Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Popier96 napisał(a):

Ja widzę same plusy takiego odchowu. Po 1, nikt Ci nie wciśnie kur 16 tygodniowych jako 20 tygodniowe. Po 2, profesjonalne wylęgarnie mają najlepsze geny w ofertach i mnóstwo ras do wyboru + dobrze przeszczepione. Po 3, skoro na 80 padły mi 2 sztuki w pierwszych dniach życia, to na co ja mam narzekać? A pasza... No kosztuje, ale coś to zeżreć musi. 

No właśnie - profesjonalne wylęgarnie... U nas tego nie ma. Przy moich ilościach to nie będę kombinował - ja niosek więcej niż 50-60 nie trzymam. Więcej mi się nie pomieści, chyba, że zlikwidowałbym resztę. 

Opublikowano
14 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Uwierz, że różne cuda już zabijałem... Ale "odpadowe" zawsze do zjedzenia przez siebie. Kiedyś sobie z tydzień plułem w język, że nie zabiłem chorego indyka i zdechł... Z 10kg miał.

Ja taki towar zakopuje, no dzisiaj mi zdechł młody indyk z maja, dużo roboty miałem i nie zwróciłem uwagi że chore za późno mu dałem leki.😔

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

No właśnie - profesjonalne wylęgarnie... U nas tego nie ma. Przy moich ilościach to nie będę kombinował - ja niosek więcej niż 50-60 nie trzymam. Więcej mi się nie pomieści, chyba, że zlikwidowałbym resztę. 

https://www.facebook.com/p/Wylęgarnia-Piskląt-SLM-61560592242636/  W Jaworznie jest odbiór. Nic skomplikowanego. Brojlery od nich również rewelacyjnie się odchowują. W sumie, gęsi też mam od nich. A kumpel kupę kaczek. 

Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

Ja taki towar zakopuje, no dzisiaj mi zdechł młody indyk z maja, dużo roboty miałem i nie zwróciłem uwagi że chore za późno mu dałem leki.😔

Mi by szkoda było zakopać. 

Jak jest duże coś to nawet nie leczę - najlepsze lekarstwo to siekiera albo nóż i zamrażarka. 

Opublikowano
13 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Tak przynajmniej mi się wydaje jeśli chodzi o niego że każdy  może mówić i mówić ale i tak do niego nie dotrze że chcą ludzie tylko mu służyć dobra radą

Co może doradzić stara panna staremu kawalerowi? 😂

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Padlina to padlina...dołek, a nie rosół...

Widocznie nie dla wszystkich... Zrobiłbym zdjęcie indora ale już ciemno się robi poszedł spać, Jest chyba czwarty rok rozpłodnik czerwony ale ładny 😉 i on ma dożywotke

Opublikowano

https://www.facebook.com/p/Wylęgarnia-Piskląt-SLM-61560592242636/  W Jaworznie jest odbiór. Nic skomplikowanego. Brojlery od nich również rewelacyjnie się odchowują. W sumie, gęsi też mam od nich. A kumpel kupę kaczek. 

Brojlerów jednodniowych to nawet znać nie chcę. Po 10zł mam takie pod kilogram i mam w nosie grzanie i dawanie paszy. Jakbym niosek więcej chował to bym się może przerzucił. U mnie za ciasne pomieszczenie na wszystko. 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Mi by szkoda było zakopać. 

znajomi jak kura pada to ją na płyte gnojowa wywożą i z obornikiem jedzie a moja matka psu oddaje to mniej karmy idzie

Opublikowano
Teraz, konteno napisał(a):

znajomi jak kura pada to ją na płyte gnojowa wywożą i z obornikiem jedzie a moja matka psu oddaje to mniej karmy idzie

Psa nie mam, idzie do dziury, czasem jakiegoś uszatego się klupnie, to razem ze skórą i flakami jeden dołek.

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

13 minut temu, Wpaw napisał(a):

zamęczonej... A chorej starej

Padlina to padlina...dołek, a nie rosół...

pioter swojego 💩 nie zmarnuje 🤢🤦 to gdzie kurę 🙋‍♂️🤢 opier... jak nic

Opublikowano
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Co może doradzić stara panna staremu kawalerowi? 😂

do mnie też stare pizdy sie przypierdalają choć same ani mężą ani życia prywatnego nie mają i wszyskie pierdoły przeżywają w robocie , z mężatkami czy zajętymi to inaczej przebiega rozmowa i inaczej traktują rozmówcę

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Brojlerów jednodniowych to nawet znać nie chcę. Po 10zł mam takie pod kilogram i mam w nosie grzanie i dawanie paszy. Jakbym niosek więcej chował to bym się może przerzucił. U mnie za ciasne pomieszczenie na wszystko. 

Biorę jednodniowe, bo trzymam pod jedną lampą z kurkami. Jakbym miał trzymać tylko brojlery to faktycznie tylko duża ilość wchodzi w grę. Bo grzać kwoką dla 30 sztuk to szkoda roboty. Ale tak sobie mixa robię. Trochę brojlera, trochę kurek, kogutów i wszystko w jednym pomieszczeniu się odchowuje. Ot co. 

Opublikowano
1 minutę temu, konteno napisał(a):

do mnie też stare pizdy sie przypierdalają choć same ani mężą ani życia prywatnego nie mają i wszyskie pierdoły przeżywają w robocie , z mężatkami czy zajętymi to inaczej przebiega rozmowa i inaczej traktują rozmówcę

Najlepiej tak powiedzieć już nic innego nie wymyślisz. Ja się do ciebie nie wtrącam tylko powiedziałam to co myślę. 

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

z kota lepszy 🤦

Nie z wołowego ale to nie dla byle kogo 

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Czy ja kiedykolwiek powiedziałam że jestem stara panną🤔

Ty cały czas mówisz że jesteś kawalerem i tak samo jak oni nic z tym nie robisz 🫢

Co mam robić rzucić się którejś na szyję, czy z mostu skoczyć? Jest jak jest i tego nie przeskoczysz 

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

To mnie nie obchodzi jak samemu spożyje to niech sobie je. Tylko mnie to wkurza jak taki towar ludziom sprzedają.

Opublikowano

Biorę jednodniowe, bo trzymam pod jedną lampą z kurkami. Jakbym miał trzymać tylko brojlery to faktycznie tylko duża ilość wchodzi w grę. Bo grzać kwoką dla 30 sztuk to szkoda roboty. Ale tak sobie mixa robię. Trochę brojlera, trochę kurek, kogutów i wszystko w jednym pomieszczeniu się odchowuje. Ot co. 

Brojlery to przeważnie 4 razy w roku biorę. Nioski to mają tylko dwa chlewki, po świniach, w których śpią. U mnie ogromny problem to już jak przyjdzie zima i nie można puścić na zewnątrz. U Seniora to mają luks warunki bo kurnik z 15m2 i obmurowane pół gumna w stodole, ze 30m2 tam jest a jak jeszcze ciasno to z 20m2 w stajni. Tam by mogły być w ogóle nie puszczane na zewnątrz.

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

...a weś...

co mam brać 🤭🤪 on niech bierze 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v