Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał(a):

Nie wiem czy aż tak maja, ja robiłem cały rok i kabiny nie muszę sprzątać i się mocno kurzyło.

No napisałem...tylko 2 i 3 punkt.

Nowe to zupełnie inna bajka...

Jak w dobrym aucie ...komfort.

Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał(a):

Nie wiem czy aż tak maja, ja robiłem cały rok i kabiny nie muszę sprzątać i się mocno kurzyło.

...się wszystko zmienia .

Kiedyś komfort w traktorze, to jak na łeb nie padało i wiatr się odbijał od szyb...

..niektórym to i teraz wystarcza...🤷

• Like 4
Opublikowano
12 minut temu, Strongman napisał(a):

Co takiego jest naj w tym komforcie

1.Klima

2.Szczelność kabiny

3.Cihosć kabiny

4.Szybkość na wolnych obrotach

Jest jeszcze dużo innych rzeczy ale to takie najważniejsze ,każdy nowy ciągnik to ma.

Myślałem że czegoś nowego się dowiem 😛

Opublikowano
7 minut temu, Strongman napisał(a):

Kiedyś komfort w traktorze, to jak na łeb nie padało i wiatr się odbijał od szyb...

Opublikowano
Teraz, Rolnik1973 napisał(a):

A co się stało siłownikowi? 

Już mocno ciekł i na dodatek zerwało gwint od strony przegubu.

Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Myślałem że czegoś nowego się dowiem 😛

To takie najważniejsze zeczy, 22km na pole to ja w jedną stronę godzinę ursusem jeżdżę.A tu raz dwa.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, szymon09875 napisał(a):

To wiadomo, ale ile paliwa na dojazd spalisz więcej niż ursusem 🤷

Właśnie nie bo to jest tak zrobione ze masz 1600 obroty przy prędkości maksymalnej,żeby do 2200 szło trzeba by odblokować.

11 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To tylko zaleta szybkiej skrzyni, załóż do Ursusa to też pojedziesz 

Nie chce rozbierać bo to wszystko w orginale a jak ktoś rozbierze to nie złoży jak fabryka a jak by jeszcze jakie dzisiejsze ceśći włożyć,nie chce puki chodzi.

Jak by się coś się tam popsuło to wtedy tak.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał(a):

tylko jak dlugo ??

mi na wiosne roku pamietnego koledzy zasiali,opryskali i nawiezli.. 

z bydlem to raczej nierealne na pare miesiecy .

Ileż tych krów mogłeś mieć? Z 5? Ileż mogłeś w tym chlewku upchać, mając w dodatku świnie, jeśli to prawdziwe zdjęcia się tu przewijały.

-1, można ryśkować.

Opublikowano
35 minut temu, marulekk napisał(a):

KRUS za dwie osoby 1 500 prąd 550 i już ponad 2000 na koniec miesiąca pójdzie w pizdu, śmieci do góry woda do góry ja pier**lę co to się k**wa dzieje

ZUSu byś popróbował i dochodowego to od razu w trumnę byś się łożył dobrowolnie 😁 

Ja tylko patrzę, w którym miejscu podpisać trzeba albo kliknąć.

Broń boże w tabelki zerkać bo karetka nie zdąży 🙆

Opublikowano
41 minut temu, szymon09875 napisał(a):

A co masz ?

Hita 😂

43 minuty temu, soltys48 napisał(a):

Wiesz to z doświadczenia?

ode mnie 😂

52 minuty temu, marulekk napisał(a):

A weź nie wkurwaj

KRUS za dwie osoby 1 500 prąd 550 i już ponad 2000 na koniec miesiąca pójdzie w pizdu, śmieci do góry woda do góry ja pier**lę co to się k**wa dzieje

A weź nie wkurwaj

krus 1500 za prąd 1000 za wodę 500 na ratkę 1500 😂 jak żyć 😂😂

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

9 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

to jest dopiero chore masz fotowoltaike i bierzesz bon 🤦 dobrze w tym kraju to tu nigdy nie będzie

No i taki bon dobre 3 lata stałych opłat P0kryje

Także 3 lata 0 zł za prąd

umiesz doić tego Tuska 👍👍👍👍

Opublikowano
23 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ileż tych krów mogłeś mieć? Z 5? Ileż mogłeś w tym chlewku upchać, mając w dodatku świnie, jeśli to prawdziwe zdjęcia się tu przewijały.

Jeszcze nie zauważyłeś że to bajkopisarz?

Opublikowano
43 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Mało robią.... i zdrowia nie szkoda im...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v