Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Kurła, dzikie rejony... 

Bez kościoła też da się żyć. Mówię z własnej praktyki. 3 lata tam nie wlazłem a wcześniej sporadycznie.

Wisz co...ja to mam wrażenie że Ty to w sumie też wierzysz....tylko takie na złość robisz Bogu za ułomności...

Ja jestem chyba słabszej wiary niż ty...

Opublikowano
20 minut temu, PAN88 napisał(a):

Co Ty pokazujesz 🤣 to pewnie po bajzonie 🤣 przecież zagramaniczne to samo oh i ach🤣

Każdy będzie siał jak będziesz zapieprzał w tęgim zbożu 8km/h.

Podejrzewam, że w słomie drugie tyle wywiózł. 

Od miedzy ostrożnie, powoli i malutko wyrzucił, a dalej już weca.

Tak samo belowanie za d*pą kombajnu, dzisiaj kolegi małżonka przyszła na ploteczki do mojej i mówi, że rozbierają stertę, rozstawia na łące bo kiszonka pod folią się zrobiła i ukrop🤪 

Chłop 45lat i jeszcze się nie nauczył. Ja wolę niech zmoknie na polu niż potem plastry rwać i dym z pleśni 

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał(a):

Amen👍...jeszcze żeby tak pojechać to szczelinę trzeba zwiększyć, bo na mniejszej się kombajn zapcha. A jak szczelina większą, to później na polu rośnie. Wszystko zależy od łącznika między kierownica a pedałami 🤷

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Podejrzewam, że w słomie drugie tyle wywiózł. 

Od miedzy ostrożnie, powoli i malutko wyrzucił, a dalej już weca.

Tak samo belowanie za d*pą kombajnu, dzisiaj kolegi małżonka przyszła na ploteczki do mojej i mówi, że rozbierają stertę, rozstawia na łące bo kiszonka pod folią się zrobiła i ukrop🤪 

Chłop 45lat i jeszcze się nie nauczył. Ja wolę niech zmoknie na polu niż potem plastry rwać i dym z pleśni 

Sloma a słoma, nie raz odrazu robiłem

Jak kupowałem to dołki zielone zostawały 

A gdzie czysto to dzida 

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Amen👍...jeszcze żeby tak pojechać to szczelinę trzeba zwiększyć, bo na mniejszej się kombajn zapcha. A jak szczelina większą, to później na polu rośnie. Wszystko zależy od łącznika między kierownica a pedałami 🤷

W tym roku wszędzie będzie rosło. Kto nie skosił jeszcze to już ziarna na ziemi można znaleźć. 

Opublikowano
Teraz, Leszy napisał(a):

Kto nie skosił jeszcze to już ziarna na ziemi można znaleźć. 

Motowidła ustawione na minimalną prędkość a i tak pełno ziarna już w hederze leży...

O tym że słoma krucha, mieli ją na młocarni przez co idzie pełno towaru na sita nawet nie wspomnę ...

Opublikowano
19 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Dziś pierwszy raz zmieniłem siatkę 

Zrobiłem na rolce 177 bel

136 na 2.5 raza owinięte

41 na 3 razy

Pierwsza siatka za mną 

Siatka jest lux...

Owijasz 2 i pół raza...ja ze 12...

No i ładniejsze w siatce.

...jedynie łatwiej wyciągnąć sznurek z beli...niż rozwinąć z siatki...

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Motowidła ustawione na minimalną prędkość a i tak pełno ziarna już w hederze leży...

O tym że słoma krucha, mieli ją na młocarni przez co idzie pełno towaru na sita nawet nie wspomnę ...

Będą ludzie szukać nowych usługodawców 😅🙃

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A na jakich obrotach bębna młócisz?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Leszy napisał(a):

Będą ludzie szukać nowych usługodawców 😅🙃

Ale to i tak nic nie da xD Taki rok po prostu ...

2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

A na jakich obrotach bębna młócisz?

Skręciłem na 900, popuszczona lekko szczelina. Jak większa szczelina albo mniejsze obroty to już idzie sporo niedomłotów. Taki rok, nic się nie poradzi ;) Na Liboriusie jakoś mniej mieli tą słomę, a na Tadeusie bardziej.

Wolniej się jedzie, żeby sita zdążyły przerobić tą masę i tyle, swój kombajn jest to nie trzeba się spieszyć ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Przy takich warunkach, jak są teraz należałoby wejść na minimum 1000, a najlepiej 1100. Ale bizon chyba takich nie osiągnie 🤔...nie pamiętam dobrze, bo już dawno w bizonie nie siedziałem 

Opublikowano (edytowane)

Panie, 1100 to dla Bizona maksimum xD I to musi być w dobrym stanie pas, koła pasowe i wszystko idealnie ustawione w mechanizmie sterowania obrotami ;) Mój robi 1050obr/min wg wskazania zegara, ale wtedy to już sieczka masakryczna szła ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Leszy napisał(a):

W tym roku wszędzie będzie rosło. Kto nie skosił jeszcze to już ziarna na ziemi można znaleźć. 

W zeszłym tygodniu raz w koło zbiornik pełny 

Teraz jechałem to pod szybkę tylko. Ale kłosów na ziemię multum. 

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dzisiaj kosiłem u siebie to ojciec się śmiał że to sieczka nie słoma 🤣

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Przy takich warunkach, jak są teraz należałoby wejść na minimum 1000, a najlepiej 1100. Ale bizon chyba takich nie osiągnie 🤔...nie pamiętam dobrze, bo już dawno w bizonie nie siedziałem 

Bizon jak wg zegara ma tysiąc to już jest maskara . 

Żyto na 950/1000 szło, jak wpadła klucha wpadla to schodziło do 750-800 

• Like 2
Opublikowano
Teraz, PAN88 napisał(a):

Dzisiaj kosiłem u siebie to ojciec się śmiał że to sieczka nie słoma 🤣

Tutaj to samo, jak wjechałem na ustawieniach z zeszłego roku to 1/4 słomy szła w zmielonej postaci przez sita xD 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v