Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, marulekk napisał(a):

@Qwazi  miałeś rację, pier**lę ten śrutownik,  3 tony zajęło mu ok 20min , więcej rozkładania jak roboty

Ciekawe jak do tego sanepid podchodzi 

On raczej tylko strony do zamówień udziela

A to z zakładu wychodzi. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ok 100 zł tona...sterownikiem taniej nie jest🤷

90 gość gdzieś z pod Radomia aż tu jeździ do nas 

A teraz rzuciło mi się ogłoszenie że gość co dwie gminy dalej odemnie kupił też taki mobilny śrutownik i też 90 zl więc rzut beretem i od ręki pewno by przyjechał bo kiedyś pasz od niego kupowałem z de hejsa

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano

Chcesz żeby o 24 zamiast 👻 Tusk nawiedził? 

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jeżeli jakość tych wędlin jest taka jak jakość sprzętu oferowanego w kombinacie to już bym szykował zapasy srajki i węgla xD 

Na pewno takiego pierdzenia jak P0 bobie nie będzie

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Na pewno takiego pierdzenia jak P0 bobie nie będzie

Żebyś się nie zdziwił 🤭Lepiej przygotuj nachy na zmianę xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Jak Ty to liczysz ?

Na spokojnie tone na godzinę robię 11kw bijakowym. 

Robota też kosztuje. Pierdzielę kręcić tonę na bąku. Na pewno w godzinę nie ukręcę

Poza tym w ciągu tej godziny mogę zrobić coś innego, a jestem sam

17 minut temu, marulekk napisał(a):

90 gość gdzieś z pod Radomia aż tu jeździ do nas 

A teraz rzuciło mi się ogłoszenie że gość co dwie gminy dalej odemnie kupił też taki mobilny śrutownik i też 90 zl więc rzut beretem i od ręki pewno by przyjechał bo kiedyś pasz od niego kupowałem z de hejsa

De Heus mam pod nosem, a paszę biorę 100 km od domu

• Like 1
Opublikowano
malaczarna napisał:

Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

potrzebny jest akt ślubu akt zgonu i trzeba do KRUS czy ZUS ale termin jest do końca maja lub czerwca a nie jak na niektórych fotach piszą że do końca stycznia

Wiem. Mam dużo czasu ale babcie cisna a to Tusk daje czy spełnia życzenia pisiorow

18 minut temu, mf362 napisał(a):

Czasami lepiej 8h pracować mieć mniej niż tyrać po 12h świątek piątek i niedzielę 

Czas z rodziną nie warty tyrania po 12 godzin albo wyjazdów za granicę na lata a rodzina w Polsce

mam siostrę w KRUSie mówi że aż nie ma czym oddychać na korytarzu bo ludzi tyle 😁😁😁

Opublikowano
25 minut temu, Qwazi napisał(a):

Robota też kosztuje. Pierdzielę kręcić tonę na bąku. Na pewno w godzinę nie ukręcę

Poza tym w ciągu tej godziny mogę zrobić coś innego, a jestem sam

De Heus mam pod nosem, a paszę biorę 100 km od domu

A no to fakt, bąkiem to udręka 

Opublikowano
Godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Weź idź bobu zjedz

jeszcze grill ro***bie albo dvpe wysadzi w POwietrze

4 godziny temu, Miki7211 napisał(a):

Z pompa wtryskowa, turbina, rozrusznik, alternator. Na części do remontu mojego wycena na 38tys chyba jednak będzie trzeba robić 

nie ma gdzie używanego silnika z takiego samego lub POkrewnych ? 

5 godzin temu, Strongman napisał(a):

Ludzie nie wymieniają oleju w skrzyniach w samochodach jakiś taki mit jest.

w manualu nikt nie rusza ale chce u siebie zmienić w polówce na stare lata

Opublikowano
Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Jak Ty to liczysz ?

Na spokojnie tone na godzinę robię 11kw bijakowym.

Nawet więcej, ale niech tylko tonę w godzinę. 11 śrutownik + 2 mieszalnik. 13kW x 1,30(?)= 17zł/t brutto za prąd. Dodajmy robociznę 33zł/h dla równego liczenia, to zostaje 50zł/t. Przy moich 8-10t miesięcznie śrutownik zwraca się w rok 🤷‍♂️

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

mam siostrę w KRUSie mówi że aż nie ma czym oddychać na korytarzu bo ludzi tyle 😁😁😁

Mam pytanko mogę o coś na priv napisać? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v