Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Piszę, żeby ludzie mogli przeczytać, że takie coś też jest możliwe. Chłopaki na pewno pamiętają, a Szymek i Sławek to na pewno 🤔

Pamiętam pamiętam. 

O właśnie mam ciekawy temat dla Ciebie. Co prawda jeszcze nie zdiagnozowany bo objawy ustąpiły, ale ja jeszcze z takim czymś się nie spotkałem. 

• Like 1
Opublikowano
Bezduszna napisał:

3 minuty temu, Sylwekx25 napisał(a):

Bez różnicy kiedy, przymuszanie teraz czy 25 lat temu napewno nie wpłynie dobrze

Różnica jest taka że kiedyś nie było gdzie uciec teraz jest. Druga sprawa można zawsze rodziców do DPS lub do domu starców i sprzedać. Trochę się pozmieniało. 

wiesz ile kosztuje utrzymanie kogoś w dps?

Opublikowano
53 minuty temu, 6465 napisał(a):

🙋 wstawać, robota sama się nie zrobi. Krowy ryczą szybko do dojenia. 

Kolego u mnie w okolicy o 6 to już mają mliczarze mleko zabrane a doją o 3😀. O 6 jak zima czy brak pogody to śpią po obrządku.

Siema pogodnie się robi ale już na jutro jakiś opad nadają 

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Kolego u mnie w okolicy o 6 to już mają mliczarze mleko zabrane a doją o 3😀. O 6 jak zima czy brak pogody to śpią po obrządku.

Siema pogodnie się robi ale już na jutro jakiś opad nadają 

A mówią że w nocy robota dla ...... I kota.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Uchologa często odwiedzasz po takim hardkorze 🤔😉

W tym roku już 40 ha położone, co prawda nie siuntka ale rotacyjna z ferdkiem większość bo może z 10 ha 80ka pomogła z drugą rotacyjna 

Opublikowano
8 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Mój kolega ma spore gospodarstwo ponad 300 hektarów i z tyle samo krów, jakos mu tam z bólem idzie, zadłużony po uszy, yebie od rana do nocy. Teraz doszedł następny problem - syn 20 pare lat nie chce doić krów🤷‍♂️. Kiedy go tylko spotkam to żali się na to. Facet nie rozumie, że ludzie też mogą egzystować inaczej bez zapierdolu 24 h/ na dobę. Racja jest  zwykle gdzieś po środku.

W okolicy gospodarzy gość synem. Dziadek po 70, syn jakoś koło 40. Pola ze 40 hektarów, w tym ponad hektar ziemniaków. Kiedyś koło 10 macior, teraz 2 żeby spasać odpadowe ziemniaki. Syn się pochorował na płuca, w kurzu przy śrucie robić nie bardzo, w smrodzie gnoja też i powiedział, że dochowa się to co jest i koniec. Dziadek 4 miesiąc j*bie ich równo a stołuje się w knajpie bo powiedział, że więcej do gęby nie weźmie żarcia, która ugotowała synowa popierająca w decyzji swojego chłopa. Twardy gość. 

Słonecznie, trza by się spinać. 

Opublikowano
23 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

W tym roku już 40 ha położone, co prawda nie siuntka ale rotacyjna z ferdkiem większość bo może z 10 ha 80ka pomogła z drugą rotacyjna 

Masz zdrowie 

Kuzyn kilkanaście ha na raz próbował rotacyjno i ferdkiem to ostatnie pole na stojąco jeździł 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Syn się pochorował na płuca, w kurzu przy śrucie robić nie bardzo, w smrodzie gnoja też i powiedział, że dochowa się to co jest i koniec. Dziadek 4 miesiąc j*bie ich równo a stołuje się w knajpie bo powiedział, że więcej do gęby nie weźmie żarcia, która ugotowała synowa popierająca w decyzji swojego chłopa. Twardy gość. 

Raczej pojebany gość ... Robić na siłę mimo braku zdrowia do takiej roboty to trzeba być chorym umysłowo ...

Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał(a):

2,7 m case jx 72km robiłem. Silnik 3,2 pojemności.

A w czym taki case lepszy od ursusa moc ta sama

10 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

No to P0cieszacie że to nie na P0plony nie bardzo

Trza tą resorami P0 wzmacniać i robić dalej 

Ona wszystko przetrawi tylko jakość marna. 

Racja to powzmacniaj i będziesz robił . Ja też wolę jak dam radę się obyć bez czegoś bo mam stare to wolę pieniądz w kieszeni zostawić 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

go rozumiem nieco

A co tu rozumieć.

Miał swój czas.

Syn może iść własną drogą.

Po 70 to na emeryturze, a nie się dąsać że ktoś chce inaczej.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano

A ja tam, jako też chory umysłowo, go rozumiem nieco. 

A ja wcale ... Można znaleźć robotę bez kurzu, i nie niszczyć sobie dalej zdrowia ...

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Po 70 to na emeryturze, a nie się dawać że ktoś chce inaczej.

Po 70 to jeździć szukać działki żeby sobie na niej marmurową chałupę postawić a nie rządzić na gospodarstwie ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

A ja wcale ... Można znaleźć robotę bez kurzu, i nie niszczyć sobie dalej zdrowia ...

Ja wiem, że dla ciebie jakiekolwiek przywiązanie jest obce i dla ciebie to tylko cyferki ale nie wszyscy tak mają. 

Opublikowano (edytowane)

Ja wiem, że dla ciebie jakiekolwiek przywiązanie jest obce i dla ciebie to tylko cyferki ale nie wszyscy tak mają. 

Ale ziemię można obrobić, tylko nie ganiać przy tych zwierzakach w tym kurzu ... Jak się zdrowie nie nadaje to nic z tym nie zrobisz ... Niszczyć sobie zdrowie dalej bo staremu dziadowi się to nie podoba ?? 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

A co tu rozumieć.

Miał swój czas.

Syn może iść własną drogą.

Po 70 to na emeryturze, a nie się dąsać że ktoś chce inaczej.

Nie ma tam u was takich? U nas tego masę. Nieraz ostre swary z tego wychodziły u niektórych.

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Ale ziemię można obrobić, tylko nie ganiać przy tych zwierzakach w tym kurzu ...

Przy tym arealiku w obecnych czasach, przy posiadaniu rodziny i uprawie praktycznie samego zboża to będzie musiał szukać ale etatu. Takie czasy, a i szał na zboże zaczyna się w okolicy pomału kończyć... Ale może i dobrze, będą siać jakieś kwiatki pod dopłaty zamiast ziarka...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie ma tam u was takich? U nas tego masę. Nieraz ostre swary z tego wychodziły u niektórych.

U nas nie ma. Wszyscy pouciekali od takich starych dziadów co chcą rządzić a młody ma robić ... Ostały się tylko takie gdzie pozwolono młodemu robić swoje ... Tam gdzie dziadek rządził do końca i robił sam, to młode tylko po testament przyjechały i do notariusza żeby to sprzedać ...

4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Przy tym arealiku w obecnych czasach, przy posiadaniu rodziny i uprawie praktycznie samego zboża to będzie musiał szukać ale etatu. Takie czasy, a i szał na zboże zaczyna się w okolicy pomału kończyć... Ale może i dobrze, będą siać jakieś kwiatki pod dopłaty zamiast ziarka...

No to właśnie szukać etatu, a RODOS obsiać zbożem czy kwiatkami na dopłaty ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

U nas nie ma. Wszyscy pouciekali od takich starych dziadów co chcą rządzić a młody ma robić ... Ostały się tylko takie gdzie pozwolono młodemu robić swoje ...

No to właśnie szukać etatu, a RODOS obsiać zbożem czy kwiatkami na dopłaty ...

Cóż, to nie powinno być RODOS ale... Moje zdanie tu wszyscy znają.

Opublikowano

Wielokrotnie ludzie starsi sprzedają swój dobytek aby dzieciom pomoc. Później dzieci odwdzięczają się tym że rodziców się wstydzą. Znam jeden przypadek sprzed lat kiedy także starszy pan sprzedał swoje gospodarstwo i przeprowadził się do dzieci. Przyszło mu żyć ale nie z dziećmi tylko obok dzieci. Dlaczego 🤔 Spoeodu tego że traktowały go jako przedmiot który można przestawić z konta w kont lub wyrzucić kiedy nie jest potrzebny lub kazać mu wyjść z powodu przyjmowanych gości. Tułał się wieczorami po mieście lub jeździł z kierowcami autobusu nie miał się biedaczyna podziać. W tej chwili co poniektórzy tak traktują swoich rodziców. Nie wiem jak wy ale to nie są pojedyncze przypadki ich się zaczyna mnożyć. Nie w ta stronę to powinno iść. Widocznie jednak idzie w zupełnie inny kierunek niż powinniśmy spoglądać. 

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale ziemię można obrobić, tylko nie ganiać przy tych zwierzakach w tym kurzu ... Jak się zdrowie nie nadaje to nic z tym nie zrobisz ... Niszczyć sobie zdrowie dalej bo staremu dziadowi się to nie podoba ?? 

Ja też nie powinienem siedzieć w pyłkach traw, kurzu bo już lata temu grozili, że może się to po czasie skończyć astmą a mimo to dalej w tym siedzę. Niech się dzieje co ma być, choć coraz częściej kaszel męczy.

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, wojtal24 napisał(a):

wiesz ile kosztuje utrzymanie kogoś w dps?

Wiem doskonale. To nie działa tak jak ci poniektórzy myślą. Wśród ludzi płacących znajduje się większość która płaci najniższą wymaganą kwotę. 

Edytowane przez Bezduszna