Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

9 minut temu, wojtal24 napisał(a):

mądrze napisałaś do konteno

gadanie starych ludzi gospodarze od początku bez obornika i kupuje ziemię które nie widziały x lat obornika i się daje rade wiadomo że nie od razu

Daj gnój wtedy zobaczysz, w skupie od razu stanieje 😛

Słome sprzedajesz?

nigdy nie sprzedawałem i plodozmian może jeszcze nie taki jak bym chcial

Opublikowano
Wpaw napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

pioter swojego 💩 nie zmarnuje 🤢🤦 to gdzie kurę 🙋‍♂️🤢 opier... jak nic

To mnie nie obchodzi jak samemu spożyje to niech sobie je. Tylko mnie to wkurza jak taki towar ludziom sprzedają.

ale on 💩 w ogórki czy ziemniaki i sprzedaje jako ekologiczne 🤢

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No właśnie...

Szkoda że to w parze idzie...😆🤭

Odezwał się wielmożny pan 🤣🤣🤣 

Następnym razem ugryzę się w język w tym o to wszystko chodzi aby tylko mówić to co wszyscy chcą usłyszeć🤣🤣🤣

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Brojlery to przeważnie 4 razy w roku biorę. Nioski to mają tylko dwa chlewki, po świniach, w których śpią. U mnie ogromny problem to już jak przyjdzie zima i nie można puścić na zewnątrz. U Seniora to mają luks warunki bo kurnik z 15m2 i obmurowane pół gumna w stodole, ze 30m2 tam jest a jak jeszcze ciasno to z 20m2 w stajni. Tam by mogły być w ogóle nie puszczane na zewnątrz.

17 czerwca brałem jednodniówki brojlera i kurek. W piątek z ciekawości randomowego brojlera zważyłem - 2,54kg. Tylko na paszy są. Od jutra przechodzą na dietę tutejszą. 

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

ale on 💩 w ogórki czy ziemniaki i sprzedaje jako ekologiczne 🤢

Ta i z kibla może jeszcze?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Ta i z kibla może jeszcze?

..no tak jakoś to opisywał...a nie będę drążył..

Bakterie kałowe gratis....ale nie pryskane...🤭

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Popier96 napisał(a):

17 czerwca brałem jednodniówki brojlera i kurek. W piątek z ciekawości randomowego brojlera zważyłem - 2,54kg. Tylko na paszy są. Od jutra przechodzą na dietę tutejszą. 

To jeszcze miesiąc i do bicia. Szybko. Ja z reguły muszę koło 6 tygodni co najmniej chować. Ale na zbożu, ziemniakach i koncentrat tylko na początku.

U Seniora by były super warunki ale nie miałby kto tego doglądać. 2,5km by trzeba dojeżdżać za każdym razem. No i problematyczne mieszanie żarcia, ziemniaków. Klientów by się przejęło bo twierdzą, że ostatni rok. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
Baks00 napisał:

1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

a macie teraz jajka bo nie wiem co się dzieje ale mam 3 dostawców jajek i ostatnio każdy mówi że nie ma jajek bo się kury nie niosą co to może byc wakacje mają?

Du.a też musi odpocząć 

dobre

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Owszem. Odpływ z "płyty gnojowej" i z kibelka na zewnątrz do którego uczęszczam. 

Nie wnikam🤭

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

..no tak jakoś to opisywał...a nie będę drążył..

Nawóz to nawóz

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...związek jest?.

Potwierdza się z tym myśleniem...😆🤭

Z czym się potwierdzą że nie tylko ja tak myślę czy to że powiedziałam że powinien się leczyć. 

Opublikowano
Bezduszna napisał:

5 minut temu, slawek74 napisał(a):

a wieprzowy jadłeś/Aś 🤔 z ziemniakami 🤔🙋‍♂️

Nie i nie zamierzam wolę robić rosół tak jak mnie uczono 🫢

jakaś niedoucona 🤔🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Z czym się potwierdzą że nie tylko ja tak myślę czy to że powiedziałam że powinien si leczyć. 

Jak myślisz że myślisz, wtedy jak ci się wydaje że myślisz....ale to bezmyślne...😆😆

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Nie i nie zamierzam wolę robić rosół tak jak mnie uczono 🫢 

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kostka rosołowa i parówki?🤭

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

🤣🤣🤣👍Dobre...

Ja nie muszę uczyć was jak co się robi w kuchni. Wiadomo kto za was wszystko robi.🤣🤣🤣

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Teraz, wojtal24 napisał(a):

to chyba każdy facet tak ma 😀😀😀 u mnie podobnie było w tygodniu zebrałem wiaderko a żona poszła i drugie zebrała po mnie

Zbieranie truskawek mi nieźle idzie, bo czerwone to widać, a tu jedno i drugie zielone ;) 

mój rekord życiowy 27szt 32 lata temu ale to był inne truskawki drobne bez nawadniania i w zielsku😀😀😀

Opublikowano
4 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

dobre

Po ile kupujesz 🥚

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v