Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Super🫣...podziwiam 🤨

IMG_20250731_112035413_MFNR.jpg

Pod takie wożenie słomy to D47 czy D50 gdzie wystaje nie więcej niz 25cm beli bo paka ma 2.2-2.25m. I rzucić przez górę pas i spiąć te bele co zwisają.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
29 minut temu, kizak napisał(a):

.  No kurna zróbcie se temat o ,,slinieniu się'' i tam harcujcie  ,a nie tu . Normalnie porażka .. A weż ty ze swoim kolegą zegnij się i z kopyta do przodu ,a na pewno coś się znajdzie . Wtedy może te dwie szare zadyndają na neuronach ,zbiją się i coś mądrzejszego wymyślą .

Jeden czy drugi to  posiada  sieczkę zamiast mózgu i to już nic nie pomoże i żadne połączenia czy te prądowe czy nożowe. 

Tak przy okazji zajrzyj sobie do słownika czym jest słowo pogoda🫢

Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał(a):

Wczoraj wieczorem balowałem pszenżytnio to tylko poprzeczniaki grabaczką wzruszyłem i kurzyło suchutka zaraz jadę pszeniczno będę belował

U mnie małe wałki słomy bo po wąskim kombajnie a wczoraj dobrze wiało u nas więc przewiało

I się sypie...

17539506820632494088980912823679.jpg

Owsy koszą słoma miętka 🤦

20250731_104934.jpg

Rośnie stożek

20250731_102011.jpg

3 godziny temu, radekz200 napisał(a):

od czerwca 😂

A widział rejestrowaną 🤭😁

Opublikowano
44 minuty temu, kizak napisał(a):

.  No kurna zróbcie se temat o ,,slinieniu się'' i tam harcujcie  ,a nie tu . Normalnie porażka .. A weż ty ze swoim kolegą zegnij się i z kopyta do przodu ,a na pewno coś się znajdzie . Wtedy może te dwie szare zadyndają na neuronach ,zbiją się i coś mądrzejszego wymyślą .

To Karol i Mariusz się ślinią do Moniki czasem też Zbyszek 🤣

Ale zawsze najgorsi ci co zwracają uwagę 😉🤣

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, 6465 napisał(a):

Ładne pyry. Jaka wczesna odmiana pod włókninę się nada. Planuje na przyszły rok zasadzić z 5 arów 

Biały czy żółty🤔  to jest Arrow biały bez przykrycia ale wczesny. Mam też riviere żółta. Te 2 odmiany wg mnie są najwcześniejsze. Tak też Sieradz i twoje strony myślą.🤣 Nie wiem tylko czy to u mnie ale 3letni Arrow trochę krzaków w nim brakuje. W rivierze tego nie ma 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Michał18 napisał(a):

To Karol i Mariusz się ślinią do Moniki czasem też Zbyszek 🤣

Ale zawsze najgorsi ci co zwracają uwagę 😉🤣

Zbyszka nie uwzględniłem bo to mój kolega i nie wypada. Zbyszek kiedyś mocno się ślinił do Meg

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Michał18 napisał(a):

Może to oni niech założą oddzielny temat i tam randkują i się podrywają 🤣🤣😲 

5 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Zbyszka nie uwzględniłem bo to mój kolega i nie wypada. Zbyszek kiedyś mocno się ślinił do Meg

Żaden z was nie uczy się na błędach. 

Jedno tylko jest prawda że każdy na tym świecie ma miejsce.

W tym momencie jeden burzę chce rozpętać drugi jak to Zbyszek powiedział podjudza do większej dramy. 

Szkoda. że jeden i drugi ma duże ego. 

Które tak naprawdę jest tak małe jako żółtko w jajku. 

Opublikowano
31 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Pod takie wożenie słomy to D47 czy D50 gdzie wystaje nie więcej niz 25cm beli bo paka ma 2.2-2.25m. I rzucić przez górę pas i spiąć te bele co zwisają.

Nawet nie o to chodzi. Można i tak, jak już ktoś nie ma innego pomysłu, ale czemu na lewą stronę? Co on teraz widzi w lewym lusterku? A na drogę wojewódzką wyjechał. Wystaje poza oś jezdni i nawet nie widzi czy nie należałoby komuś zjechać. Wyobraźnia jest wielka

Na takich przyczepach też się fajnie wozi, ale obie boczne burty na dół, tylną podeprzeć jakimiś klonicami i wysunąć belki na obie strony. Lepiej niż na D47. Mniej wystaje, bo na obie strony i przyczepa równo obciążona a nie przegięta na jedną stronę, jak tutaj 

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Super🫣...podziwiam 🤨

IMG_20250731_112035413_MFNR.jpg

No co w tym dziwnego. U nas to normalne. Jedynie u nas to się kładzie na górną warstwę 4 szt. Nie 2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v