Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Wiesio80 napisał(a):

No i pada kombajny odpoczną a ja znowu w czerwone popierdulki 😡😡😡

Miałem lucerki kosić, ale zdrowo siurneło ...

Do końca tygodnia odpoczywać można 

Opublikowano
15 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

to nie można wybudować obory na jakimś polu?

Na działeczce o szerokości 20m i długości 2km? Czym tam dojechać? Wyobrażasz sobie jeździć w promieniu 4-5km z kosiarką, przewracarką, zgrabiarką, zwozić te bele z łączek o powierzchni 20-30a?

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Na działeczce o szerokości 20m i długości 2km? Czym tam dojechać? Wyobrażasz sobie jeździć w promieniu 4-5km z kosiarką, przewracarką, zgrabiarką, zwozić te bele z łączek o powierzchni 20-30a?

połączyć kilka nie idzie? zamienić się z kimś zawsze są jakieś opcje 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak bieda w d*pę zajrzy to wróci. Na razie mają za dobrze.

A zanosi się na to?

....a cza jechać do miasta zobaczyć...

...pokrapuje cóś...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
Teraz, Mateusz1q napisał(a):

połączyć kilka nie idzie? zamienić się z kimś zawsze są jakieś opcje 

Tu ci nikt nic nie da ani nie sprzeda... Sąsiadowi kiedyś jeden proponował, ma tu w pobliżu 8ha w 5 kawałkach i przez miedzę z dwoma kawałkami sąsiad miał 2ha. To za to pole zaproponował 2ha oddalone o 3km. Dodam, że sąsiad jedyną ziemię to miał te 2ha koło domu. W głowę się tylko popukał i słusznie.

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

A zanosi się na to?

Kiedyś przyjdzie. Obserwuj przeszłość. Przyszłość nic nowego nie przyniesie.

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Obserwuj. Wtedy może zrozumiesz. Choć bacznym obserwatorem to raczej nie jesteś...

Ty sobie składaj rączki do bozi, ja wolę co innego. 

że bieda będzie? bieda może nie ale jesteśmy w peaku bogactwa myślę ludzie nowe domy pobudowali na wsiach praktycznie każde gospodarstwo samochody nowe wszyscy wszystko mają teraz będzie stagnacja na tym poziomie a może i delikatny spadek przez Rosje

• Like 1
Opublikowano

nie tylko marzenie Piotra , powoli rosnie bezrobocie i dług publiczny powoli bedą potrzebne głębokie reformy bo skończymy jak grecja ja tej przyszłosci kolorowo nie widzę aż tak , depopulacja = spadek w budownictwie a to inwestycje ciągną gospodarkę 

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

... to tylko Twoje marzenia

• Like 2
Opublikowano

że bieda będzie? bieda może nie ale jesteśmy w peaku bogactwa myślę ludzie nowe domy pobudowali na wsiach praktycznie każde gospodarstwo samochody nowe wszyscy wszystko mają teraz będzie stagnacja na tym poziomie a może i delikatny spadek przez Rosje

Ja o zupie, ty o d*pie. Uj im z chałup jak nie będą mieli co do gara włożyć. Domy bez piwnic, stajnie przerobione na garaże ale da się i z powrotem przerobić. 

1 minutę temu, jarecki napisał(a):

nie tylko marzenie Piotra , powoli rosnie bezrobocie i dług publiczny powoli bedą potrzebne głębokie reformy bo skończymy jak grecja ja tej przyszłosci kolorowo nie widzę aż tak , depopulacja = spadek w budownictwie a to inwestycje ciągną gospodarkę 

Nie będzie popytu = nie będzie pracy. 

Opublikowano
26 minut temu, PAN88 napisał(a):

Siema @Uziu92 padało u Ciebie 🤣

15mm za noc żniwa do czwartku odwołane 

5c170d03-95e9-48f9-9161-f4a9213955c7photo.png.jpeg

Wszystko zależy od klasy ziemi i lokalizacji. U mnie jest multum ugorów bo ziemia słaba od IV klasy w dół blisko do pracy to główny powód 

Bierz w dzierżawę i będziesz miał tanio 🤣

20 litrów i później jeszcze coś w nocy 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

nie wierzę że takie miejsca istnieja ugory? ludzie nierobotni? 

A po co mają robić skoro mają wypłatę co miesiąc? Tyrać na swoich 2-3 hektarach a resztę zbierać w dzierżawy, które odbiorą im jak tylko się właścicielowi odwidzi?

nie piepszą głupoty jak ty 🤦🙋‍♂️🤭

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

nie piepszą głupoty jak ty 🤦🙋‍♂️🤭

Od wielu z nich i tak mam więcej. Niech tyrają jak się baby i dzieci zachciało. Wolę ugorem, jak oni, puścić niż takiemu jak ty oddać. 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja o zupie, ty o d*pie. Uj im z chałup jak nie będą mieli co do gara włożyć. Domy bez piwnic, stajnie przerobione na garaże ale da się i z powrotem przerobić. 

Nie będzie popytu = nie będzie pracy. 

na wsi co do gara włożyć? jeden ma kury drugi pszenice trzeci mleko czwarty miód i się wymieniamy z głodu mielibyśmy umrzeć? to co się stanie że taka bieda będzie? Rusek ?

Opublikowano
18 minut temu, Baks00 napisał(a):

Miałem lucerki kosić, ale zdrowo siurneło ...

Do końca tygodnia odpoczywać można 

Miałem Cię wczoraj ostrzec, że coś poważnego idzie do Ciebie ale Internet wyłączyli 

Opublikowano

na wsi co do gara włożyć? jeden ma kury drugi pszenice trzeci mleko czwarty miód i się wymieniamy z głodu mielibyśmy umrzeć? to co się stanie że taka bieda będzie? Rusek ?

Nie będzie pracy to nie będzie pieniędzy. Nie rozumiesz tego? Po co mają produkować jeśli nie będzie zbytu lub będzie marginalny? Myślisz, że wtedy będziesz jak teraz walił po 150 czy 200 kilo azotu, krowy będą miały wydajność po 50 litrów jak teraz? Z czego za to zapłacisz? Tu trzeba będzie gospodarzyć tanio i ekonomicznie czyli i plony nie będą szalone a wtedy to ledwo dla ciebie i twojej rodzinki starczy.

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Na 30 lub 40 lat 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie będzie pracy to nie będzie pieniędzy. Nie rozumiesz tego? Po co mają produkować jeśli nie będzie zbytu lub będzie marginalny? Myślisz, że wtedy będziesz jak teraz walił po 150 czy 200 kilo azotu, krowy będą miały wydajność po 50 litrów jak teraz? Z czego za to zapłacisz? Tu trzeba będzie gospodarzyć tanio i ekonomicznie czyli i plony nie będą szalone a wtedy to ledwo dla ciebie i twojej rodzinki starczy.

no ja rozumiem ale co się wydarzy jaki powód tego że nie będzie pracy i popytu, póki co wszystko rośnie eksport żywności z roku na rok coraz większy, bezrobocie u mnie 2 Z% i firmy się zabijają o pracownika. to co się stanie

1 minutę temu, Wiesio80 napisał(a):

W jaki sposób?

no jak coś powiem to nieważne co się dzieje dotrzymuje umowy 

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

no ja rozumiem ale co się wydarzy jaki powód tego że nie będzie pracy i popytu, póki co wszystko rośnie eksport żywności z roku na rok coraz większy, bezrobocie u mnie 2 Z% i firmy się zabijają o pracownika. to co się stanie

To my chyba w innym świecie żyjemy. Ściągnij te różowe okulary. 

Opublikowano
27 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

przecież to tanio 500 biorąstandardowo

Tona ukropskiej pszenicy dać za kombajn, gdzie to tyle 

Toż to tona żyta 

Tylko tam podesłać Sławka, wpad by na cztery i zaraz by pobankrutowały te wasze byznesmeny 

Żeby ze zboża żyć to ma być tanio 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

firmy się zabijają o pracownika. to co się stanie

Co z tego że tak jest? Jeśli rzeczywistość jest inna. Ogłoszenia są owszem ale połowa z nich to tylko zostają nimi. Tak naprawdę w większości przypadkach to pracownicy przychodzą i uważają że nic nie muszą robić w i tak kasę dostaną. To jest mydlenie oczu. Szybciej będę pracodawcy zwalniać ludzi niż ich zatrudniać. Firmy są na dużych minusach i to nie tylko w Polsce ale na całym świecie. To musi gdzieś znaleźć ujście w końcu. Pieniądze kiedyś się skończą i już nie będzie tak słodko 

Edytowane przez Bezduszna
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Żeby ze zboża żyć to ma być tanio 

Żeby że zboża żyć to musi być powierzchnia🤷

Sławek jezdem...spod stołu się jakoś udało wydostać...na chwilę 🙃

Dzień dobry...14°, słonecznie, wiaterek jest, rosa ogromna...jakby taka pogoda się utrzymała to może jutro po południu by coś spróbował 

• Like 1