Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

dzieciach nie zaczyna...

Kiedyś rodzinny radziły sobie bez tyłu dotacji jak teraz i jakoś żyły. Czy o tym zapomniałeś? 

Opublikowano
11 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale pracodawcy...

Z twoich zarobionych pieniędzy u nich. Więc nie ważne kto wpłaca bo wychodzi i tak że to są podatnika pieniądze. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Zapewne....

No ale nie mów że widzisz taka możliwość, znaczy że to dobre pomysły i możliwe do spełnienia...

Nie wchodzę w szczegóły...odnoszę się do postawy...i taka mi się podoba...pod prąd płyną ludzie wartościowi...z prądem mierni...mam tego przykład w lokalnych strukturach

Opublikowano
4 minuty temu, Patrycja2 napisał(a):

Kiedyś rodzinny radziły sobie bez tyłu dotacji jak teraz i jakoś żyły. Czy o tym zapomniałeś? 

Toż se radziłem...póki 500 wszystkim nie dali.

Wcześniej nic się nie należało.

Opublikowano
4 minuty temu, Patrycja2 napisał(a):

Z twoich zarobionych pieniędzy u nich. Więc nie ważne kto wpłaca bo wychodzi i tak że to są podatnika pieniądze. 

Tu masz lajka za merytorykę👌

Opublikowano
24 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

A pod prąd?

Mus jakiś napęd....wspomagacz ...😆

A toż ja nie mówię że ma żyć inaczej...

Jedynie uważam że czeka na coś co nigdy nie nastąpi.

Wspomagacz... Chyba alkoholowy.

Z tym czekaniem to tak jak z wiarą w niebo i piekło...

Każdy się może dostosować do innych i to nie żadna sztuka. Sztuka to żyć inaczej i na przekór innym.

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Sztuka to żyć inaczej i na przekór innym.

Nom...

Bogaty, to wtedy ekscentryk....

Biedny, to jedynie dziwak...

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

to tak jak z wiarą w niebo i piekło

No niektórym to potrzebne jakoś...

Opublikowano
21 minut temu, Patrycja2 napisał(a):

Patrycja chodźmy już spać 

Opublikowano (edytowane)

Życzymy dobranoc wszystkim na nas już pora @Patrycja2

Edytowane przez Michal2399
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Teraz, Patrycja2 napisał(a):

Czegoś nie rozumiesz chyba. Każdy człowiek który płaci podatki to płaci na wszystko. Niezależnie od tego czy ma rodzinę czy nie. W tym chodzi o to aby inni na tym korzystali a drudzy tylko wpłacali. To jest prosta matematyka aby skarb państwa nad tym zbytnio nie ucierpiał. Oczywiście ty tylko widzisz z swojego punktu widzenia bo od państwa jako jedna osoba nic nie dostaniesz. Będziesz na wszystkich psioczył tylko dlatego bo musi wyjść na twoje. 

Oczywiście panie Kowalski że będę psioczył. Bo ja nie zyskuję i nie zyskam nigdy więc jestem za tego likwidacją. A ani jeden ani drugi kandydat tego nie popiera.

ale możesz jeszcze więcej tracić niż tracisz...

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

A kto teraz z młodych zajmuje się pszczołami i polem z hodowlą na takim areale? Kto nie jeździ na wczasy, wyjazdy? 

Czy ja wiem...wydaje mi się że się zdążają tacy.

Kuzyn , całkiem młody jeszcze sie zaimowal, ale zrezygnował.

Ogólnie to pszczelarzy za wielu i kiedyś nie bywało.

A wczasy....no też nie każdy jeździ 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a): Jak zdzierają z ciebie? Cześć Jacuś... Już cię autokar dowiózł do domu? Jak wycieczka? Kanapek wystarczyło?🤭 Chociażby zabierając ponad 1/3 tego co zarobię na etacie.

dzięki że tobie zabiorą twoi rodzice mają za co żyć i twój sąsiad i sąsiadka i inni twoi dobrzy znajomi na rentach i emeryturach...

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

Piotrek 8l miodu z jednego ula z tego pobrania jako hobbystą do dobry wynik?

Niezbyt bogato ale jeśli robione tak jak pisałeś kiedyś o obróbce rodzin przez teściową to znośny wynik.

no właśnie chciałem sprawdzić teściowej produkcję czy ma wydajna dobra masz pamięć 👍👍👍 dzięki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v