Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie musi być z miasta. Ostatnio mnie moja luba wysłała abym zebrał ogórki, przyniosłem wiadro, poszła po mnie sprawdzić i przyniosła drugie pełne wiadro xD

...bo szybko urosły następne...🤷🤭

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

W germańcu wszystkie łożyska nie smarne

Smaruje się tylko to co na tulejkac h i łożysko oporowe bębnaa

Reszta kryte nie smarowalne

W Bizonie to bardzo dużo do smarowania jest ;)

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie musi być z miasta. Ostatnio mnie moja luba wysłała abym zebrał ogórki, przyniosłem wiadro, poszła po mnie sprawdzić i przyniosła drugie pełne wiadro xD

A miała być leniwa niedziela w moim przypadku.

Opublikowano (edytowane)

Nie udaję. W biedronce są po 5 zł ćwiartki, a ile taki brojler waży 5 kilo i  co tam jeszcze jest oprócz niezjadliwej tuszki- pierś i skrzydełka? 

Edytowane przez Kowalsky30
  • Confused 1
Opublikowano
8 minut temu, Popier96 napisał(a):

To kupuj kury pod towarówke. Po co trzymać kury które jedzą, a jajek nie znoszą. 

Mam rosse to ma mieć najwięcej jaj. Najbardziej mnie wkurza że mają kilkanaście gniazd a kolejka do dwóch jedna na drugiej siedzi i dusza jaja

Opublikowano
Teraz, malaczarna napisał(a):

Mam rosse to ma mieć najwięcej jaj. Najbardziej mnie wkurza że mają kilkanaście gniazd a kolejka do dwóch jedna na drugiej siedzi i dusza jaja

Bo jaja regularnie trzeba zbierać i przede wszystkim żywić a nie jakieś tam pszenżyto i owies...

Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

Rossa to nie towarówka, to kura do chowu przydomowego- rośnie duża przez co pochłania dużą ilość paszy. Towarówka to leghorn, hi-line, Lohmany, Isy, Tetry etc. Z minusów, nie ma czego z nich obryźć jak dostaną w łeb. 

Opublikowano
Teraz, Popier96 napisał(a):

Rossa to nie towarówka, to kura do chowu przydomowego- rośnie duża przez co pochłania dużą ilość paszy. Towarówka to leghorn, hi-line, Lohmany, Isy, Tetry etc. Z minusów, nie ma czego z nich obryźć jak dostaną w łeb. 

To są kury nienadające się do chowu na wybiegu... Miałem Leghorny, lohmany, hi line i więcej tego nie kupię. Zaraz pozdychało. Zaczęły nieść szybko po kupnie ale jak się zaczęło wypuszczać na wybieg to nieśność stop.

Opublikowano
33 minuty temu, Qwazi napisał(a):

To po kiego grzyba wadliwy egzemplarz trzymali w magazynie uzbrojenia? Nie było odważnego, żeby kawałek kwita napisać i do rusznikarza wywieźć?

Moje P99, które nie miało jeszcze roku i było na gwarancji, po kursie instruktorskim dostało dziwnych luzów na prowadnicach zamka. Napisałem dwa zdania, wysłali mnie z tym do rusznikarza, a ten stwierdził, że jeszcze kilka strzałów i będzie ogniem ciągłym dawać, bo zamek tak wytrzaskany. Poszło na żyletki. Nikt nawet nie pomyślał, żeby to do Radomia na gwarancji słać. Dostałem siedemnastkę🤷

Jak to się wtedy mówiło. Takie U. Nic się nie wydarzyło poważniejszego to po co ruszać. Było minęło. 

20 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Parnik wszystko przerobi. 

Wytłumacz może niektórym co to za potwór 🙃

10 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

W germańcu wszystkie łożyska nie smarne

Smaruje się tylko to co na tulejkac h i łożysko oporowe bębnaa

Reszta kryte nie smarowalne

Na wytrząsaczach masz drewniane panewki czy łożyska ? Jak to smarujesz ?

8 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja po 1,20 i nijak nie widzę zysku w tym aby swoje zboże sprzedać niż przepuścić je przez drób. Brojler po 22, kaczka, perlik, królik po 35.

Z ciekawości. Masz tam jakiś skup zboża blisko ? Z perliczki to chyba szału nie ma. Coś jak gołąb lub kuropatwa chyba.

2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Nie duszą tylko wysiadują kolejne kurczęta :ph34r:.

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

To są kury nienadające się do chowu na wybiegu... Miałem Leghorny, lohmany, hi line i więcej tego nie kupię. Zaraz pozdychało. Zaczęły nieść szybko po kupnie ale jak się zaczęło wypuszczać na wybieg to nieśność stop.

Bzdura. Aktualnie 100% mam na wysokonieśnych i leghornie. Teraz dla odmiany kupiłem sobie po 5 sztuk Rosy 1 i 5. Żeby coś urozmaicić. Najstarsze leghorny na wybiegu mają blisko 4 lat. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Trzy kamertony?🤔

Honda, ale już coraz z nim lepiej ;) może niedługo i trzy kamertony dorwie ;) chociaż w sumie to na Virago już jezdzil ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał(a):

Bzdura. Aktualnie 100% mam na wysokonieśnych i leghornie. Teraz dla odmiany kupiłem sobie po 5 sztuk Rosy 1 i 5. Żeby coś urozmaicić. Najstarsze leghorny na wybiegu mają blisko 4 lat. 

Nie bzdura. U mnie wszystko prawie zdechło a co nie zdechło to i tak nie niesie. Ale ja nie wymagam więcej niż 50%.

3 minuty temu, dsbh napisał(a):

Jak to się wtedy mówiło. Takie U. Nic się nie wydarzyło poważniejszego to po co ruszać. Było minęło. 

Wytłumacz może niektórym co to za potwór 🙃

Na wytrząsaczach masz drewniane panewki czy łożyska ? Jak to smarujesz ?

Z ciekawości. Masz tam jakiś skup zboża blisko ? Z perliczki to chyba szału nie ma. Coś jak gołąb lub kuropatwa chyba.

Nie duszą tylko wysiadują kolejne kurczęta :ph34r:.

Tegoroczne perliczki miały od 1,60 do 2,20kg.

Skup jest ale ceny takie, że jakby miał siać ziarko na handel to lepiej posiać jakikolwiek poplon żeby nie zarosło i go zaorać. Na worki handel nie idzie.

Opublikowano
38 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja z tego nie widzę pieniędzy nawet przy uprawie intensywnej i wyższym plonie. Ziemniaków też coś mniej schodzi w tym roku.

bo to kupisz wszędzie w mieście 

Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał(a):

bo to kupisz wszędzie w mieście 

Niezbyt się tym martwię. Jak nie będzie popytu na towar to połowa areału pójdzie pod poplon na przyoranie a połowa na ziarko i ziemniaki - z tego dla siebie się uchowa. I rotacja - co drugi rok na każdym kawałku poplon. Bez spinki i praktycznie bez nawozów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v