Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano
2 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Zadam mało popularne pytanie: co daje takie poświęcenie pól, oprócz łatwej kasy dla księdza? Grad i susza omijają te poświęcone a łamzują tylko niepoświęcone?

Pytam, bo u mnie w okolicy nie ma takiego zwyczaju?

Nic.

Opublikowano
9 minut temu, jacor73 napisał(a):

Zadam mało popularne pytanie: co daje takie poświęcenie pól, oprócz łatwej kasy dla księdza? Grad i susza omijają te poświęcone a łamzują tylko niepoświęcone?

Tradycja i to wystarcza .

Opublikowano
25 minut temu, PAN88 napisał(a):

Zastanawiam się bo pierwsza myśl to aby na dopłatę. Uda się coś zebrać to ok. 

U mnie jest przysłowie kto sieje proso ten chodzi boso. U mnie to roślina nie znana bo nikt tego nie sieje. A dwa jeżeli brakuje prosa na rynku to w tym roku dowalą go. W detalu na worki 25kg sprzedają u nas 50zł

Potrzebuję 50 kg

Opublikowano
35 minut temu, jacor73 napisał(a):

Nie którzy wierzą w czerwone wstążki.....u nas ksiądz nie bierze klasy za to...a czy to co daje 🤔 co roku się święci nie wiem jak by było jakby nie było święcone pola..

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Nie którzy wierzą w czerwone wstążki.....u nas ksiądz nie bierze klasy za to...a czy to co daje 🤔 co roku się święci nie wiem jak by było jakby nie było święcone pola..

Bardzo często, ci wierzący w czerwone wstążki, jednocześnie uważają się za gorliwych katolików

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

U nas ksiądz nie święci pola i też normalnie rośnie ;)

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

U nas ksiądz nie święci pola i też normalnie rośnie ;)

Taka tradycja taka jak na przykład świecenie jedzenia w wielką sobotę 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, radekz200 napisał(a):

chłopaki wieta co? zaczyna mi się nudzić agrofoto 😂

Mi też pomału się nudzi . Chyba muszę opuścić was

Opublikowano
18 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Szkoda twojej roboty

Nic mu będzie, na oborniku jak stoją niekiedy samo przejdzie

Dorośnie z tym

Co tu robić. Złapałam. Myślałam że tam jest jakiś płyn albo stan zapalny. Nic go to nie boli jak go sciskalam po tej nodze. 

Opublikowano

U nas w niedzielę wielkanocną strażacy biorą święconą wodę, ciernie i krzysz z kościoła i obchodzi się w około granicami wsi. Na kopcach ( rogi granic) wkłada się gałązkę cierni i kropi woda święconą.

4 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Mi też pomału się nudzi . Chyba muszę opuścić was

A Patrycja też? 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Co tu robić. Złapałam. Myślałam że tam jest jakiś płyn albo stan zapalny. Nic go to nie boli jak go sciskalam po tej nodze. 

A mąż dopiero na niedzielę wychodzi? 

Strach pomyśleć co do piątku będzie jak już Pani byki ściska 🙊

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

Pierwszy dzień pogody się sprawdza... Przyszła burza i od 20min pada solidny deszcz.

To już koło 20t z ha będziesz kosił 🤣

@Agrest nie wiedziałem że tyle może oddać proso. Termin siewu koło 10czerwca ok czy nie bardzo 🤔 ile się sieje na ha jakie nawożenie i czy na pH jest nie wrażliwe 🤔 chyba na pauzie poczytam na ten temat 

54 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wszyscy odchodzicie?🤭

Też parę razy chyba konto zmieniałeś 🤣🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v