Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Syn jechał... pewnie zaraz będzie wracał... ja poza województwem

Rozrzutne ludzie u was, wracałem na międzyrzec koło kurników tam u was ktoś zgubił na drodze kupę siana, gość wiózł przyczepą samozbierającą z niebieskim nowym małym ciągnikiem i chyba klapa mu się otworzyła 😁

Opublikowano
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

To truskawki tak potaniały czy kapusta podrożała?

Kapusta droga jest jak na razie ... A i truskawki trochę staniały, wczoraj coś ciekawego to 23-27 było, przywożą też coś co się tylko na przemysł nadaje i cenią to po 15 .

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Podejrzewam że truskawka staniała. Na detalu dzisiaj 14zł/kg mama płaciła 

Zależy jaka, ceny pisałem, straszny rozrzut bo i jakość towaru bardzo różna. Wczoraj swoją część po 25 a część po 24 sprzedałem.

11 minut temu, jarecki napisał(a):

obecnie jest juz za dużo truskawki albo kupujących za mało , na lokalnych targowiskach bardzo kiepskie zejscie truskawki 

W hurcie co ładne to szybko znajduje klienta, ale jest dużo badziewia drobno-zielono-spleśnialego którego nikt nie chce nawet do ręki wziąć. Zresztą, sam bym za takie coś 10zl/kg na mieście nie dał, po pewnie po tyle to handlują handlarze ...

@jarecki za takie coś wczoraj na Broniszach brałem 24-25. To będzie około 12-12.5 za kilogram.

IMG_20250527_132907.jpg

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

Podstawy podstaw, żeby to co chcą zrobić miało ręce i nogi...a tu pospolite ruszenie normalnie 🤦

człowieka będziecie robili 🤔 ręce nogi 🤔 jak nic...😛

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Zależy jaką tam masz trawę. Znaczy jakość. Bo ja szuwar to bym poczekał i nie ruszał, a jak lepsza to bym zbierał 

Kurde, ale się tym ludziom ciężko tłumaczy oczywiste rzeczy🤦. Znaczy tym, w których towarzystwie spędziłem ostatnie 2,5 godziny...

Nierozumne u was te bezradne ,oo ciężkim początku u nas teraz wszystko hula jak należy 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
47 minut temu, Łolek napisał(a):

Nierozumne u was te bezradne ,oo ciężkim początku u nas teraz wszystko hula jak należy 

Nasze się też rozhulały, ale w nieodpowiedniej formie...dramat

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Liche pokosy 

Bardzo....🤭

10 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Liche pokosy 

Bardzo....🤭 Na jednym kawałku jeden pokos 😬

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
8 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

do komisji nie można iść tak z ulicy musi Cię zgłosić jakiś sztab wyborczy a jak jest za dużo chętnych to wtedy jest losowanie

Jeździsz zbierasz podpisy na listy wyborcze itp. to zamknięty krąg znajomości itp siedzi w komisjach

Opublikowano
9 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Ona jest już otwarta...Ursula czeka tylko na Tuskowego prezydenta. Nawet we Francji o tym piszą i mówią. 

Jakiś ten Maj mało ciepły i przyjemny. Był kto na grzybach już? 

@malaczarna?

2025.05.26 dużo gości w srodku

IMG_20250527_154313.jpg

Opublikowano
12 minut temu, malaczarna napisał(a):

Jeździsz zbierasz podpisy na listy wyborcze itp. to zamknięty krąg znajomości itp siedzi w komisjach

Nieprawda. Przynajmniej u nas. Chcieli mnie na siłę do komisji i odmówiłem. A nikomu żadnych podpisów nie zbierałem 

Opublikowano

Jak pioter pszczelarz. Trza samemu sobie wicht zapewnić. 

17483541817697529543504271778253.jpg

Teraz, Rolnik1973 napisał(a):

Jawa na badaniu

511 km od przeglądu do przeglądu

Tusek nie zarobił na P0datkach w paliwie. 

IMG_20250527_145403.jpg

Dam ci 5k. I niech nie stoi na marne. 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pojechałem se sprawdzić...

Siano schnie, słońce jest...

Może jutro sie zabierze...

IMG_20250527_160639.jpg

Zbieraj,zbieraj bo czwartek deszcz 

Godzinę temu, 6465 napisał(a):

A jak ja bym chciał jakoś do polityki się dostać🤔

Te,minister transportu😉

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał(a):

obecnie jest juz za dużo truskawki albo kupujących za mało , na lokalnych targowiskach bardzo kiepskie zejscie truskawki 

co kawalek stoja przy drogach stragany, i to w miejscach gdzie jeszcze nigdy nie bylo . 14 zl w sklepie.

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

a przeczytales tresc ?? bywaly..raz na 20 albo i wiecej lat..

cieple zimy byly rownie czeste jak dzisiaj mrozne.. moja babka wspominala jak w mlodosci 6 grudnia krowy pasla..

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał(a):

przeczytales tresc ?? bywaly..raz na 20 albo i wiecej lat..

cieple zimy byly rownie czeste jak dzisiaj mrozne.. moja babka wspominala jak w mlodosci 6 grudnia krowy pasla..

Zawsze szukasz dziury w całym...

Jasno wynika z artykułu że anomalie pogodowe są ciągle...

Teraz mamy wyjątkowo zimny i nawet mokry maj...

...jakoś musi samoloty nie latają tera że pada....🤭

Opublikowano
Godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Jawa na badaniu

511 km od przeglądu do przeglądu

Tusek nie zarobił na P0datkach w paliwie. 

IMG_20250527_145403.jpg

W Łomazy Pan robił?

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Nieprawda. Przynajmniej u nas. Chcieli mnie na siłę do komisji i odmówiłem. A nikomu żadnych podpisów nie zbierałem 

U nas tak to się odbywa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v