Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, marulekk napisał(a):

No taaaa, ludzie jeszcze nie pokosili albo nie zaczęli a ten już sieje

W tygodniu może się uda resztę posiać a w kolejnym zebrać żyto 

Za mało mam ziemi żeby jej pozwolić leżeć jałowo 🤷

Opublikowano
31 minut temu, Qwazi napisał(a):

🙋...18°...popadało w nocy, pogrzmiało i pobłyskało...

"Po jednej, drugiej, trzeciej wódce 

Niejeden ma się za dowódcę "🤷

Polacy mają ,,swego'' przy wódce  [przywódcę]

• Haha 2
Opublikowano

🙋🤝

3 godziny temu, kizak napisał(a):

Obudż się już  ,ty pod krzakiem może ,a ktoś sika  . Ach ten ,,chłopski kąt z samogoną'',on nie jednemu ,,pomógł'':|;). Litościwego kaca życzę ;)

Uważaj se..

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Po jednej, drugiej, trzeciej wódce 

Niejeden ma się za dowódcę "🤷

Ile jeszcze razy będziesz pisał, że to już naprawdę ostatni raz a za chwilę znowu pierdzielił te swoje głupie głupoty obważanku? 

Jesteś jak Michał😂

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
8 godzin temu, marulekk napisał(a):

Jestem z bialskiego ale praktycznie przy samej granicy z radzyńskim i uwierz mi tu są w większości Piachy A tak jak mówisz w radzyńskim powiedzmy 5 km dalej inna klasa gleby od razu lepsza 

Typ żytni tego pszenżyta 🤔 posiałem Tadeusa i jak na lepszych polach mimo marcowi kwietniowej suszy jest ok no ale na piaskach V klasa słabo i szukam czegoś na takie pola. 

Opublikowano
8 godzin temu, konteno napisał(a):

no to uważaj 

Na co? Ja się z nim z 15 lat nie widziałem. 

9 godzin temu, 6465 napisał(a):

Jedyny minus tego zajęcia to rozłąka z rodziną. 

To dla mnie żaden minus bo nie mam rodziny. Tylko mnie nie było 3 dni i mnie skręcało co w chałupie i w polu a co dopiero dłużej. 

1mm w nocy, widzę, że tu ciekawe rozważania były... Które można skwitować jednym - wszyscy siebie warci.

Opublikowano
16 minut temu, PAN88 napisał(a):

Typ żytni tego pszenżyta 🤔 posiałem Tadeusa i jak na lepszych polach mimo marcowi kwietniowej suszy jest ok no ale na piaskach V klasa słabo i szukam czegoś na takie pola. 

Miałem w zeszłym roku obok siebie Liboriusa i Tadeusa na polu gdzie mam kawałek 5 klasy, to nie zauważyłem żeby Liborius sobie jakoś lepiej radził na tej górce.

Opublikowano
konteno napisał:

2 godziny temu, Leszy napisał(a):

Statystyki w Polsce są jednak nieubłagane. Obecnie podają, że mamy 1.2 dziecka średnio na kobietę w wieku rozrodczym. Nawet jeśli na na wsiach czy własnych rodzinach tego nie widzimy jeszcze bo ludzie mają dzieci, to jednak mało tych pokoleń następnych się rodzi. 

czyja to wina ? ja za najniższa krajową mam się żenic klepać bachory podczas gdy inni o większych zarobkach za relatywnie niższy wysiłek i POświęcenie w pracy  mają wywalone , żyją jak chcą przejadają kase na rozrywki , wygodne życie itp , wczasy i wycieczki zagramaniczne itp itd  i nie widzą w tym nic złego 

no tak jest ten świat urządzony jedni są bogaci inni mają mniej, na tą sytuację składa się wiele czynników i wiele sytuacji życiowych i to czy Ty będziesz miał dzieci czy nie czy Ty będziesz miał partnerkę czy żonę nie zależy od najniższej krajowej. tylko od tego co masz w głowie może poprostu nie jesteś gotowy na założenie rodziny albonpoprostu nie chcesz tego i żadne pieniądze nie zmienia Twojej decyzji

Karol6130 napisał:

24 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

nic z dzietnością nie zrobimy i nie zmienimy czy to pieniędzmi czy ustawami

Natomiast obecnym straszeniem wojną tylko problem pogłębimy

Dobra, cza iść na miasto 

Chłodno dziś w tej naszej stolicy regionu

temat wojny to mocny argument żeby nie mieć dzieci tu masz racje

• Like 1
Opublikowano

...guzik nie deszczyk..

..hmmm..może by tak prasę trochę rozebrać..🤔

41 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Ile jeszcze razy będziesz pisał, że to już naprawdę ostatni raz a za chwilę znowu pierdzielił te swoje głupie głupoty obważanku? 

Jesteś jak Michał😂

...dlaczego starasz się zniechęcić Qwaziego do pisania?🤔

Opublikowano

Wesele jak wesele..

Wypiło się, zjadło się, nawet zatańczyło...

Dziś już wesela nie ma...na poprawiny się mi nie chce...to coś cza robić....

W ciul turlania mam....pasowała by sprawna żeby była szybko....prasa...

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Coś chyba słabe wesele było jak masz głowę do rozbierania prasy 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

....bo po prostu....wygodnie nie chcieć....

Dokładnie, po co tracić czas i pieniądze? Ja rozumiem, jakby to była gwarantowana inwestycja długoterminowa a tu masz więcej niewiadomych niż pewności. Zboża nie zbierzesz bo ci grad wytłucze to weźmiesz ubezpieczenie a tu jak ci kobita zwieje z nowym fagasem to jedyne co dostaniesz to alimenty do płacenia. I tego się też boją, tacy w moim wieku, w których odrobina "chciejstwa" jeszcze się tli.

Coś się przejaśnia, czyżby miało nie padać 🤔 Po tych opadach siana trochę wysuszyć, posiać poplony i do wykopek wolne.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Dokładnie, po co tracić czas i pieniądze? Ja rozumiem, jakby to była gwarantowana inwestycja długoterminowa a tu masz więcej niewiadomych niż pewności. Zboża nie zbierzesz bo ci grad wytłucze to weźmiesz ubezpieczenie a tu jak ci kobita zwieje z nowym fagasem to jedyne co dostaniesz to alimenty do płacenia. I tego się też boją, tacy w moim wieku, w których odrobina "chciejstwa" jeszcze się tli.

Coś się przejaśnia, czyżby miało nie padać 🤔 Po tych opadach siana trochę wysuszyć, posiać poplony i do wykopek wolne.

Dawniej kobiety bały odejść od męża / faceta nawet jak pił i tłukł. Teraz to o byle co i idą w cholera najlepiej z drugim gościem. Szukają lepszego ,, jutra ,, wygodnictwo. 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v