Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał(a):

Nie moja brożka odnaleźć posty, ale perfidny jesteś... tfu

Za sam czerwiec było chyba 15.000 albo 16.000 VAT-u od sprzedaży. A jeszcze jest truskawka z maja i bób z lipca ... Ale kolejny który wie lepiej ode mnie co ja i gdzie mam ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

I ty mówisz że ja potrafię rozpętać burze 🤔

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Ło matko🙆...tylko pod prysznic poszedłem...wracam, a tu gównoburza...

Tomka nie umoralnita 🤷...nie da się 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał(a):

Nie moja brożka odnaleźć posty, ale perfidny jesteś... tfu

Też pamiętam, że pisał, że jak VAT doliczy, to nikt od niego nie kupi i w ogóle, to z fakturą mało kto chce. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Dalsze pod stołem przyjęte bo za mało coś 🤔

5% od owoców i warzyw ?? To masz sprzedaż za 300.000-320.000 netto. I to tylko czerwiec, truskawki sporo w maju poszło. Plonów też jakiś w tym roku nie było bo 25t z ha wyszło, pogoda nie podpasowała truskawce.

Opublikowano
46 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Twoja droga Tomek to jest taka że aby dogryźć i podeśmiać się z Rycha. A jak już ktoś tak samo wsiądzie na Ciebie to już Ci źle i niedobrze 😄

Tempić trzeba takich cwaniaków 

A tymaczem w garażu robię lifting 😎

IMG_20250726_214241_HDR.jpg

Myślałem że ten słup po lewej to piec kaflowy

Na podłodze to wykładzina?

Bo raczej nie płytka, albo panel

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Pokaż ?? 

po hejcie który Cię spotkał, edytowałeś przecież rybo bez kręgosłupa. 

I notes, o którym czasem wspomina Desperado, też pamiętam. 

Opublikowano
9 godzin temu, PAN88 napisał(a):

Typ żytni 🤔 nie wiem skąd jesteś ale na Radzyniu piachów nie było chyba że IV klasa to piach dla osób 🤣. Większe piachy jak się jeździło to bardziej serokomla. Tzn tak mi wychodziło z obserwacji pół i roślin uprawnych jak kiedyś się jeździło

Siema

Jestem z bialskiego ale praktycznie przy samej granicy z radzyńskim i uwierz mi tu są w większości Piachy A tak jak mówisz w radzyńskim powiedzmy 5 km dalej inna klasa gleby od razu lepsza 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, bezbarwny napisał(a):

I notes, o którym czasem wspomina Desperado, też pamiętam. 

Oj Kowalski, nie ujawniaj się xD

Wiesz co, nadal czekam na te legendarne zdjęcia notesu od Zdesperowanego Dziadka i nadal się nie doczekałem, podobno wrzucałem, ale nikt nie potrafi tego udowodnić xD Cały czas gada o tym notesie i na gadaniu dziadka się skończyło ...

Opublikowano
35 minut temu, slawek74 napisał(a):

250 dzisiaj zrobione w tym 100 150...

U nas nie ma gdzie tyle narobić 

Wczoraj dopiero zaczęli kosić 

Pszenżyto jeszcze mokre, żyto całkiem mokre

Owsy suche 

Kombajny szukają roboty

O 15 skoszony,  o 20 zbelowana słoma, może się lepić teraz 

Ale deszcz nadają, i z obornikiem trzeba uciekać

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

5% od owoców i warzyw ?? To masz sprzedaż za 300.000-320.000 netto. I to tylko czerwiec, truskawki sporo w maju poszło. Plonów też jakiś w tym roku nie było bo 25t z ha wyszło, pogoda nie podpasowała truskawce.

Tłumaczysz się przede mną aż jestem w szoku 🤣

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Za sam czerwiec było chyba 15.000 albo 16.000 VAT-u od sprzedaży. A jeszcze jest truskawka z maja i bób z lipca ... Ale kolejny który wie lepiej ode mnie co ja i gdzie mam ...

Uważaj bo w innych tematach plony z ceną sprzedaży się nie pokryją.

Nie rozmawiamy pierwszy rok, więc nie pisz farmazonów. Państwo pozwala byś je jebał na wacie i je jebiesz aż kwiczy. Tak samo państwo daje socjal i ludzie z niego korzystają by też tacy jak ty kwiczeli że nie ma kto robić, dzięki czemu masz ograniczoną produkcję i  godziwy przychód.

Opublikowano
Teraz, bezbarwny napisał(a):

Nie widziałem zdjęć notesu, ale o nim pisałeś 

Czyli nie ma go to nie masz dowodu więc nie radziłabym ci o nim wspominać. Nie warto jeśli nie chcesz wyjść na dymiarza bez polotu🤣🤣🤣🤣.

Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Tak po cichu aby nikt mnie tylko nie zaczepił. Grzecznie bez polotu tym razem 😁

Podkrecając potencjometr przy okazji 🙃

Opublikowano
35 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Skoro taki jesteś wrażliwy branie socjali itp to dlaczego nie jedziesz po Karolu który też tu wypisuje o zapomogach z GOPSu?

O przepraszam bardzo, mnie to się akurat należy, ja jestem biedny, a potrzeby są ogromne...

• Like 1
  • Haha 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v