiem posiadając kategorię B i B+E. Warto jednak wiedzieć na jakich warunkach:

prawo jazdy kategorii B upoważnia do kierowania ciągnikiem rolniczym bez przyczepy

prawo jazdy kategorii B+E upoważnia do jazdy ciągnikiem rolniczym z jedną lub dwoma przyczepami.

To dlatego niektórzy decydują się na zdawanie egzaminu na kategorię B+E, ponieważ ona daje uprawnienia zarówno do kierowania samochodem osobowym z przyczepą/lawetą, jak i do kierowania ciągnikiem rolniczym. Ale jedno zastrzeżenie - w takim przypadku kierować traktorem można dopiero od 18 roku życia, bo wtedy można zrobić prawo jazdy kategorii

B+E.

Opublikowano
24 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Od 2010 roku są niezmienne w tym zakresie🤷. Wcześniej faktycznie było kilka zmian w krótkim czasie 

Mi chodzi o to że na kategorię B i B+E można jeździć samym ciągnikiem. 

Szukałem info w necie ale dużo jest sprzecznych informacji. 

Opublikowano
6 minut temu, Popier96 napisał(a):

Rozporządzenie jest aktem wykonawczym niższego rzędu. Jesli określa coś inaczej niż ustawa, to jest to przepis martwy. Przynajmniej powinien być. Ustawa jest aktem stanowionym, a rozporządzenie wydawanym. Nie wchodźmy tak głęboko, bo będzie totalny groch z kapustą 

Opublikowano
Łolek napisał:

27 minut temu, Popier96 napisał(a):

Przy zrobieniu B+E z automatu masz wbijaną kategorię niższą, tj T. 

Robiłem i nie wbili 

a wymień teraz prawojazdy i Ci z automatu wbija ja jak ileś lat temu zrobiłem ce to mi nie wbili a jak rok temu wymieniłem prawo jazdy to mam be c1e1 t z automatu

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał(a):

Mi chodzi o to że na kategorię B i B+E można jeździć samym ciągnikiem. 

Szukałem info w necie ale dużo jest sprzecznych informacji. 

Samym to możesz jeździć. Mdło tego z maszyna rolnicza też. Wszystko się rozbija o ciąganie przyczepy/ przyczep

1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

a wymień teraz prawojazdy i Ci z automatu wbija ja jak ileś lat temu zrobiłem ce to mi nie wbili a jak rok temu wymieniłem prawo jazdy to mam be c1e1 t z automatu

Bo do CE mogą a nawet muszą