Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, bezbarwny napisał(a):

Nie widziałem zdjęć notesu, ale o nim pisałeś 

Zawsze jakiś notes na gospodarstwie jest ... Choćby żeby sobie poszczególne kwatery podliczyć, co mi da informacja że sprzedałem w sezonie X ton truskawki, jak mnie interesuje ile było z danej odmiany, z 2 czy 3 letniej, jakieś eksperymenty z nawożeniem, do tego przydaje się notes.

Jedyne co kojarzę o notesie to właśnie podsumowanie odmian truskawek, że ta plonowała X a tamta Y ale to chyba nic złego ??

Klientowi wystawiam fakturę na X kilogramów, a nie jest tam rozpisane ile było np Rumby a ile Verdi ... A mi się taka informacja przydaje. Aby sobie potem sprawdzić jak było w poprzednich latach, czy warto dalej sadzić daną odmianę czy może szukać czegoś innego. 

Ale jeżeli taki notes jest problemem ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

O przepraszam bardzo, mnie to się akurat należy, ja jestem biedny, a potrzeby są ogromne...

Czy ktoś ci coś wypomina NIE tylko daje przykład. Nie obrażaj się za coś czego nie ma 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

O przepraszam bardzo, mnie to się akurat należy, ja jestem biedny, a potrzeby są ogromne...

Jutro u mamy odpust na Anny...może tym razem Ci obważanki wyślę...będziesz miał posiłek bidoku😁...

...adres pamiętam...Kolonia Karna 03🤷

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Podkrecając potencjometr przy okazji 🙃

Ja w spódnicy więc muszę zakręcić kiecą aby był większy pożar 🤣🤣🤣 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Leszy napisał(a):

Statystyki w Polsce są jednak nieubłagane. Obecnie podają, że mamy 1.2 dziecka średnio na kobietę w wieku rozrodczym. Nawet jeśli na na wsiach czy własnych rodzinach tego nie widzimy jeszcze bo ludzie mają dzieci, to jednak mało tych pokoleń następnych się rodzi. 

czyja to wina ? ja za najniższa krajową mam się żenic klepać bachory podczas gdy inni o większych zarobkach za relatywnie niższy wysiłek i POświęcenie w pracy  mają wywalone , żyją jak chcą przejadają kase na rozrywki , wygodne życie itp , wczasy i wycieczki zagramaniczne itp itd  i nie widzą w tym nic złego 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Ja w spódnicy więc muszę zakręcić kiecą aby był większy pożar 🤣🤣🤣 

Znowu mi jedna fraszka do głowy przyszła. Ale nie napiszę🤷...

Trza złożyć zwłoki... niech leżą do rana

Opublikowano
31 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przykro mi że mam takie podejście, że nienawidzę wyciągania łap po socjal ... I jeszcze uważać że to sukces ... Człowiek po to ma dwie ręce, dwie nogi i głowę aby samemu zarabiać na swoje utrzymanie, a nadmiar socjalu i pomocy zwiększa patologię społeczną... 

800 to chyba Tusk zaproponował 

500 na drugie i kolejne dziecko miało być, opozycja demokratyczna wywalczyła i na pierwsze

I nie pisze tego dlatego że głosowałeś na tęczowego a nie na alfonsa 

Zdaje się tak było 

Według mnie pierwsze założenie było słuszne, ale że mamy tylu patriotycznych demokratów populistów to i to się zepsuło 

Na pierwsze dziecko gops mógł bez problemu dawać pieniądze, według potrzeb

35 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wyglądanie klęski aby dostać odszkodowanie jest normalne ?

Pragniesz gradu bo masz ubezpieczone uprawy ?

Ja gradu nikomu nie życzę, oprócz tego jednego osobnika ... Niedaleko mnie przeszło w tym roku i pokasowało ludziom jabłka, wiśnie, truskawki itp itd. Zaatakowało typowo sadowniczą okolicę. U niektórych drugi rok z rzędu, na prawdę nikomu tego nie życzę, chyba że sam chce ...

Zniszczone uprawy to tldalej tylko uprawy, wiem że jest ciężko

Ale jak zniszczy budynki I uprawy to wtedy odszkodowania masz cały uj

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Karol6130 napisał(a):

500 na drugie i kolejne dziecko miało być, opozycja demokratyczna wywalczyła i na pierwsze

Z dzietnością mamy wyraźny problem i coś trzeba z tym zrobić, tylko czy kasa do ręki jest dobrym rozwiązaniem ?? Jak pokazuje czas chyba nie, po krótkim skoku po wprowadzeniu 500+ już nie ma śladu, dzietność znowu jest na tragicznym poziomie ... Nie mówiąc już o tym, że inflacja w międzyczasie zjadła te świadczenia socjalne ... Którą to inflację ten socjal spowodował ...

Wiesz, co innego zniszczone 10-15ha zboża a co innego 10-15 ha sadu, czy to wiśniowego, czy innego. U niektórych drugi rok z rzędu. Zboża od gradu ubezpieczają, sadów nie chcą ... Zresztą, truskawki mi tez w tym roku nie chcieli od gradu ubezpieczyc ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał(a):

Znowu mi jedna fraszka do głowy przyszła. Ale nie napiszę🤷...

Trza złożyć zwłoki... niech leżą do rana

A ja sobie nie pożałuje 😁

Śnie, który uczy umierać człowieka 

I okazujesz smak przyszłego wieka 

Uśpi na chwilę to śmiertelne ciało 

A dusza niech sobie pobuja mało! 😁

Opublikowano
19 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Czyli nie ma go to nie masz dowodu więc nie radziłabym ci o nim wspominać. Nie warto jeśli nie chcesz wyjść na dymiarza bez polotu🤣🤣🤣🤣.

Niepotrzebnie się wysilasz. Nie rób tego, bo z bezdusznej, zrobisz się zadyszna. 

Opublikowano
19 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Czy ktoś ci coś wypomina NIE tylko daje przykład. Nie obrażaj się za coś czego nie ma 

Pewnie ten co go zacytowałem zrozumie co miałem na myśli 

18 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jutro u mamy odpust na Anny...może tym razem Ci obważanki wyślę...będziesz miał posiłek bidoku😁...

...adres pamiętam...Kolonia Karna 03🤷

Jeszcze to 500 zł nie doszło 

A już 300 na kombajn wydałem 

Opublikowano
3 minuty temu, bezbarwny napisał(a):

Niepotrzebnie się wysilasz. Nie rób tego, bo z bezdusznej, zrobisz się zadyszna. 

Ty nie zrobisz się z bezbarwnego kolorowy.

Próbowales dziś coś zrobić tylko ci nie wyszło. To świadczy tylko o tym że dalej nie umiesz robić tego i musisz uczyć się dalej jeśli chcesz dojść do czegoś w danym temacie. 

Zrobiłeś wdech i na tym koniec 🤣 

Opublikowano
20 minut temu, konteno napisał(a):

czyja to wina ? ja za najniższa krajową mam się żenic klepać bachory podczas gdy inni o większych zarobkach za relatywnie niższy wysiłek i POświęcenie w pracy  mają wywalone , żyją jak chcą przejadają kase na rozrywki , wygodne życie itp , wczasy i wycieczki zagramaniczne itp itd  i nie widzą w tym nic złego 

Łączy was jedno, niechęć do dzieci i niski stan portfela, tylko tego w głowie 

Ktoś kto się uważa za biednego nigdy nie będzie bogaty

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

obważanki 

Już ci raz zwracałem uwagę o te obważanki ale widzę, że jak krowie na rowie😗🤦‍♂️

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
25 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Z dzietnością mamy wyraźny problem i coś trzeba z tym zrobić, tylko czy kasa do ręki jest dobrym rozwiązaniem ?? Jak pokazuje czas chyba nie, po krótkim skoku po wprowadzeniu 500+ już nie ma śladu, dzietność znowu jest na tragicznym poziomie ... Nie mówiąc już o tym, że inflacja w międzyczasie zjadła te świadczenia socjalne ... Którą to inflację ten socjal spowodował ...

Wiesz, co innego zniszczone 10-15ha zboża a co innego 10-15 ha sadu, czy to wiśniowego, czy innego. U niektórych drugi rok z rzędu. Zboża od gradu ubezpieczają, sadów nie chcą ... Zresztą, truskawki mi tez w tym roku nie chcieli od gradu ubezpieczyc ...

Wprowadzając babciowe też się popisali, i tu całkiem dali tyłka

Z 500 nie wiem czy tak wszystko podrożało, moim zdaniem nie

Żywność możliwe że tak, ale to inflacji wina 

Artykuły dziecięce raczej na tym samym poziomie

To raczej ludzie bezsensownie wydają pieniądze 

Zastaw się a postaw się, wzrost z tego był gospodarczy

Moim zdaniem będzie bardzo duży problem za 9 lat 

Wtedy 18 latek dostanie kasę z 500 plus, którą rodzice odkładali 

Drugi nie weźmie nic bo przeżarli 

Uprawy wieloletnie to takie półbudynki 

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

nic z dzietnością nie zrobimy i nie zmienimy czy to pieniędzmi czy ustawami

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Ło matko🙆...tylko pod prysznic poszedłem...wracam, a tu gównoburza...

Nie panujesz kompletnie nad niczym tak samo jak kiedyś u siebie na dzielni. Muszę ja się wziąć kiedyś za tą stajnię Augiasza 

Opublikowano
39 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Pewnie ten co go zacytowałem zrozumie co miałem na myśli 

Każdy ma jakieś problemy w życiu ale to nie one wyrabiają o nim zdanie. 

Opublikowano
24 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

nic z dzietnością nie zrobimy i nie zmienimy czy to pieniędzmi czy ustawami

Natomiast obecnym straszeniem wojną tylko problem pogłębimy

Dobra, cza iść na miasto 

Chłodno dziś w tej naszej stolicy regionu

Opublikowano
15 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Muszę ja się wziąć kiedyś za tą stajnię Augiasza 

Radzę, Janie daj pokój przedsiewzięciu  swemu

Bo bądź krótko, bądz długo przedsie przydzie k'temu  

Że się człowiek obaczy, a co mu dziś miło 

To mu będzie za czasem wstyd w oczy mnożyło.

To rozkosz, którą teraz tak drogo szacujesz

Puścisz  taniej po chwili, gdy prawdę poczujesz 

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😛😛😛

Ja to tak widzę 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Myślałem że ten słup po lewej to piec kaflowy

Na podłodze to wykładzina?

Bo raczej nie płytka, albo panel

Linoleum albo gumoleon, różnie ludzie na to mówią. Położyłem kawałek bo posadzka trochę nierówna, łatwiej będzie utrzymać porządek w koło

• Like 1
Opublikowano

Obudż się już  ,ty pod krzakiem może ,a ktoś sika  . Ach ten ,,chłopski kąt z samogoną'',on nie jednemu ,,pomógł'':|;). Litościwego kaca życzę ;)

• Haha 3
Opublikowano

🙋...18°...popadało w nocy, pogrzmiało i pobłyskało...

5 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Radzę, Janie daj pokój przedsiewzięciu  swemu

"Po jednej, drugiej, trzeciej wódce 

Niejeden ma się za dowódcę "🤷

• Haha 2