Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Auto wróciło od mechanika . Teraz lekko chodzi sprzęgło, bierze od połowy . Oglądałem stara tarcze to nity już tarły i to fest . Łożysko też obracało się oporem. Tylko było 0.5l oleju w skrzyni. Niby nigdzie nie było wycieku z pół osi ani skąd. ( Podejrzewam że kiedyś ktoś wyciągał półos ) (Mam nadzieję że skrzynia/ łożyska szlak nie trafi ) świeży Olej 3l prawie wlane . 1430 zł poszło . 

Teraz trzeba się przyzwyczaić do operowania pedałem sprzęgła. Lekko jak w nowym aucie . 

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

@Qwazi sołtys przekazał że gops wpłacił zaliczkę na to do trawy co kiedyś pisaliśmy 

Prawdopodobnie będzie tak że jednym transportem przyjedzie i kosiarka

Oj kosiarka to by i mnie się zdała 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Fiaty cierpliwe , ale nie wiem jak z częściami

Ogólnie główne części są ,ale duperelki to nie dostaniesz jak do sześćdziesiątki ,chociaż co mi trzeba było to kupiłem. Do sześćdziesiątki to mam szacun że woli się własnym dymem zadławić niż się poddać . A fiat chmury za bardzo nie puści nawet jak przyciężko ,ale jak zacznie kopcić to czuje agonię , i zmieniaj bieg . 40 k za niecałe 50 koni w 3p ,i bez przodka ,bez niezależnej pompy ,bez mocy ,a rocznik podobny,to chyba że z sentymentu że części kupisz prawie w aptece ,a jak zaczniesz montować w traktorze ,to sierśc na grzbiecie do przodu staje ,bo ni hu hu nie pasuje .

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
32 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

@Qwazi sołtys przekazał że gops wpłacił zaliczkę na to do trawy co kiedyś pisaliśmy 

Prawdopodobnie będzie tak że jednym transportem przyjedzie i kosiarka

O co Ty byś począł bez ...sołtysa i gopsu🤦🤭😉

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Dajta chociaż nacieszyć oko🙏

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
46 minut temu, Strongman napisał(a):

Ludzie nie wymieniają oleju w skrzyniach w samochodach jakiś taki mit jest.

To dlatego nie ma korka spustowego przynajmniej u forda . Fiat z skrzynia opla ma korek spustowy kontrolny i jeszcze trzeci .  No ale 23 lata wytrzymała mi ta skrzynia i sprzęgło. 

37 minut temu, kizak napisał(a):

Ogólnie główne części są ,ale duperelki to nie dostaniesz jak do sześćdziesiątki ,chociaż co mi trzeba było to kupiłem. Do sześćdziesiątki to mam szacun że woli się własnym dymem zadławić niż się poddać . A fiat chmury za bardzo nie puści nawet jak przyciężko ,ale jak zacznie kopcić to czuje agonię , i zmieniaj bieg . 40 k za niecałe 50 koni w 3p ,i bez przodka ,bez niezależnej pompy ,bez mocy ,a rocznik podobny,to chyba że z sentymentu że części kupisz prawie w aptece ,a jak zaczniesz montować w traktorze ,to sierśc na grzbiecie do przodu staje ,bo ni hu hu nie pasuje .

Fiaty niektóre miały chyba rzędowe pompy a niektóre rotacyjne ?

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na zdjęciach widzę, że pusto, aby jakiś jeden buc z Polski A się pałęta xD 

Szukałem twojej slubnej aje na hasło bob wszystkie uciekaly.

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kiedyś mam nadzieję że się spotkamy....i to tylko po to by se grabe uścisnąć...

Nawet pogadać możemy

Swiat jest mały.przewodnik na zamku w Malborku 

Chłop z kieleckiego,córka uczyła się w SMS Oświęcim a jego syn mieszka z km od mojej corki

2 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Te te☝️...zapraszałem, jak żeś w Łodzi był😡

A byłeś na dworcu?

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Stara Cie nie obudziła 🤔🤦

Ona też spala

1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

To ja swoją (obcą) trochę dalej zabrał 

Ale już nie będę pokazywał, niech inni się ustą plażą cieszą 

Ja też zdjęć z palmami nie pokazywalem

Godzinę temu, marulekk napisał(a):

@jacus już nawet w TVN reportaż był o was 

stripe-be07b599-cea4-11ef-98a5-0242ac140002.jpg

Nawet gienek z jastrzębiem był nad Bałtykiem a ty tylko krowy i byki

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Wiesio80 napisał(a):

A to nie będzie podobna moc tylko.zenowszy?

Czwórka  na Turbinie 

4 godziny temu, galan99 napisał(a):

Nie rozumiem ludzi jak mogą całe życie spędzać w  oborze z krowami 24 godzin na dobę .

Życie zleci szybko co widzieli nic tylko oborę .

Jak chcesz mieć w życiu trochę lepiej to w 8 godzin nie zabijesz kokosów 

• Like 2
Opublikowano

Ta qrla, PKS na plażę z palmami

Komuś dym  z palmay zaszkodził jak na środę popielcową palmy palił 

36 minut temu, Qwazi napisał(a):

E no, wczoraj bez sołtysa gops załatwił 

I szybko bo jutro albo pojutrze będzie 

Opublikowano
malaczarna napisał:

Ktoś już składał wnioski o te wdowie emerytury?

potrzebny jest akt ślubu akt zgonu i trzeba do KRUS czy ZUS ale termin jest do końca maja lub czerwca a nie jak na niektórych fotach piszą że do końca stycznia

Michal2399 napisał:

🙋☁️

oglądałeś tego Fiata?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v