Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Też dobra opcja.

Może i lepiej będziesz robił i siebie. Bo jedzenie i tak masz swoje . Coś zwierząt czy jajek sprzedasz i przeżył byś pewnie👍 bo z etatu to tylko wszystko odkładasz a i tak nie ma co z tym robić🤷 

Edytowane przez Michał18
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Widzisz, a u nas PiSuary tak budują, drogi powiatowe dziurawe jak dobry ser a oni robią po 1-2 km rocznie takiej z chodniczkami z kostki, ścieżkami, barierkami, rowy wyłożone betonem ...

U nas Pisuary większość dróg nowych zrobili i robią dalej. A z tego co wiem to Mazowieckie uja dostają bo większość💰 Rafau zagarnia na Stolicę🤷‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Widzisz, a u nas PiSuary tak budują, drogi powiatowe dziurawe jak dobry ser a oni robią po 1-2 km rocznie takiej z chodniczkami z kostki, ścieżkami, barierkami, rowy wyłożone betonem ...

Taki projekt

A po 2km dlatego że tak można więcej zrobić 

1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

Do dobrego uczynku...🤔

Przecież po nim będzie miał kto dziedziczyć 

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

U nas Pisuary większość dróg nowych zrobili i robią dalej. A z tego co wiem to Mazowieckie uja dostają bo większość💰 Rafau zagarnia na Stolicę🤷‍♂️

Za 1km takiej drogi na wypasie zrobił by 3km nowej nakładki z poboczami ale po co, na takiej nakładce nie ma jak wziąć na lewo od wykonawcy bo nie ma się czym dzielić ...

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

U nas przez wieś idzie powiatowa 

Sołtys cały czas wysyła im listy o poprawę, w końcu zaczęli ją robić 

Do gminy cały czas pisze o poprawę, i coś zawsze robią 

A pieniądze idą na takie drogi co są gdzieś głęboko w polach

Coś na świetlicę 

I w tym roku pójdą na szkołe

Droga powiatowa nie jest pod zarządem wójta. Sołtys, zamiast spać mu pocztówki, które wójt może olać, napisałby po bożemu petycje i złożył staroście 🤷

Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Pieniądze są, tylko trzeba je rozsądnie wydawać ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Za 1km takiej drogi na wypasie zrobił by 3km nowej nakładki z poboczami ale po co, na takiej nakładce nie ma jak wziąć na lewo od wykonawcy bo nie ma się czym dzielić ...

Pognac trzeba złodziei jak tak, ludzie nie buntują się? 

3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Taki projekt

A po 2km dlatego że tak można więcej zrobić 

Przecież po nim będzie miał kto dziedziczyć 

Kto...pisał że nie ma nikogo bliskiego,  albo ja przeoczyłem. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Pognac trzeba złodziei jak tak, ludzie nie buntują się? 

Robią im festyny z kiełbasą za darmo to durny naród ich wybiera ... W gminie impreza co 2 tygodnie ...

Drogę powiatową co ma 5.5 km robią od 2021, ale jeszcze nie skończyli, bo z 1-1.5km im zostało ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Sad 1
Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

To już decyzja wsi kogo mianuje na radnego 

U nas była by jedna kadencja

Jeden radny to se może...trzeba ośmiu do tej operacji 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Robią im festyny z kiełbasą za darmo to durny naród ich wybiera ... W gminie impreza co 2 tygodnie ...

I jak oni to umieszczają w budżecie 🤔...przecież to nie jest tożsame z zadaniami własnymi gminy. RIO ich zeżre w uchwale opiniującej wykonanie budżetu 

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

U nas tak KOwcy robią i Dz*wki z PSL. 

@jarecki u mnie 2mm za wczoraj i dziś do 8smej rano. Czyli coś około 60mm w tym miesiącu narazie 

Opublikowano
1 minutę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Możliwość pognania trafia się raz na cztery lata

Najpierw musi naród chcieć to zrobić ...

Gminę chcieli PiSiory przeciąć autostradą na pół, mój okręg wyborcY to w większości wsie gdzie miało to przechodzić, co robi durny naród ?? W 75% głosuje na tych co chcą im tą autostradę zbudować ... Ale jak było spotkanie to pełna sala gimnastyczna protestujących przeciwko ...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

I jak oni to umieszczają w budżecie 🤔...przecież to nie jest tożsame z zadaniami własnymi gminy. RIO ich zeżre w uchwale opiniującej wykonanie budżetu 

Nie wiem jak to robią ... Może jakiś rozwój kultury albo aktywizacja społeczności ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Teraz, slawek74 napisał(a):

a co Ty możesz o tym wiedzieć....

Czytałeś kiedyś "Lalkę"? Bo ze zrozumieniem pewnie nie ale może fragmentarycznie... Była tam taka postać, która nazywała się doktor Szuman... Świetnie opisywał wasze postępowanie jak i postępowanie szaleńca Wokulskiego...

szaleniec to ty 🤪🤣🤣🤣

• Haha 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

a z tobą się podzielili wszystkim .... I życiem i majątkiem egoisto samolubje alkoholiku 🤦

Jak matka powiedziała - urodzenie mnie to był największy błąd życia, drugi po przebudowie chałupy.

ale jednak.... to do niej miej pretensje a nie całego świata...🤦

Opublikowano
12 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Gmina gminie nierówna. Tak samo jak gospodarstwo gospodarstwu. Najpierw trzeba spojrzeć na warunki w jakich samorząd funkcjonuje, czytaj źródła wpływów do budżetu i wysokość tych wpływów, a potem na jakość gospodarzy, czyli rady i wójta. Jak się taka gmina opiera na Polskim Ładzie lub Fubduszu Drog Samorządowych, czy innych źródłach pozyskiwania środków, to musi tak tańczyć, jak te źródła grają. Wystarczy sobie spojrzeć, jakie są obwarowania przyznania dofinansowania przez którykolwiek fundusz. Dla przykładu: ze dwa miesiące temu było można uzyskać dofinansowanie na budowę bądź modernizację urządzeń melioracji wodnej związanych z retencją wody. Ileż to środków nie było przeznaczone na ten cel 🙆. Tylko, że beneficjent musiał dysponować projektem oraz stosownymi pozwoleniami wodnoprawnymi. A czas na złożenie wniosku, uwaga, 20 dni od ogłoszenia programu, o którym wcześniej nikt nie wiedział. Kto w tym czasie zrobi projekt i załatwi kilka pozwoleń 🤔

• Like 1
Opublikowano

Witajcie, dobrze popadało to roboty kombajnem nie ma,

pasek klinowy pompy hydrauliki musiałem wyciągnąć bo zobaczyłem że pęknięty no ale żeby było zbyt pięknie to 55 pasków musiałem innych zdjąć aby do tego właściwego się dostać

nie ma to jak dobrze zacząć w poniedziałek 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie wiem jak to robią ... Może jakiś rozwój kultury albo aktywizacja społeczności ...

Na takie cele budżet może być wykorzystywany w niewielkim procencie, a nawet ułamku procenta. Na organizację dożynek pozyskiwaliśmy środki od sponsorów, żeby się nie wsadzić na tzw dyscyplinę finansową. Na szczęście było od kogo pozyskać, żeby takie troszkę huczniejsze i dla wszystkich te dożynki zrobić. W tym roku już będą skromniutkie

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
2 minuty temu, marulekk napisał(a):

Witajcie, dobrze popadało to roboty kombajnem nie ma,

pasek klinowy pompy hydrauliki musiałem wyciągnąć bo zobaczyłem że pęknięty no ale żeby było zbyt pięknie to 55 pasków musiałem innych zdjąć aby do tego właściwego się dostać

nie ma to jak dobrze zacząć w poniedziałek 

Też go zmieniałem,  miałem NH 🙋‍♂️ może by zakręcił się coś kupił większego kiedy 🤔