Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na D47 czy D50 to nie trzeba nawet burt podwieszać bo ta belka ledwo wystaje, a jeżeli chodzi o to, to ja zawsze prawą burtę opuszczam. Nie daj coś by spadło to na pobocze/do rowu a nie na jezdnię. Tam gdzie jezdze to i tak chodników nie ma.

Też tak woziłem na D47

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

No jak mi poradzisz wycieczkę do dealera po nowego fendta, to będzie licha rada🤷

jemu to bym radził szukania exportowego ursusa z 4x4 tej samej mocy lub z turbo a te zostawić na części lub POmocnika 

skoro @FINN w takich gustuje tylko to cos jest na rzeczy ale domyślam sie że jak jest żona i dziecko na utrzymaniu oraz inwestycje w dom mają priorytet to grubszej kasy w park maszynowy chyba nie ma 

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

2 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Na takich przyczepach też się fajnie wozi, ale obie boczne burty na dół, tylną podeprzeć jakimiś klonicami i wysunąć belki na obie strony. Lepiej niż na D47. Mniej wystaje, bo na obie strony i przyczepa równo obciążona a nie przegięta na jedną stronę, jak tutaj 

Na D47 czy D50 to nie trzeba nawet burt podwieszać bo ta belka ledwo wystaje, a jeżeli chodzi o to, to ja zawsze prawą burtę opuszczam. Nie daj coś by spadło to na pobocze/do rowu a nie na jezdnię. Tam gdzie jezdze to i tak chodników nie ma.

No i dolało, jutro wolne od koszenia. 

Z D47 to jednak trochę wystaje, mam sztywną "Starachowice" to na niej akurat mieszczą się elegancko na szerokość podłogi

superfarmer02 napisał:

56 minut temu, Sylwekx25 napisał(a):

I wygoniło 🫤

Ile procent? Ze mnie się śmiali jak kosiłem 15-16. Teraz ładnie doszło na 13-14,5 a u ludzi 18-20 i się zastanawiają czy nie kosić🫣

Kurła Nie wiem 🤔

Opublikowano

Powiedziałem babce przy śniadaniu żeby zwiększyła autokonsumpcję a ona, że nie jest głodna. Wytłumaczyłem jej żeby prała gdy słonko świeci, a ona, że będzie prała kiedy trzeba i pierze albo wczesnym rankiem albo po zmierzchu

Opublikowano
7 minut temu, Sylwekx25 napisał(a):

Z D47 to jednak trochę wystaje, mam sztywną "Starachowice" to na niej akurat mieszczą się elegancko na szerokość podłogi

D47 i D50 mają przecież tą samą szerokość skrzyni jeżeli nikt nie kombinował, różnią się długością, D47 coś około 4m, a D50 ma w środku skrzyni 4.50 jak dobrze pamiętam.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

7 minut temu, Sylwekx25 napisał(a):

D47 i D50 mają przecież tą samą szerokość skrzyni jeżeli nikt nie kombinował, różnią się długością, D47 coś około 4m, a D50 ma w środku skrzyni 4.50 jak dobrze pamiętam.

To nie jest D50. Koła ma identyczne jak D55 i podwójne grube resory bez gumowych odbojów

Opublikowano
4 minuty temu, radekz200 napisał(a):

kurła a ja w tym roku taki piękny owies miałem ale nie wiem kiedy wykosze, nie wjedzie narazie 

Chyba gorzej z wyjazdem 🤔🤣

Opublikowano
7 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Powiedziałem babce przy śniadaniu żeby zwiększyła autokonsumpcję a ona, że nie jest głodna. Wytłumaczyłem jej żeby prała gdy słonko świeci, a ona, że będzie prała kiedy trzeba i pierze albo wczesnym rankiem albo po zmierzchu

...jakaś mocno.... niezależna...

Opublikowano
2 minuty temu, Sylwekx25 napisał(a):

To nie jest D50. Koła ma identyczne jak D55 i podwójne grube resory bez gumowych odbojów

Czyli jakaś jeszcze inna przyczepa. Ale nawet przy D50 czy D47 te bele wystają minimalnie. Nie wiem co trzeba by robić żeby spadły.

Opublikowano
14 minut temu, Michał18 napisał(a):

No i POrobione można odpocząć 🙋

...ciągle idziesz odpoczywać, albo spać, albo drzemka....z rozrywek browar i wyjazd do dziwek...ty masz czas coś robić?😆🤭

• Haha 2
Opublikowano
Michał18 napisał:

14 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Wolisz być podrywana przez żonatego np. Kwasia, czy starego kawalera przykładowo Karola? 

Obydwoje się slinią . A Mała Cz pewnie lubi być adorowana

każda kobieta lubi być adorowana

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

6 minut temu, PAN88 napisał(a):

Sraczka już 🤔🤣 u mnie ten sam opad deszczu rano porosiło i nie spieszno mi mokrego nakosić 🤣 a prognozy takie 

Przed chwilą poprawiło, więc można browarka otwierać xD do jutra wolne xD

a teraz u Ciebie nie dolało?

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

No i dolało, jutro wolne od koszenia. 

A nadawało by się jutro jak by nie padało dziś?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v